Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko janjetina
  • 12.02.2016. 09:20

Proizvodnja janjetine s eko znakom Hrvatske

Program razvoja ovčarstva i kozarstva na krškim područjima RH, jedan je od onih koji bi mogli povezati priobalje i zaleđe, ali ih je zaustavila kriza.

Foto: pixabay.com
  • 1.048
  • 91
  • 0

U Zagrebu je predstavljen projekt ekološkog stočarstva koji se temelji na spoju izvornih hrvatskih pasmina domaćih životinja i i inovacija u njihovu uzgoju i proizvodnji.

Temelji se na tehnologijskom projektu Proizvodnja janjetine s ekološkim znakom Hrvatske, pokrenutom još 2003. godine, radi unapređenja stočarstva i poljoprivrede u RH te korištenja sveučilišnih znanja u razvoju domaćeg gospodarstva.

Neki dijelovi zemlje imaju odlične preduvjete za uzgoj koza i ovaca

Na temeljima prirodnih dispozicija koje Hrvatska ima za razvoj ekološkoga stočarstva te postojanja izvornih pasmina ovaca i koza na ovome području, posebno je naglašena važnost stvaranja preduvjeta za očuvanje tradicionalnoga načina proizvodnje, razvoja održive, ekološki i socijalno prihvatljive gospodarske djelatnosti te zaštite prirodnih vrijednosti, okoliša i kulturnoga identiteta.

Ekološko stočarstvo je projekt redovitoga profesora Veterinarskoga fakulteta i prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije zagrebačkoga Sveučilišta, Miljenka Šimprage, koji ga je i predstavio istaknuvši kako su njegovi ishodi tri studije, dva programa, intelektualno vlasništvo nad žigom Eko janje i osnivanje istoimene spin-off tvrtke.

Kozarstvo i ovčarstvo povezuju priobalje i zaleđe i privlače investitore

Podsjetio je i na druge projekte koji su u međuvremenu pokrenuti kako bi se potaknula konkurentnost ovčarstva i kozarstva, koje se temelji na privatnom vlasništvu povezanom s trgovinom, prehrambenom industrijom i turizmom kao i osigurala potpora i promicalo lokalno gospodarstvo, te pokrenuli programi povezivanja turistički razvijenog priobalja i zaleđa, a koji mogu privući domaće investitore. Predstavio je i Program razvoja ovčarstva i kozarstva na krškim područjima RH, u čijoj je pripremi sudjelovao, a koji je, kako je rekao, 2008. godine zaustavila kriza.

Ova tribina bila je jedna u nizu koje organizira Sveučilište u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU) te Udrugom inovatora Hrvatske.

Foto: pixabay.com


Povezane stočne vrste

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Miljenko Šimpraga Ekološko stočarstvo Žig Eko janje Ovčarstvo Kozarstvo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs