Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPA
  • 06.01.2019. 10:30

Računalni program planskog sparivanja u govedarstvu

Hrvatska poljoprivredna agencija nastavila je suradnju s austrijskim partnerima u svezi primjene nepristranog računalnog programa za plansko sparivanje.

Foto: HPA
  • 280
  • 25
  • 0

Hrvatska poljoprivredna agencija putem Službe za razvoj govedarstva i Službe za genetsko vrednovanje domaćih životinja i banku animalnih gena nastavila je suradnju s austrijskim partnerima u svezi primjene nepristranog računalnog programa za plansko sparivanje.

"Izvršeni su prvi izračuni, a uzgajivači će rezultat izračuna s preporučenim bikovima za svaku kravu ili junicu dobiti u obliku izvještaja. Računalni program je jedan od najvažnijih alata za unaprjeđenje uzgoja goveda, a primjenjiv je u najzastupljenijim pasminama (simentalska, holstein i smeđa pasmina). Uvjet za bikove koji se koriste u sparivanju je da su upisani u međunarodnu bazu podataka, što je učinjeno za najbolje hrvatske bikove proizašle iz programa genomske selekcije. Cijena sparivanja je vrlo prihvatljiva, te potičemo uzgajivače da koriste ovu iznimno vrijednu uslugu", objavila je HPA na svojim stranicama.

Sve informacije u svezi računalnog modela i izrade plana osjemenjivanja mogu se dobiti u Službi za razvoj govedarstva (tel: 01 3903 169, e-mail: govedarstvo@hpa.hr) ili u područnim uredima HPA.


Tagovi

HPA Goveda Plansko sparivanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.