Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj koza
  • 07.08.2022. 16:30

Reprodukcija koza i njihova hranidba u razdoblju mliječnosti

Mrkanje odnosno spolni nagon, najjače je izražen od rujna do studenog, iako se početak u slabijem intenzitetu pojavljuje već u kolovozu.

Foto: Gordana Nastić
  • 608
  • 75
  • 0

Spolni ciklus kod koza je sezonskog karaktera, jer se tjeraju u određeno doba godine. Mrkanje, odnosno spolni nagon, najjače je izražen od rujna do studenog, iako se početak u slabijem intenzitetu pojavljuje već u kolovozu.

"Ustvari, spolni život koza i ovaca u uskoj je vezi s trajanjem dnevnog osvjetljenja, odnosno skraćivanjem dana. Kako se dan primjetno skraćuje, u drugoj polovici kolovoza ili prvoj rujna, tako se sve intenzivnije budi", kaže savjetodavac Nebojša Brajović.

Važnija je razvijenost tijela od starosti

Kaže da se kasnozrele pasmine koza pripuštaju prvi put u starosti od 18 mjeseci. Ranozrele pasmine u starosti od osam do 10 mjeseci. Za vrijeme prvog pripusta važnija je razvijenost tijela nego starost životinje. Kozice ranozrelih pasmina poželjno je da kod pripusta imaju težinu oko 30 kilograma. Da bi se ta težina postigla u starosti od osam do 10 mjeseci potrebno ih je intenzivnije hraniti, a što je zbog ranije proizvodne eksploatacije i ekonomski opravdano.

"Tjeranje - mrkanje, traje jedan do dva dana. Ukoliko životinje nisu ostale oplođene, sljedeći estrusni ciklus se javlja u intervalima od 17 do 19 dana. Bremenitost traje prosječno oko pet mjeseci ( ± sedam dana). Pripust koza trebalo bi ovisno o veličini stada obaviti dvokratno", kaže savjetodavac, a kao razlog dodaje što se tako produžava proizvodnja mlijeka za oko 1,5 mjesec, kao i da se jarenje obavlja u dva navrata, čime je prihvat i uzgoj jaradi znatno olakšan.

Hranidba u razdoblju mliječnosti

Odmah nakon završenog jarenja kozi treba dati napoj od pšeničnih mekinja. Tijekom prvih 24 sata njoj je potrebno davati manje količine kvalitetnog sijena. Važno je da se prva dva do tri dana nakon jarenja obrok sastoji od manje količine sijena uz dodatak koncentrata.

"Potrebno je dnevnu količinu koncentrata postepeno povećavati, kako bi se pet do sedam dana nakon jarenja dostigla dnevna količina od 400 - 500 grama", kaže i savjetodavac Zdravko Dobrić i dodaje da količina i sastav koncentrata ovise od količine i kvalitete voluminozne hrane, kao i broja jaradi koja sisaju kozu.

Kako prilagoditi obrok koza, s obzirom na godišnje doba, parenje i laktaciju

Kozama s manje mliječnosti, koje doje po jedno jare, pored kvalitetnog sijena potrebno je osigurati i prekrupu sastavljenu od smjese žitarica, dok kozama koje luče veće količine mlijeka i pri tome doje veći broj jaradi, pored kvalitetnog sijena potrebno je osigurati smjesu koncentrata s dodatkom nekog proteinskog hraniva.

Dva mjeseca nakon jarenja više nema potrebe za koncentratom

U prvih mjesec i pol dana perioda mliječnosti postoji potreba za hranidbu koza koncentratom. Nakon toga količinu koncentrata treba smanjiti, tako da sa dva mjeseca nakon jarenja vise nema potrebe za koncentratom, ukoliko je sijeno dobre kvalitete. Poslije desetak tjedana mliječnosti, obrok se može sastojati od kvalitetnog sijena i određenih količina korjenasto-gomoljastih hraniva.

Kako hraniti mliječne koze?

"Za visoku proizvodnju mlijeka u periodu poslije jarenja, obrocima treba dodavati i mineralne tvari i vitamine" kaže stručnjak i dodaje da je značaj mineraai vitamina za koze veći ukoliko je proizvodnja mlijeka veća.


Tagovi

Koze Uzgoj koza Hranidba koza Mrkanje Spolni nagon


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]