Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech
  • 17.04.2019. 13:30

Scaletti i Murphy: Manje je više s organskim mikromineralima

Neodgovarajuće dodavanje minerala može imati velike posljedice za zdravlje i produktivnost životinja. Organski mikrominerali dokazano poboljšavaju resorpciju, smanjuju gubitke i pomažu postići optimalno zdravlje.

Foto: Alltech
  • 867
  • 71
  • 0

Na konferenciji ONE: The Alltech Ideas Conference - "mjestu gdje vodeći stručnjaci iz raznih industrija širom svijeta razmjenjuju ideje i pronalaze rješenja za poboljšanje poslovanja i svijeta oko sebe“, dvojica stručnjaka, dr. Richard Murphy i dr. Roger Scaletti iznijeli su stavove o dodavanju minerala u hranidbi životinja te su kroz intervju s Tomom Martinom odgovorili na nekoliko ključnih pitanja.

Zbog čega još uvijek koristimo anorganske minerale? Zašto nutricionisti stalno daju previše hranjivih tvari i tako bacaju novac? Kako program upravljanja mineralima može poboljšati zdravlje stada? O ovim pitanjima i o ulozi minerala u hranidbi životinja razgovaramo s dr. Richardom Murphyjem, voditeljem istraživanja u Alltechovom Europskom bioznanstvenom centru u Dunboyneu, Irska i dr. Sc. Rogerom Scalettijem, koji se bavi prodajom i tehničkom podrškom programu Alltech® Mineral Management. Hvala Vam što ste nam se pridružili.

Postoji određena nesigurnost i prijepor oko uporabe organskih ili anorganskih minerala i njihove učinkovitosti. Za početak, dr. Murphy, možete li nam ukratko objasniti razliku između organskog i anorganskog?

Ovo je sjajan način da započnemo intervju. Kada govorimo o organskim mineralima, mi samo uzmemo izvor minerala, vežemo ga s nekom aminokiselinom ili peptidom ili nekom drugom organskom skupinom, i na taj način taj mineral zaštitimo. Umjesto da razmišljamo o anorganskom mineralu kao o čistom  mineralu, s organskim mineralom, taj mineral zaštitimo, a takva zaštita ima mnogo prednosti. Ona pruža stabilnost osobito u crijevima - mijenjajući pH u probavnom traktu.

Ne postoji stvarna potreba za anorganskim mikromineralima

Na primjer, na početku probavnog trakta pH je neutralan. Kada dođe u želudac - ili stomak - pH vrijednost je vrlo kisela. Promjene u razini pH mogu utjecati na aminokiselinu. Organske minerale povezujemo bilo s aminokiselinom, bilo s peptidom ili s nekom drugom organskom molekulom koja štiti tijekom prolaska kroz probavni trakt i čini mineral puno stabilnijim, rekao je Richard.

Dr. Scaletti, da pojasnimo, je li uporaba organskih u odnosu na anorganske minerale vezana za vrstu proizvodnje? Drugim riječima, jesu li organski minerali samo za farme koje se bave organskim uzgojem?

Još jedno izvrsno pitanje. Ne, organski minerali korisni su za svaku farmu. Kada inače izlažem o ovoj temi, kada spomenem organske minerale - ne govorim o tome da ne koristim pesticide ili herbicide - govorim o kemiji ugljika, baš kao što je to spomenuo i dr. Murphy. Zapamtite, ne postoji stvarna potreba za anorganskim mikromineralima. Životinje svaki dan trebaju cink, bakar, mangan, selen, itd., ali izvor tih mikrominerala nije zadan, tako da su organski minerali prikladni za sve proizvodne sustave, odgovorio je Roger.

dv
Neodgovarajuće dodavanje minerala može imati velike posljedice za zdravlje i produktivnost životinja (foto: Pixabay/walfred)

U redu, a sada pitanje za obojicu, jesu li istraživanja utvrdila da su organski minerali biodostupniji i iskoristiviji?

Apsolutno, mislim da bi se i Roger složio. Imamo obilje podataka koje smo prikupljali u zadnjih dvadesetak godina koji pokazuju da su organski minerali daleko bolji izvor minerala za sve vrste hranidbe, rekao je Richard.

Dodatkom minerala dobije se učinkovitija fermentacija u buragu

Da, kao što je rekao dr. Murphy, ono što ljude na samom početku zainteresira je bioraspoloživost. No ono što na kraju dana zanima sve uzgajivače su proizvodni rezultati. Mi pratimo i istraživanja koja se bave utjecajem promjene vrste mineralnih dodataka na proizvodne rezultate, složio se Roger.

Što čini organske minerale korisnijim?

Po struci sam biokemičar pa pokušavam razumjeti na koji način minerali stupaju u interakciju s hranom i tvarima, a ne samo način na koji na njih reagira životinja. Naravno, koristi od organskih minerala daleko su veće od samog utjecaja na zdravlje i proizvodne rezultate time što mijenjamo način na koji utječemo na hranjive tvari u hranidbi.

Znamo da će organski minerali imati manji utjecaj na stabilnost vitamina i manji utjecaj na funkciju antioksidansa. Čak će i neki enzimi koji su dio probavnog sustava i procesa probave biti pod manjim utjecajem organskih u odnosu na anorganske minerale, rekao je Richard.

Da se nadovežem na komentar dr. Murphyja, npr. in vitro istraživanja interakcije enzima provedena su i na mliječnim kravama i pokazuju da kada dajete samo dodatke organskih minerala, u našem slučaju to su Bioplex® i Sel-Plex® - dobijete učinkovitiju fermentaciju u buragu. Dakle, proizvodite više slobodnih masnih kiselina i više butirata, što pogoduje radu buraga. Bez obzira da li to organski minerali sami potiču ili dovode do ubrzanog umnažanja organizama u buragu, to je jedan mogući put, a mislim da bi drugi mogući put mogao biti da uklanjanjem anorganskih minerala mijenjate naseljenost mikroorganizama u buragu, nadodao je Roger.

Koji su mikrominerali ključni za poboljšanje performansi životinja? Postoji li njihov kratak popis?

Na tome se popisu svakako nalaze cink, mangan, bakar, kobalt i selen. Ovisno o tome u kojem se dijelu svijeta nalazite, ili u kojem dijelu pojedine zemlje, određeni mineral može biti važniji od nekog drugog. U Sjevernoj Americi, najvažniji mineral kojeg dodajemo je selen, i to na osnovu količine selena u tlu, koji onda diktira količinu selena u ispaši i žitaricama. To bi bilo pet najvažnijih minerala. Kod monogastričnih životinja tom popisu treba dodati i željezo. Dakle riječ je o šest minerala, odgovorio je Roger.

Organski su minerali najstabilniji. No, i kod različitih vrsta proizvoda s organskim mineralima postoje uočljive razlike po pitanju stabilnosti pojedinih proizvoda, što će se odraziti na način na koji oni funkcioniraju u životinji.

Organski minerali su najstabilniji

Već smo se ranije dotakli ove teme, no što znamo o iskoristivosti minerala kod raznih vrsta životinja?

Minerali se koriste na mnogo različitih načina. Ako je riječ o njihovoj ulozi u staničnim sustavima, oni su većinom nužni za brojne enzime. Stanični procesi neće raditi optimalno ili učinkovito bez minerala koji je potreban kako bi enzim izvršio svoju funkciju, ili za enzim koji je nužan za konkretne biološke funkcije.

Njihova je uloga vrlo široka. Ako uzmemo npr. bakar, on sudjeluje u nastanku brojnih enzima koji su dio antioksidativnog odgovora. Selen je posebice važan zbog sposobnosti da ne samo modulira antioksidativni odgovor, nego i za brojne enzime koji su uključeni u brojne druge procese. Stoga su minerali nužni i važni za većinu osnovnih staničnih funkcija, istaknuo je Richard.

Postoje li razlike između kemijskih reakcija različitih životinjskih vrsta ili unutar pojedine vrste, koji mogu dovesti do toga da minerali na njih imaju drugačiji utjecaj? 

Rekao bih, iako je to više Richardova specijalnost, kod preživača se bavimo buragom, uvjetima i mikroorganizmima u buragu. Kod drugih vrsta nema buraga. Kod konja imamo fermentaciju u debelom i slijepom crijevu. Postoji razlika i u građi svake životinje, no kod svih vrsta nalazimo slične koristi od dodavanja organskih minerala, rekao je Roger.

Postoji jedan zajednički čimbenik za sve vrste - na početku smo to spomenuli, a to je promjena pH razine u čitavom probavnom traktu. To je jedan od ključnih parametara koji određuju koliko je dobar ili loš određeni izvor minerala. Ako se pojedini izvor minerala ne može oduprijeti stalnim promjenama razine pH vrijednosti, neće dospjeti do mjesta na kojem se resorbira u crijevima. Doista vam je potrebna stabilna molekula minerala. Organski su minerali najstabilniji. No, i kod različitih vrsta proizvoda s organskim mineralima postoje uočljive razlike po pitanju stabilnosti pojedinih proizvoda, što će se odraziti na način na koji oni funkcioniraju u životinji, objasnio je Richard.

Zabrana uporabe cinkova oksida za profilaksu i sprečavanje proljeva

Što znači da se organski mikrominerali dodaju u manjim količinama, imaju manje gubitaka i rezultiraju boljom kvalitetom mesa?

Za mene to znači da vam ne treba toliko puno minerala za postizanje željenih rezultata. Nadalje, organski su minerali učinkovitiji. U zadnje se vrijeme vodi velika borba između konkurenata na tržištu. Ako jedna tvrtka koristi određenu količinu PPM-a - ili miligrama - određenog minerala, druga će dodati nešto više, prema staroj izreci da je više ujedno i bolje, rekao je Roger.

No, to zapravo nije slučaj. Utvrdili smo, i možemo to potkrijepiti istraživanjima, da možete dobiti bolje rezultate s manje minerala, na način kako je dr. Murphy već spomenuo, no valja imati na umu da situacije nisu uvijek usporedive. Cinkov oksid u određenoj dozi neće imati isti učinak kao cinkov proteinat ili Bioplex Cink u znatno manjoj koncentraciji.

Mislim da je to zanimljivo i iz pravne perspektive, mislim da će se dr. Scaletti također s time složiti, kada pogledate promjene zakonodavstva u zadnjih par godina, posebice u Europskoj uniji, došlo je do promjena maksimalnih količina koje su dopuštene u hrani za životinje. Mislim da cink - da se nadovežem na ovo što je Roger govorio o cinkovom oksidu - to zorno pokazuje. U Europskoj se uniji jako puno govori o zabrani uporabe cinkova oksida za profilaksu i sprečavanje proljeva prasadi i teladi.

Jedan od razloga zbog kojih su nas citirali jest da su regulatorna tijela zabrinuta zbog utjecaja koji cinkov oksid može imati na koselekciju za antimikrobnu rezistenciju. No ako pogledate koje su dopuštene granice cinka u hrani za životinje, oni se referiraju na uporabu npr. fitaze kao načina da se poboljša učinkovitost izvora cinka koji se dodaje hrani ili kako bi se potaknulo iskorištavanje cinka koji se nalazi u hrani za životinje.

Uglavnom, regulatorna tijela poduzimaju određene mjere. No ako žele ponovno promijeniti granične vrijednosti, morat će razgraničiti anorganske i organske minerale i razlike što se tiče njihove bioraspoloživosti. Mislim da će regulatorna tijela poput Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) reći: "U redu, moramo to detaljnije razmotriti."

Brazilske su vlasti to već učinile. Jasno su razgraničile dostupnost minerala iz anorganskih i organskih izvora. Najnoviji dokumenti objavljeni u Brazilu prave vrlo jasnu razliku između razina anorganskih i organskih minerala u hrani, te navode da su one bitno drugačije, pojasnio je Richard.

Izvor minerala važniji od količine

Proučavali ste poboljšanje performansi, što ste iz toga naučili? Koje su glavne poruke za postupanje u budućnosti?

Rekao bih da više ne znači i bolje. Mislim da su mnogi ljudi navikli gledati deklaracije ili sastav obroka, i da traže samo razinu mineralnih dodataka. To nije dovoljno, mora se gledati i popis sastojaka i vidjeti jesu li oni u obliku oksida, sulfata ili organskih proteinata. Mislim da je izvor minerala važniji od količine. No radi se o tome da se ne mogu uspoređivati kruške i jabuke, i da manja količina ne znači nužno i slabije performanse. Mislim da često, barem u SAD-u, industrija traži visoke doze suplemenata i da visoke doze tumače kao dobre ili nužne, a to zapravo nije slučaj, ističe Roger.

