Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zoran Lepoglavec
  • 16.09.2020. 09:00
  • Osječko-baranjska, Beli Manastir

Samo domaće i prirodno: kozji sir i češnjak s OPG-a Lepoglavec

Naše koze se hrane domaćim sijenom, travom i kukuruzom. Češnjak nije šprican, a imamo klasični kojeg svi poznajemo i krupni, ne tako čest. To je jako stara sorta i više je salatar, pojašnjava Mario.

Foto: Lucija Bencarić
  • 520
  • 239
  • 0

I dok se sezona na Jadranu polako privodi kraju, istočniji dio Hrvatske tek sada dolazi pod svjetla reflektora. Ovaj vikend održani su već tradicionalni 22. Ribarski dani u Kopačevu koji su bez obzira na koronu privukli brojne posjetitelje, a miris šarana na rašljama proširio se sigurno cijelom Baranjom.

Glazbe, plesa i raznovrsne hrane nije nedostajalo kao ni brojnih OPG-a koji su svoje proizvode nudili baš na svakom uglu. Tako su se na štandovima mogli pronaći brojni suhomesnati proizvodi poput kobasice, kulena, čvaraka, domaćih sireva, ljute papričice od kojih se radi ajvar te razne vrste meda, rakija i tjestenine. 

Nama je pak za oko zapeo štand na kojemu se prodavao kozji sir, mlijeko i češnjak. Iako je vlasnik OPG-a Zoran Lepoglavec, riječ je prepustio mlađim prodavačima, kćeri Nikolini i njezinom dečku Mariju koji je kako on sam tvrdi ovdje kao ispomoć.

Sezona je češnjaka 

"Proizvodnja je isključivo domaća, ništa kupovno ne koristimo kod hranidbe. Naše koze se hrane domaćim sijenom, travom i kukuruzom. Češnjak nije šprican, a imamo klasični kojeg svi poznajemo i krupni, ne tako čest. To je jako stara sorta i više je salatar“, pojašnjava nam Mario.

Sirevi raznih okusa

Na svom gospodarstvu u Belom Manastiru imaju deset koza, koje jednom mužnjom daju oko 1-1,5 litru mlijeka, neke čak i dvije, a obavljaju je dva puta na dan. Litra mlijeka je 10 kuna, dok je kilogram sira 100 kuna, što je zapravo, pojašnjava nam, vrlo usporedivo. 

"Za kilogram sira treba 10 litara mlijeka. Znači, lako se da izračunati zašto je cijena kilograma sira takva. U ponudi ih imamo više vrsta, s biberom, origanom, vlascem, ljutom paprikom i dimljeni koji je isto s takvim začinima“, kaže Mario. 

Fiš paprikaš, šaran u rašljama i - čardaš! Ribarski dani potvrdili, hedonizam je na istoku

Prodaju obavljaju na tržnici u Belom Manastiru i evo sada na Ribarskim danima, a kako dodaje Nikolina, svi koji ga žele kupiti mogu se javiti i putem Facebook-a.

Na svom gospodarstvu u Belom Manastiru imaju deset koza, koje jednom mužnjom daju oko 1-1,5 litru mlijeka,

"Prodaja za vrijeme korone išla je nešto slabije nego inače, ali ne puno slabije. Zanimljivo je da nije tolika razlika, uspijeva nam“, zaključio je Mario. 


Fotoprilog


Tagovi

Ribarski dani OPG Zoran Lepoglavec Kozji sir Mlijeko Bijeli luk


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.