Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toty 2021
  • 29.08.2021. 12:00

Reform Metrac H75: Pouzdan i ekonomičan specijalist za planinsku poljoprivredu

Ovaj je austrijski brend finalist u kategoriji "Best of Specialized" ovogodišnjeg TotY izbora, a predstavljaju ga kao višenamjenskog, pouzdanog i sigurnog za uporabu na svakom terenu i u najzahtjevnijim uvjetima.

Foto: Reform/Printscreen
  • 320
  • 22
  • 0

Po prvi puta u izboru „Tractor of the Year“ sudjeluje austrijski proizvođač vozila za planinsku poljoprivredu, kako kažu, pouzdanih 365 dana u godini, i u ekstremnim uvjetima, pa ne čudi što se njihov finalist bori za titulu najboljeg specijaliziranog traktora. 

Metrac H75 pro nove generacije rezultat je upornog usavršavanja dokazanih tehnologija i beskompromisnog fokusa na benefite kupaca, ističu iz Reforma koji baštini 110 godina iskustva.

Perkinsov motor i Reformov prijenos

Vozilo koristi Perkinskov motor Stage V (EGR/DOC/DPF) od 75 KS na 2.200 okretaja u minuti. Riječ je o četverocilindričnom diesel motoru zapremine 2.799 cm3 koji maksimalan okretni moment od 300 Nm postiže pri 1600 okr/min.

Prijenos je hidrostatski, iz njihove kućne radionice, i ima dva mehanička stupnja (jedan za rad u polju, a drugi za transport) u oba smjera, te hidrauličnom promjenom smjera vožnje. Maksimalna je brzina 40 km/h, a štedljivu ekobrzinu postiže na 1.900 okretaja u minuti.

Motor je „centriran“ u težištu vozila, isto kao i kabina. To praktično znači ne samo smanjenu vibraciju i visinu buke (u radu 75 dB) nego i optimalni raspored težine vozila, istaknuo je u video predstavljanju ovog finalista članovima žirija Thomas Heidlmair, voditelj proizvodnje. 

Simpatični planinski specijalist stane u svaku štalu

Kabina je potpuno odvojena od ostatka vozila i počiva na četiri (dva naprijed i dva stražnja) stupa za razliku o prethodnika.

Kao najveću inovaciju Heidlmair ističe sustav hlađenja. Hladnjak je prije bio lociran na stražnjem dijelu vozila, a sada imaju tzv. kombinirani rashladni paket vodenog i hidrostatskog hlađenja u jednom. Do hladnjaka se dolazi u tri jednostavna poteza - otvaranjem poklopca motora, pa bočnog poklopca hladnjaka i na kraju odvrtanjem sigurnosnog vijka kako bi se izvukao rashladni paket pod kutem od gotovo 90 stupnja. I svi su ostali osnovni dijelovi lako dostupni za redovito održavanje. 

Čitava kabina je konstruirana tako da se brzo rastavi. U 3-4 sata, dok je za to prije trebao tjedan dana, navodi Heidlmair. 

Inače, za maksimalnu sigurnost off-road vožnje vozilo je postavljeno na prokušanoj i dokazanoj Reform šasiji, koja daje stabilnost i, kako kažu, nizak centar gravitacije što pak onemogućava prevrtanje vozila. S druge strane, respektabilan kut zakretanja prednjih kotača od 30o i radijus okretanja vozila od 3,65 metara omogućava manevriranje i u najužim površinama s pogonom na sva četiri kotača pri čemu se brzina automatski limitira na 20 km/h. Prednja osovina ima mogućnost nagiba za 15 stupnjeva u oba smjera (lijevo i desno), a moguć je i bočni „rakov hod“ s paralelno ukošenim prednjim i stražnjim kotačima. 

Automatiziran rad priključaka

Na stražnjoj su strani vozila tri para vanjskih ventila za radnu hidrauliku kao i Reformova prokušana i testirana stražnja poveznica. Postoji i vanjska kontrola (sklopka na blatobranu) podizanja i spuštanja stražnje hidraulike. 

Stražnja poveznica je 1,5 t podiznog kapaciteta, kao i prednja, za koju je novorazvijen hidraulični akumulator, koji je u prethodnom modelu funkcionirao samo uporabom senzora za tlak, a sada naime, ima regulirani sustav za vrlo brzo i efikasno podešavanje rasterećenja tlaka prednje poveznice. 

Inače, na raspolaganju je hidraulička pumpa sa standardnih 29 odnosno opcijskih 52 litre u minuti protoka, s tim da je sasvim odvojena hidraulika za priključke od protoka ulja za potrebe sustava upravljanja. U radu s dva priključka odjednom, navodi Heidlmair, njihovo se upravljanje (dizanje i spuštanje) može automatizirati odvojeno. Kardan se aktivira hidraulički, a brzina i prednjeg i stražnjeg je 540, opcijski 1000 okretaja u minuti. 

S nagibnim sjedalom udoban je i rad na padinama

Spremnik goriva je smješten na konstrukcijskom okviru, a na gornjem je dijelu okvira vidljiv ventilator kondenzatora za klima uređaj, također lako dostupan za čišćenje i propuhivanje.

Na stražnjem lijevom stupu za okvir vrata je i usis za klima uređaj, s čiste strane vozila gdje nema ispušnih plinova, pa ovakvo ispuhivanje hladnjaka neće biti onečišćeno. Kad smo kod vrata, ona su potpuno staklena, pa nude odličnu preglednost okoline sa svih strana i širok ulaz od 130 cm. 

Prostrana kabina ima mjesta za pomicanje sjedala za vozače s dužim nogama. Dostupno je kao opcija i nagibno sjedalo, s lijevim ili desnim nagibom, što daje udobnost vožnje na kosinama. Kad smo kod vožnje na padinama, nju će uvelike olakšati AutoHold funkcija za sigurno zaustavljanje i ponovno kretanje. 

Upravljačko trojstvo

U ugodnoj i udobnoj radnoj sredini osvježene kabine kompletno je redizajnirana i kontrolna ploča, kaže Heidlmair te kao najveću inovaciju pokazuje novi koncept upravljanja koji se sastoji od tri osnovna elementa: upravljačkih komandi postavljenih na desnom rukohvatu sjedišta vozača, multifunkcionalnog joysticka i centralno postavljenog okretno-potisnog R-COM regulatora (potenciometra). 

Tri upravljačka elementa pod desnom rukom

Dakle, sve funkcije vozila mogu biti upravljane joystickom, R-COMom i komandana na rukohvatu, sve na jednom mjestu pa je tako je smanjen broj kontrola na bočnom panelu na nulu. Zaslon na prednjoj kontrolnoj ploči pokazuje sve informacije o status vozila. 

I na kraju evo i austrijskog finalista u brojkama: ukupna dužina je 3695 mm, širina 2020 mm, visina 2085 mm, dužina podvozja 2150 mm, klirens 207,5 – 259,5 mm, težina bez opterećenja 2650 kg, a radna težina 4200 kg. 

Metrac H75 pro predstavljen kao ekonomičan i pouzdan, jednostavan za održavanje, prijateljski prema okolini, siguran za uporabu na svakom terenu i u najzahtjevnijim uvjetima svakako je pravi specijalist za, kako kažu iz Reforma, planinsku poljoprivredu.


Fotoprilog


Tagovi

Traktor godine TotY Reform Metrac H75 Perkins motor Prijenos Hidraulika Kabina


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.