Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 17.03.2022. 18:00

Rastu cijene svinja i svinjetine u EU - posebno jedna kategorija mesa

Manja ponuda i povećana potražna, kao i više vrijednosti inputa, uzrokovali su nagli skok cijena

Foto: Depositphotos/photovs
  • 2.142
  • 219
  • 0

Nagli rast cijena svinjetine je potpuno nova situacija za sve dionike na tržištu, komentiraju analitičari njemačke udruge za uzgoj svinja (ISN). To nije slučaj samo u toj zemlji. Kotacije se strmoglavo kreću u svim zemljama članicama EU, navodi Agrarheute.

Dodatni skok uzrokovali su rat u Ukrajini i povećanje troškova proizvodnje, prvenstveno energenata i stočne hrane.

Manja ponuda na tržištu

U mnogim je zemljama smanjenje proizvodnje kombinirano s većom potražnjom zbog ublažavanja korona mjera i povoljnim vremenskim prilikama za pripremu hrane vani, popularnim roštiljanjem.

U tjednom izvješću njemačkog udruženja proizvođača navodi se da se primjećuju snažni skokovi cijena za ukupno 43 centa (3.26 kn) po kg svinjskog mesa u samo dva tjedna.

Smanjenje obrade u klaonicama dovelo je do manje količine mesa na tržištu pred sezonu kada izletnici i vikendaši traže upravo ovo meso. U tjednom pregledu vrijednosti najveći rast je imao svinjski vrat. Po kilogramu trupa ona je iznosila 31 cent.

Prodavači u klaonicama više nisu pod pritiskom cijena, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti.

Cijene svih kategorija idu gore (Foto: Depositphoto/AnkevanWik)

Za period od 17. do 23. ožujka su u Udruzi proizvođačkih organizacija za stočarstvo i mesnu industriju (VEZG) naveli cijenu svinjetine od 1,85 eura. Ističu da su porasle za 10 centi u odnosu na prethodni listing, a njihov trenutni raspon je između 1,85 i 1,95 eura po kg.

Broj od 224.000 svinja registriranih za stavljanje u promet ponovo je bio znatno manji nego prethodnog tjedna kada je evidentirano 229.000 svinja što je još jedan od razloga za rast. 

Prasad i svinje za klanje

Cijena prasadi od 25 kg je za period od 14. do 20. ožujka iznosila 55 eura po grlu što je čak 13 eura viša nego prethodnog tjedna, a očekuje se dalji uzlazni trend. 

Kada je riječ o grlima za klanje, od 17. do 23. ožujka ona je 1,20 eura po kilogramu. U odnosu na prethodni tjedan, prosječna cijena je povećana za dodatnih 10 centi.

Raspon vrijednosti je bio između 1,20 i 1,25 eura i nastavlja pokazivati trend rasta.


Tagovi

Svinje Svinjsko meso Tržište svinja Cijena prasića Skok cijena Svinjetina Rast cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]