Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Susanne Lucić
  • 14.08.2019. 09:10
  • Primorsko-goranska, Šmrika

Prve primorsko-dinarske magarce nabavili radi djece, a sada razvijaju pravi mali biznis

OPG Susanne Lucić trenutno ima šest grla primorsko-dinarskih magaraca, a cilj im je imati stado od 16 grla. Svoj plan polako realiziraju i zahvaljujući sredstvima dobivenim na natječaju LAG-a Vinodol iz Programa ruralnog razvoja.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.114
  • 245
  • 0

OPG Susanne Lucić postoji 8 godina, a uz nositeljicu Susanne članovi su sinovi Mihael i Marko Lucić. "Na našem OPG-u u malom mjestu Šmrika, koje se nalazi između Kraljevice i Crikvenice, uzgajamo primorsko-dinarske magarce te prodajemo njihovo mlijeko koje pomaže kod bronhitisa, astme i upala. Boža, Bono, Bajo, Bibi te novopridošle Cvita i Gita, uživaju u češljanju, hranjenju i maženju. Na OPG-u imamo i patke, kokice, golubove, zečeve te mačku“, kažu Lucići.

Sve je krenulo tako što su djeci željeli kupiti ljubimca, ali nisu htjeli da bude nešto uobičajeno. S tom mišlju otišli su u Gorski kotar i kupili puliće od sedam mjeseci, a danas brigom o njima pridonose očuvanju vrste. "Magarca je danas teško naći, u Hrvatskoj ih ima oko 2.700 od kojih više od 50% obitava u Dalmaciji. U Istri ih ima manje od 150, a u Primorsko-goranskoj županiji tek 40-ak tako da uživaju zaštitu“, kaže Susanne.

Najviše o magarcima i drugim životinjama na gospodarstvu brine 21-godišnji Mihael. Oduvijek je volio životinje te svoju budućnost vidi u uzgoju magaraca i proizvodnji magarećeg mlijeka. Kako je po struci kuhar, razmišlja o proširenju aktivnosti OPG-a i na nepoljoprivredne djelatnosti u smjeru ugostiteljstva. “Imamo 4 ha pašnjaka odmah uz farmu što nam je u ovom trenutku dovoljno, no u budućnosti ćemo trebati još prostora”, kaže Mihael koji veselo, uz pomoć dva hrvatska ovčara, Ogija i Beki, svakodnevno vodi magarce na pašu.

"Magareći život" na farmi s otvorenim pogledom na more

Kupci dolaze sa svih strana, prvenstveno iz okolnih mjesta, ali i iz Like, Karlovca, otoka Lošinja pa i Paga. Povratne informacije od ljudi koji kupuju njihovo magareće mlijeko su izvrsne jer, kažu, ima djelotvoran utjecaj na jačanje imuniteta te značajno pomaže djeci s bronhitisom i astmom. Osim toga magareće mlijeko djeluje protuupalno, a pomaže i pri problemima s kožom.

Primorsko-dinarski magarci privlače turiste, a o njima brinu i sinovi Mihael i Marko te kći Iva Mari

“Da bi pomuzli mlijeko, majka mora vidjeti pule, inače ne ide, a daje samo tri decilitra na dan. Mi prodajemo prilično povoljno, po 220 kn za litru, no cijene ponegdje dosežu i 500-600 kn za litru mlijeka”, kaže Susanne te dodaje da pakiraju u ambalažu od 1 dl. Ističe da se magareće mlijeko nikako ne bi smjelo grijati prije konzumacije jer tada gubi ljekovita svojstva.

Životinje su smještene na farmi s fantastičnim pogledom na more, otok Krk i Krčki most. Vjerojatno nema mnogo magaraca u svijetu koji se mogu 'pohvaliti' otvorenim pogledom na more. Svatko tko prvi puta dolazi ostaje očaran vizurama te mu treba neko vrijeme da se vrati u stvarnost. Farma magaraca u Šmriki sve češće je domaćin vrtićima i školama, a i turisti su oduševljeni.

"Svim našim gostima pričamo o magarcima i dajemo im mogućnost da ih hrane. Jako vole kukuruz, jabuke, mrkve te stari, presušeni kruh. Kako se bavimo i iznajmljivanjem smještaja turistima, često su upravo magarčići magnet za privlačenje obitelji s djecom. Naši magarci, ali i druge životinje ih oduševljavaju, tako da što će veće biti stado, to će biti više veselja. Turizam je bio dodatni motiv da povećamo stado jer dječica nagovaraju roditelje da dođu upravo kod nas. Djeca još niti ne izađu iz automobila, a već pitaju: Gdje su magarci? Nekad turisti odu i na pašu, a obavezno ih hrane i daju im imena“, otkrivaju Lucići.

Sredstva iz Programa ruralnog razvoja pridonijet će bržem rastu

Između deset gospodarstava s područja LAG-a Vinodol od kojih je svako dobilo nešto više od 111.000 kuna potpore, našao se i OPG Susanne Lucić. Radi se o prvom natječaju iz Lokalne razvojne strategije LAG-a Vinodol 2014 -2020, odnosno o provedbi tipa operacije 1.1.3. "Razvoj i održivost malih poljoprivrednih gospodarstava", u sklopu Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. Sredstva su uglavnom dodjeljivana za pčele, smokve, masline i slično pa se farma magaraca ističe kao jedna zanimljivost i u ovom slučaju. 

Lucići trenutno imaju šest grla, dvije magarice, Cvita i Gita, nabavljene su u sklopu projekta, a cilj im je imati stado od 16 grla. Kroz projekt s LAG-om planiraju nabaviti još 5 magarica, a dio novaca će iskoristiti za kupnju mehanizacije, mobilnih objekata i opreme za čuvanje stada. Ogradu su nabavili i još slijedi postavljanje, a ogradit će pašnjak veličine 4 ha koji imaju u zakupu. Zadovoljni su što su prošli na natječaju jer će im to, naglašavaju, biti 'vjetar u leđa' i poticaj u svakom pogledu za daljnji rad i razvoj.

Suradnja s LAG-om Vinodol

Hvale suradnju s LAG-om Vinodol te za službenike kažu da su vrlo susretljivi i kooperativni. "A i konzultantica je dobro odradila svoj posao tako da nemamo što reći osim da smo vrlo zadovoljni. Dobivena sredstva će nam svakako biti od velike pomoći za brži razvoj našeg malog OPG-a“, smatra nositeljica OPG-a.

Na OPG-u Lucić prodaju i magareće mlijeko

Iz LAG-a Vinodol saznajemo da je OPG-u Lucić Susanne odobren iznos od 15.000 eura za ulaganje u projekt: Povećanje matičnog stada magaraca i kupnja mobilnih objekata za skladištenje te kupnja nove mehanizacije i opreme za čuvanje i nadzor stada.

"Ulaganje se odnosi na kupnju sedam primorsko - dinarskih magaraca čime se planira povećanje matičnog stada, kupnju mobilnih kontejnera za smještaj životinja, hrane i opreme, kupnju mobilne ograde za zaštitu stada te kupnju motorne kose. Budući da se sedam od devet prijavljenih projekta na 1. Natječaj LAG-a Vinodol odnosi na ulaganje u sektor pčelarstva (najbrojniju skupinu poljoprivrednih gospodarstva ovog kraja) svakako treba istaknuti navedeni projekt revitalizacije stočarstva, uzgoja magaraca, prepoznat i naveden kao jedan od prioritetnih sektora u Lokalnoj razvojnoj strategiji LAG-a Vinodol 2014-2020“, rekli su nam iz Lokalne akcijske grupe.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Susanne Lucić Primorsko-dinarski magarac Ruralni razvoj LAG Vinodol


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]