Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Idilično selo
  • 29.08.2019. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Komuševac

Salersi na paši, mliječne krave u štali, kokice u dvorištu - svakodnevica Perčecovih

Nekada isključivo uzgajivači mliječnih kravica, Perčecovi iz Komuševaca danas su ipak orijentirani više na uzgoj mesnih goveda koje drže na otvorenom.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.822
  • 512
  • 0

Jutarnja rosa na cipelama dok svladavate lagani breželjak čini se doista nostalgičnom. I onako uz laganu, ljetnu, jutarnju maglicu iz koje kao da izviru kravice, čine jutro na Bilogori prekrasnim doživljajem. Krave muču, pijetlovi kukuriču. Komuševac. Pitoreskno selo na Bilogori u blizini Čazme cilj nam je bio zbog posjete obitelji Perčec. Poznata poljoprivredna obitelj. I danas imaju punu štalu kravica. Muzu ih. No, tu su i krave na paši koje se uzgajaju zbog mesa. Odlučili su se za pasminu Salers. I između brojnih strojeva za potrebu svoje ratarske proizvodnje ponosno se šepure kokice i koji pijetao.

Perčecovi namjeravaju proširiti stado salers goveda

Obitelj Perčec iz Komuševca pokraj Čazme odlučila je mljekarstvo ipak smanjiti i dati prednost uzgoju salersa. Ističu prednosti zbog kojih su se odlučili baš za ovu francusku mesnu pasminu. Radi se o, kažu - isplativoj, ekonomičnoj pasmini goveda. Naspram mliječnih krava nisu zahtjevne u vezi ishrane, a telad ima vrhunsku genetiku. Imaju stado od 15-ak krava s bikom, a namjeravaju proširiti proizvodnju na 70-ak krava. Drže ih pod jednom nadstrešnicom na obronku iznad kuće. Jako jednostavan objekt. A muzne krave i dalje drži u tradicionalnoj štalici uz samu obiteljsku kuću.

Hrvatska ima perspektivu za uzgoj u sustavu krava-tele, no moramo održavati pašnjake

"Ovih dana očekujemo treće telenje mojih salersa", pričao nam je Ivica Perčec kada smo bili na njegovu imanju. Uz njega radi cijela obitelj. Sin Jurica s ponosom je govorio o svom dijelu uzgoja.

Salers - ekonomična pasmina goveda

Uvijek su 100 posto bređe, a tri su junice imale i blizance u dosadašnjem uzgoju u Komuševcu, tom malom selu sa stotinjak stanovnika. Kažu da je cijena teladi za sada dobra i može se prodati. Posla i nema mnogo, kako kažu, a važno je osigurati pašu i vodu i važno je ostaviti ih na miru neka rade svoj posao.

"S telenjem nismo imali posla nikakvog. Naspram mliječnih koje su jako zahtijevne, ovo je neka sasvim druga priča. Koncentrat ne jedu uopće. Nekada silažu. Što se tiče junica, za sada jedan kupac kupi sve. Junice su u prosjeku bile teške preko 600 kg s 15 mjeseci starosti. Radman su imali veći nego simentalac. Hranimo ih tako da dobiju sijeno po volji, a imaju i malo pašnjaka", pojašnjava Jurica. 

Uzgoj Salers goveda - poljoprivreda za lijenčine?

"Dopelali smo bika iz francuske i sada čekamo 20 komada junica. A o biku treba brinuti, češati, da se nauče na čovjeka", pričao je na jednom savjetovanju Jurica Perčec. I sada će taj bik, kako kaže, biti otpeljan na Bjelovarski sajam. Evo ga, neka se zna.

Bik: Leader - FR1535079746
Genealoški certifikat: 242
Rođen: 08.01.2015. na farmi Daniela Freyssinier (Le Bourg)
Otac: Galopin FR1531265061
Majka: Fregate FR1530154955
Kvalifikacija: Licenciran, specijalist za mesnatost
Odlike: lakša telad, potencijal rasta, miran temperament
Potomci: više od 200
Sinovi: u uzgoju na više farmi

Dalje ipak treba stati i pogledati na fotografijama tu idilu, ali i posao obitelji Perčec.


Fotoprilog


Tagovi

Komuševac Salers Bilogora Ivica Perčec Jurica Perčec Radman


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?