Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PDV
  • 12.10.2015. 14:20

Sa PDV-om na meso od 10 posto možemo živjeti!

Ministar financija Boris Lalovac najavio je smanjenje PDV-a, pa samim tim i pojeftinjenje ribe, voća, povrća, meda i jaja. Sve bi ipak najviše razveselila niža cijena mesa, no Lalovac ističe da se to neće dogoditi.

  • 632
  • 63
  • 0

S ciljem stimulacije domaće proizvodnje ministar financija Boris Lalovac najavio je smanjenje PDV-a sa sadašnjih 25% na međustopu od 13% i to za prehrambene proizvode kao što su riječna i morska svježa riba, kupus, blitva, krumpir, jabuke, jagode, mandarine, jaja i med, ali i dodao kako je točno da ćemo tada imati i manji PDV na uvoz, no smatra da će domaća proizvodnja ipak dobiti dobar vjetar u leđa.

Brojni građani nadali su se da će u ovoj grupi proizvoda biti i meso, jer svaka čast blitvi i ostalom, ali meso je ipak meso, no Lalovac je kazao da se to neće dogoditi, jer bi smanjenje PDV-a na meso, napravilo preveliku rupu u državnom proračunu. A upravo se u prvih sedam mjeseci u nju slilo 24,1 milijarde kuna, što je 1,5 milijarda više nego u istom lanjskom razdoblju.

Kad bi PDV na meso bio 10%, zadovoljni bi bili i domaći proizvođači i kupci

Meso neće pojeftiniti jer se PDV-om od njegove prodaje solidno puni državna blagajna!

Niži PDV na meso priželjkuje i Goran Jančo iz Punitovaca u Osječko-baranjskoj županiji, vlasnik svinjogojske farme, budući da bi to dobro došlo i potrošačima i proizvođačima, jer sa sadašnjom stopom poreza na dodanu vrijednost, naši su proizvođači, kaže, u startu nekonkurentni na tržištu EU. Pojašnjava to činjenicom da kada neki trgovački lanac kupuje meso od domaćih proizvođača, obračunava i PDV, a kada ga kupuje iz zemalja EU-a, na fakturama PDV nije naveden i ne plaća se. No plaća ga kupac koji to meso kupuje. Prodavačima je važno da ne moraju uložiti dodatni kapital na robu koju uvoze, što s mesom iz EU i jest slučaj.

Dovoljno je pogledati primjer Mađarske

I računica je tu, ističe Jančo, jasna. Želimo li biti konkurentni, PDV na meso mora biti manji. Uzmimo za primjer Mađarsku koja je imala stopu PDV-a od 27% i smanjila ga je upravo na mesu. Sve u svemu, ovu Lalovićevu najavu smatra samo predizbornom kozmetikom te dodaje kako nema ništa protiv smanjenja PDV-a na navedene proizvode, no treba biti, kaže, realan i gledati koliko jedno kućanstvo godišnje potroši na, primjerice, med, a koliko na meso. Njegova je procjena kako bi PDV na svinjsko i goveđe meso, trebao iznositi 10%.

Kako udovoljiti kupcima, proizvođačima i državi?

S druge strane, ni proizvođači gore spomenutih proizvoda nisu previše euforični zbog ministrove najave, već neki samo malo više zadovoljniji od drugih. Đakovački pčelar Željko Tomić kaže da će, ukoliko se najavljeno doista i realizira, pojeftiniti samo med u trgovinama, a proizvođači će se i dalje boriti s velikim uvozom meda.

Josip Đelegić voćar iz Đakova, kaže da je svako pojeftinjenje dobro i zadovoljan je što se i voće našlo na popisu proizvoda za koje bi kupci trebali izdvajati manje novaca, jer su upravo smanjenje PDV-a tražili i članovi Hrvatske voćarske zajednice. Proizvođač povrća Miroslav Filipović iz Bušetine, mjesta u općini Špišić Bukovica u Virovitičko-podravskoj županiji, smatra da bi trebalo smanjiti i PDV na repromaterijal, dok osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak, uz čije se ime veže funkcija budućeg ministra poljoprivrede, sve ove izjave ministra Lalovca smatra dijelom izborne promidžbe te dodaje, a prenosi glas-slavonije.hr kako nije rješenje pomoći samo jednom sloju građana, već cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji.


Povezane biljne vrste

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Blitva lisnata

Blitva lisnata

Sinonim: - | Engleski naziv: Leaf beet | Latinski naziv: Blitva lisnata Beta vulgaris L. ssp. Vulgaris var. cicla

Blitva je dvogodišnja biljka. U prvoj godini razvije dubok i razgranat korijen, koji je u gornjem dijelu zadebljan, skraćenu stabljiku i rozetu lišća. U drugoj godini razvije se... Više [+]

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Boris Lalovac Ministar financija Smanjenje PDV-a Riba Kupus Osječko-baranjska županija Blitva Krumpir Jagode Jabuke Mandarine Jaja Med Meso Državni proračun Goran Jančo Punitovci Svinjogojstvo Mađarska Željko Tomić Đakovo Josip Đelegi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije