Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pranje muzilice
  • 09.01.2023. 07:30

Redovito pranje muzilice u pet koraka - za bolju kvalitetu mlijeka

Pranje muzilice osigurat će dobru kvalitetu mlijeka, ali i dugotrajan rad stroja

Foto: Depositphoto/themorningstudio@gmail.com sauletas
  • 1.007
  • 54
  • 0

Održavanje muzilice produžit će njen radni vijek, olakšati mužnju i sačuvati kvalitetu mlijeka. Radeći u poljoprivrednoj ljekarni susrela sam se s ljudima koji uopće ne obraćaju pažnju na strojeve koje koriste, ali i s ljudima koji su donosili muzilice na servis koje su bile čistije od tek istovarenih iz dostavnog kamiona.

Jednom nam se dogodilo da su ljudi javili da nedavno kupljena muzilica ne radi i ne vuče mlijeko. Stroj je bio toliko prljav i zapušten i znali smo da je servis neće primiti u takvom stanju. Zbog toga ju je kolega odnio kući, očistio i oprao. Kada ju je uključio, proradila je bez problema.

Pranje u pet koraka

Kako bi izbjegli ovakve situacije i očuvali kvalitetu mlijeka, pranje je neophodno obaviti odmah poslije obavljene mužnje.

Prvi korak je da se sisne čaše i crijeva operu vodom koja treba biti hladna ili mlaka do 30ºC. To se učini propuštanjem vode kroz cijeli sustav u trajanju 5 do 10 minuta. Vrela i prehladna voda izazivaju stvrdnjavanje proteina, odnosno taloženje masti na zidovima ovih dijelova.

Nakon toga obavljamo vruće pranje alkalnim sredstvom kojim se uklanjaju bakterije, masti, proteini i biološki film koji se formira na unutrašnjim stranicama. Otopina treba biti 45 do 50ºC, a na izlazu iz sustava 48ºC kako bi se spriječilo ponovno taloženje nečistoća. Dijelovi muzilice se rastave i dobro se očetkaju u alkalnoj otopini. Ovisno od tipova alkalnih i kiselih sredstava potrebno ju je nakon ispiranja alkalnom otopinom isprati toplom vodom, a zatim kiselom otopinom.

Redovito održavanje produžava vijek (Foto: Depositphotos/subinpumsom)

Treći korak je ispiranje toplom, kiselom otopinom koja snižava pH reakciju i stvara okruženje nepovoljno za rast bakterija. Idealna vrijednost pH reakcije je između tri i četiri što spriječava razvoj bakterija između perioda upotrebe stroja.

U četvrtom koraku osušimo vlagu što dodatno spriječava razvoj bakterija. Sisne čaše se okače okrenute prema dolje kako bi se što bolje osušile.

Kako bi bili sigurni da je uređaj čist možemo obaviti dezinfekciju čaša prije mužnje fizičkim metodama ili kemijskim sredstvima. Muzilicu obrišemo mokrom krpom.

Podmazuje se najmanje jednom mjesečno i čuva u suhom, zatvorenom prostoru.


Tagovi

Muzilica Pranje muzilice Održavanje muzilice Sisne čaše Začepljena muzilica Servis muzilice Kvaliteta mlijeka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!