Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rodna zemlja
  • 17.11.2020. 09:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Blažević

Sabljić: Na ovoj plodnoj zemlji sve može uspjevati

Stjepan Sabljić krenuo je ozbiljnije u stočarstvo, slijedeći obiteljsku tradiciju kao projekat o ostanku i opstanku na svojoj zemlji.

Foto: Marko Čuljak
  • 414
  • 265
  • 2

Brdo i polje u selu Blaževići je itekako aktivno po pitanju poljoprivrede i stočarstva stoga nije čudo što smo ga opet posjetili. Ovaj put domaćin nam je Stjepan Sabljić - Ćipa koji je odlučio učiniti korak više i ne bazirati se samo na OPG u pčelarstvu već će se okušati i u stočarstvu. Skoro je došla do kraja gradnja štale površine 55 kvadratnih metara u kojima će, ograđene jedne od drugih, prebivati ovce i koze.

"Otkad znam za sebe, od najranijeg djetinjstva imali smo ovce. Do nekih 17, 18, kako kada, ali uvijek smo ih imali. I krave, konja, ali njih smo maknuli. A ovce, svinje i naravno kokoši, uvijek su tu", govori nam domaćin dok obilazimo novu štalu do koje dolazimo novosagrađenim poravnatim brdskim putem.

Odlaska sa rodne zemlje - nema

Nedaleko od štale je 15 duluma ograđenog brdskog raslinja i šume, a Ćipa je sve sam ogradio. "Dva brata imaju druge poslove i obveze. Ali ja sam pomalo, već 15 godina to traje, ograđivao, prosjecao, ručno svaku željeznu šipku ukucao pola metra u zemlju i sproveo žicu i pastira, ništa neće van ni unutra, a unutra je ostavljena mladica da raste nova šuma. Tu će zajedno pasti ovce i koze. Tilovina, grabovina, dubovina, jasenovina... sav list koji je opao i koji opadne će pokupiti i kada krenem poljem, na brdu vidim razliku koliko su popasle i počistile", priča nam i odaje dojam nekoga tko sve ovo radi da bi na svojoj grudi ostao i opstao.

Već 15 godina uređuje OPG

Stoga to i potvrđuje: "Tako je! Uvijek sam bio razmišljanja da, ako krenem odavde u svijet bez povratne karte, bolje da me nema, da odmah doživim nesreću. Ne daj Bože teže bolesti i potrebe takve vrste, ali u barem malo normalnim okolnostima, govora o odlasku nema".

Uspješan i u pčelarstvu

Ovaj poljoprivredni proizvođač krenuo je sa pčelama 2006. godine i to sa dvije košnice. Imao je mentora u prijatelji i kolegi, pčelaru Srećku Bobanu koji ga je izvrsno podučio poslu. Danas ima sedamdesetak košnica, prijavljen OPG i dobiva poticaj od županije, a od prije dvije godine i od Federacije. Ipak, pčele i med postale su nepredvidljive ili možda preosjetljive na prirodne podražaje, ljudski utjecaj ili nešto treće. Ova godina je dokaz tomu jer je bila lošija za pčelarstvo.

Od ranog djetinjstva je sa životinjama

Stoga se upustio u obimniji posao sa stočarstvom, odnosno, proširio davnu obiteljsku tradiciju. Nabavio je i bursku kozu, mesnatiju rasu koze koja nije za mlijeko već za meso. Također i rusku ovcu romanov koja je poznata po većoj plodnosti. U polju sije ječam i kukuruz, sadi više krumpira nego je obiteljska potreba, a kupi i sijeno za zimnicu.

I dok obilazimo gospodarstvo našega sugovornika, srećemo mladi vinograd koji je također na početku jer će Ćipa saditi još vinove loze, nailazimo i na uistinu impresivnu raštiku koja je takva jer je zemlja obogaćena prirodnim gnojivom, ali smo došli i do stabla mandarine, presađenog u zemlju koje je ove godine dalo prvi plod.

Možda dokaz da se zbog rada i od rada ne treba bojati za budućnost, opstanak i ostanak.


Fotoprilog


Tagovi

Romanov ovca Burska koza OPG pčelarstva Stjepan Sabljić Prirodno gnojivo Srećko Boban Košnice


Autor

Marko Čuljak

Više [+]

Diplomirani novinar koji bi htio, nakon desetljeća praćenja dnevno-političkih zbivanja, više vremena provesti s florom i faunom.