Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 20.02.2017. 13:30

Razlike u proizvodnji mlade i zrelije junetine

Obje vrste tova imaju svoje prednosti, u tov se uvodi mlada junad i ima intenzivniji porast, veću konzumacija hrane po jedinici tjelesne mase te manji utrošak hrane za prirast u odnosu na tov starijih goveda.

Foto: Bigstockphoto/NejroN Photo
  • 4.867
  • 366
  • 0

Intenzivni tov junadi, bilo koja vrsta tova, je rentabilna proizvodnja samo ako je prodajna cijena utovljene junadi veća od uloženih sredstava i truda. Stoga je vrlo važno odabrati način tehnologije tova jer to u konačnici znači i mogući plasman na tržište. Danas se u svijetu, ali i kod nas najčešće proizvodi tzv. meso mlade i zrelije junetine.

Razlike su očite u tehnologiji uzgoja, ishrani, dužine tova i u konačnici postizanju konačnih utovljenih težina kao i cijene mesa na tržištu. Obje vrste tova imaju svoje prednosti, u tov se uvodi mlada junad i imaju intenzivniji porast, veća konzumacija hrane po jedinici tjelesne mase te manji utrošak hrane za prirast u odnosu na tov starijih goveda. Tov mlade junadi poznatiji kao proizvodnja "baby-beef" mesa i proizvodnja "zrelije junetine", junad utovljena do 18-22 mjeseca.

Mlada junetina "baby-beef"

U tov ulaze odbijena telad od mlijeka sa 110-130 kg dobrog zdravstvenog stanja kada su u mogućnosti samostalno preživati hranu. Posebna pažnja se mora posvetiti tzv. "prelasku" sa kabaste hrane na koncentratne smjese, a u prvim danima je to oko 3kg smjese podijeljene u nekoliko obroka dnevno. Postepeno se povećava koncentrat do 8 kg dnevno uz ograničenu kabastu hranu, a sijeno je najbolje ostaviti junadi da konzumiraju po volji.

Prva faza tova karakterizira proces prilagodbe ishrane, dok se kod druge faze oko 2-3 mjeseca prije klanja pojačava obrok sa energetskim krmivima kako bi se postigao željeni trup i masa. Obično se ova junad tovi do 12 mjeseci starosti kada postignu težinu oko 350-450 kg, dok se kod velikog broja farmera ovaj tov i produžuje i do 15 mjeseci sa nešto većim težinama. Mlada junetina je izuzetno cijenjeno meso i na tržištu postiže mnogo veće prodajne cijene.

Proizvodnja "zrelije" junetine

Proizvodnja zrelije junetine podrazumijeva tov junadi sa većom završnom konačnom težinom od oko 550-650 kg, gdje tov traje 18-22 mjeseca. Ovakav oblik uzgoja predstavlja i najveći dio ukupne proizvodnje goveđeg mesa kod nas. Jedna od osnovnih razlika u odnosu na tehnologiju baby-beef tova su veće uzdržne potrebe za energijom i veće odlaganje masti tijekom prirasta.

Karakteristike tehnologije tova su podijeljene u nekoliko faza: uzgojna faza, period odbijanja teladi, predtov faza kada se potencira stvaranje mišića - mesa od 130 kg do 300 kg u ovisnosti o ishrani i završna faza tova - finiširanje do završne željene mase. Također vrlo česta pojava je tzv. "jeftinija varijanta tova" smanjene količine skupe koncentratne hrane uz veće količine kabastih krmiva - zelene mase i suhe stočne kabaste krme. Ovakva tehnologija uzgoja produžuje tov uz prirast oko 1.000 grama i spada u grupu poluintenzivnog tova.

Šansa za izvoz

Proizvodnja crvenog mesa, kao i bilo koja druga proizvodnja je opravdana ako na kraju ima plasman na tržište uz odgovarajuće prodajne cijene. Tov junadi do krajnjih težina oko 650 kg je na našim prostorima najzastupljeniji, a proizvodnja baby-beefa je trenutno zanemariva, što pruža priliku farmerima da iskoriste prednosti ove vrste tova u pogledu veće potražnje na tržištu i većih prodajnih cijena.

Foto: Bigstockphoto/NejroN Photo


Tagovi

Tov junadi Baby-beef Koncentrirana hrana


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.