Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 15.10.2020. 13:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Čelinac

Sa novim sistemom uzgoja koka nosilja, očekuju dnevni prosjek i do 4.800 jaja

U selu Opsječko u opštini Čelinac, na brežuljcima prema Kotor Varoši, porodica Radosavac podiže nov i moderan objekat za uzgoj koka nosilja. Planiraju da budu nosioci razvoja ove proizvodnje na području banjalučke regije.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.050
  • 41
  • 0

Uvijek je veliko zadovoljstvo vidjeti mlade ljude koji su odlučili da ostanu na selu i ne samo pomognu, nego i nastave sa onim što su njihovi roditelji započeli. Jedan takav primjer je i u zaseoku Milosavci, u selu Opsječko, nedaleko od Čelinca u kojem je Miroslav Radosavac, sa svojom porodicom prije dvadesetak godina osnovao firmu "Koka - kik" i počeo sa uzgojem koka nosilja.

Intenzivirati ili ukinuti proizvodnju ?!

U početku je bilo 150 koka da bi se nakon nekog vremena postavilo pitanje šta će da se radi dalje ? Da li da se nastavi intenzivnije, sa više ulaganja ili da se ukine proizvodnja, priča nam Miroslavljev sin Nemanja, koji će sa sestrom Živanom u budućem periodu biti glavni zadužen za proizvodnju jaja na farmi.

"Porodično smo odlučili da nastavimo dalje sa poslom pa smo 2010. godine nabavili Univent kaveze, sa dvije linije i ukupno 10.000 koka nosilja, uz prostor za pilenke. I dalje imamo proizvodnju u tim kavezima u jednom objektu, ali kako je ona zastarila, odlučili smo da nabavimo opremu proizvođača "Big Dutchman" iz Njemačke, koji je među svjetskim liderima u proizvodnji opreme za smještaj i ishranu koka nosilja", priča nam Nemanja.

Nosivost je skoro 100%

Suština je u tome da je oprema u skladu i sa Zakonom o bezbjednosti životinja Republike Srpske, koji je usklađen sa evropskim direktivama. Za novu opremu sagradili su nov objekat u koji je useljeno, za sada 5.100 koka nosilja. U jednom kavezu nalazi se 56 koka koje imaju 11 kvadratnih centimetara hranidbenog prostora i 750 centimetara prostora za odmor gdje mogu da spavaju i snesu jaja.

U novom objektu bude 5.100 koka nosilja

"To je ustvari noćni dio bez svjetla gdje snesu jaja na gumenoj prostirci koja se, preko "Egg saver" sistema zadrže na sajli dok se ne osuše, a zatim idu na traku koja ih transportuje do lifta koji ih nosi na sprat gdje se razvrstavaju po klasama", ističe naš sagovornik.

Za sada koke daju oko 500 jaja dnevno, a ubrzo se očekuje da dnevni prosjek bude 4.800 komada, odnosno, nosivost bi trebalo da bude 80 odsto u naredna dva mjeseca. Nakon toga će se zamijeniti sa 5.000 mladih pilenki koje se uzgajaju u drugom objektu.

Obezbjeđen plasman na tržište

"I u starim objektima, u Univent sistemu imamo oko 10.000 koka nosilja. Najvažnije nam je da imamo plasman na tržište, odnosno, robu planiramo da plasiramo po marketima i slastičarnama. Ne kupujemo mnogo hrane jer sijemo dosta kukuruza. Imamo i sopstvenu mješaonu hrane i nadamo se da će se u narednom periodu posao proširiti", zaključuje mlađi Radosavac.

U planu proširenje proizvodnje

I Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podržava ovu proizvodnju. Porodica Radosavac dobiće podsticaj resornog ministarstva za nabavku opreme za koke nosilje, skupljanje jaja, sistem hranjenja, ventilacije i klime za ovo imanje, u iznosu od 30 odsto od ukupne vrijednosti troškova.


Fotoprilog


Tagovi

Miroslav Radosavac Nemanja Radosavac Big Dutchman Koke nosilje Ministrastvo poljoprivrede Dobiće podsticaj Nosivost koka nosilja Novi objekti


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas