Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 03.08.2016. 09:00

Romić: Idući tjedan počinje cijepljenje goveda!

Sljedeći tjedan počinje preventivno cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože, najavio je to ministar poljoprivrede Davor Romić. Cijepljenje se provodi na području čitave Hrvatske.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 3.386
  • 169
  • 0

Sljedeći tjedan počinje preventivno cijepljenje goveda protiv kvrgave kože, koje će se u cijeloj Hrvatskoj provesti radi sprječavanja pojave te bolesti, izjavio je na press konferenciji za medije ministar poljoprivrede Davor Romić nakon sastanka s proizvođačima. Na sastanku je bilo riječi o strategiji kontrole te bolesti koja se pojavila u susjednim zemljama.

Cijepljenje će započeti u istočnom dijelu Hrvatske, istaknuo je Romić. U proračunu je osigurano 17 milijuna kuna za nabavu cjepiva i postupak cijepljenja.

Tovljači na gubitku - ima li rješenja?

Kako saznajemo, europsko zakonodavstvo nije reguliralo neke probleme u vezi s tom bolesti, a na razini Vlade će se rješavati pitanja mogućih troškova koji će nastati zbog tih problema.

Brzo se kroz Srbiju približava našem području

"Pojedini sektori će imati ekonomske gubitke, to je neizbježno. Stoga smo dogovorili da se o tome razgovara s predsjednikom tehničke Vlade i ministrom financija", kazao je Romić.

Darko Celovec iz Udruge za tov i uzgoj junadi Baby-Beef istaknuo je da će gubitaka biti najviše kod tovljača junadi, a proizvođači očekuju da se to što prije riješi s resornim ministarstvima. "Ne možemo još uvijek govoriti o točnim iznosima štete", kazao je.

Meso i mlijeko sigurno za upotrebu?

Pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš je istaknuo kako bolest nije zoonoza pa je meso i mlijeko potpuno upotrebljivo za ljudsku upotrebu bez ograničenja. "U slučaju cijepljenja, sedam dana traje karenca (vrijeme potrebno da se lijek u organizmu životinja razgradi do dopuštene razine) i nakon toga životinje idu na klanje te su upotrebljive za konzumaciju".

Bolest kvrgave kože zadnji udarac za stočare?

Hrvatska prva uvela preventivno cijepljenje

Kiš je rekao i kako je Hrvatska u ovom trenutku prva zemlja članica EU koja je uvela preventivno cijepljenje, a zemlje u regiji slijedit će taj primjer.

Naveo je i da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima oko 423 tisuće goveda, osigurano je 398 tisuća doza cijepiva, a do kraja kolovoza očekuje se još 50 tisuća doza dogovorene donacije od Europske komisije, tako da će biti 10% više doza cjepiva od populacije goveda.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL


Tagovi

Bolest kvrgave kože Cijepljenje Davor Romić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."