Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica
  • 15.09.2022. 09:00

Rastu cijene mlijeka, zatražena zabrana izvoza iz BiH?

Ako sada ne sačuvamo proizvodnju mlijeka u Bosni i Hercegovini "teško ćemo opstati i vi i mi", poručuju farmeri

Foto: Depositphotos/nannie.mini
  • 611
  • 151
  • 0

Od danas su otkupne cijene sirovog mlijeka više za 10 posto kod svih proizvođača koji mlijeko predaju kompaniji Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, saopćilo je Udruženje mljekara Republike Srpske. Rezultat je ovo sastanaka koje je rukovodstvo ovog udruženja proteklih dana vodilo s predstavnicima mljekare.

"Također, od oktobra je dogovoreno povećanje cijene za dodatnih 4 do 5 feninga, a nadamo se i do kraja godine da će svaki mjesec cijena ići ka gore. Molimo i druge prerađivača mlijeka u Bosni i Hercegovini da slijede ovaj trend i povećaju otkupnu cijenu sirovog mlijeka svojim kooperantima", stoji u saopćenju.

Ako sada ne sačuvamo proizvodnju mlijeka u Bosni i Hercegovini "teško ćemo opstati i vi i mi", dodaju. Podsjetimo, Agroklub je prošle sedmice pisao da su zbog manjka sirovine još neke mljekare povisile otkupne cijene.

Manje isporuke

Zalihe mlijeka u marketima su na minimumu, piše Glas Srpske, navodeći kako su zbog straha da bi domaće stanovništvo moglo ostati bez ove osnovne životne namirnice pojedini trgovci iz RS predložili nadležnima u BiH, da po uzoru na Srbiju, zabrane izvoz mlijeka dok se situacija na tržištu ne stabilizuje.

Trgovine u Crnoj Gori ograničavaju kupovinu mlijeka, najviše ga uvoze iz BiH

U kompaniji "Fructa trade", koja ima trgovačke lance širom RS, za ovaj mediji su potvrdili da, ako se ovakva situacija nastavi, za deset dana na policama neće biti ni litre mlijeka.

"U utorak smo uputili dopis Ministarstvu trgovine i turizma RS u kojem smo ukazali na probleme sa snabdijevanjem mlijeka. Predložili smo da i BiH uvede zabranu izvoza s ciljem da se obezbijede dovoljne količine za domaće tržište. Brojne zemlje su posegle za tom mjerom. Naši prerađivači izvoze na ino-tržište, a nama isporučuju robu na kašičicu", naveli su.

Nestašica neupitna?

I drugi prodavci potvrdili su da dobavljači isporučuju i do 60 posto manje količine mlijeka u odnosu na ranije, dok se zalihe prazne.

"BiH je mnogo mlijeka uvozila iz Srbije, a činjenica je da naše mljekare zbog visokih cijena u inostranstvu imaju motiv za izvoz. Nestašica će definitivno biti", rekao je Bojan Risović, predsjednik Udruženja poslodavaca trgovine, pojasnivši kako i građani u narednom periodu mogu očekivati dodatni rast cijena mlijeka.

Isto je potvrdio i vlasnik bilećke mljekare "Pađeni" Nenad Vukoje, navodeći kako cijena sirovog mlijeka još nije došla na nivo koji može ispratiti troškove proizvodnje, a kada se to desi rast će i prodajne cijene.


Tagovi

Mlijeko Cijena mlijeka Poskupljenje Nestašica Mljekari RS Fructa trade Bojan Risović Nenad Vukoje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.