Htio bih samo dodati, dr. Scaletti, da je vrlo važno da industrija dobro razmotri organske minerale i jasno kaže da nisu svi isti. Mislim da vlada pogrešno viđenje. Postoje različiti brendovi i različite vrste proizvoda koje sadrže organske minerale. Pretpostavljam da je prirodno reći: "Pa to su sve organski minerali. Ovaj je proizvod vjerojatno isti kao i drugi". A među njima postoje vrlo velike razlike.

vd
Organski mikrominerali dokazano poboljšavaju resorpciju, smanjuju gubitke i pomažu postići optimalno zdravlje (foto: Pixabay/JohnKopiski)

To se sve odnosi na način na koji taj izvor minerala stupa u interakciju i koliko je stabilan dok prolazi kroz probavni trakt. Naravno, u nekim istraživanjima koja je proveo naš tim u Europskom bioznanstvenom centru u Irskoj, pokazali smo da postoje jasne razlike između stabilnosti različitih proizvoda koji sadrže organske mikrominerale, i da oni imaju različit utjecaj, ne samo na bioraspoloživost, već i na način na koji ti proizvodi stupaju u interakciju s različitim premiksima i sastojcima hrane za životinje, dodao je Richard.

Najveće zablude o mineralima

Postoje određene zablude o mineralima. Koja su najčešća pogrešna vjerovanja i kako na njih odgovoriti? 

Mislim da je najveća zabluda vezana za veličinu. To je vjerojatno najveća zabluda u ovoj industriji, a ona je već dugo raširena. Kada su se na tržištu pojavili organski minerali, radilo se o jednostavnim spojevima aminokiselina, poput metionina ili lizina s bakrom i s cinkom. Ljudi su mislili "Pa ako imamo malu skupinu koja se veže, bolja je resorpcija ili je bolja opskrba". No, to nije slučaj. Ono što smo utvrdili jest da je važno na što se cink veže, dakle vrsta aminokiseline. No, posebice kada je riječ o tehnologijama koje se temelje na peptidima, poput Bioplexa, važan je slijed aminokiselina u tim peptidima. To je još bitnije nego što smo smatrali u prošlosti. Konfiguracija i vrsta aminokiselina u peptidu značajno se odražavaju na stabilnost.

Mislim da je najveća zabluda o organskim mikromineralima ta da je veličina bitna. Mogu sasvim sigurno reći da veličina nije bitna. Riječ je o vrsti veze koja se koristi. A još su važnije, kada je riječ o peptidima, konfiguracija i slijed aminokiselina, rekao je Richard.

Nadovezao bih se s primjerom organskog selena. Rasprava se obično vodi oko pitanja "koji je udio selen-metionina u proizvodu selenskog kvasca?" Dr. Murphy ima istraživanja koja pokazuju da nije riječ samo o učinku količine selen-metionina koji je prisutan; riječ je o time koliko ga se može probaviti i otpustiti. To nas ponovno vraća na princip da više nije uvijek i bolje, posebice ako se ono što nadomještate zapravo ne otpušta, ili nije raspoloživo, objasnio je Roger.

Da, to je zapravo odlična tvrdnja dr. Scaletti, samo na primjeru organskog selena. U Europskoj smo uniji vidjeli novije oblike takozvanih organskih izvora selena koje se proizvode i prodaju, a riječ je zapravo o kemijski sintetiziranom selen-metioninu i njegovim derivatima koji su bitno različiti i imaju bitno drugačije učinke od proizvoda na temelju selenskog kvasca, poput npr. Sel-Plexa.

To nas ponovno vraća na koncept stabilnosti. Slobodne molekule selen-metionina nisu nužno najstabilnije kada razmotrimo procese u probavnom traktu. Čak i kada je riječ o organskim izvorima selena, sada kada su se pojavile ove novije kemijski sintetizirane molekule postoje vrlo bitne razlike, rekao je Richard.

U Sjevernoj Americi ljudi počinju shvaćati da se ne mogu uspoređivati kruške i jabuke i da nije bitna samo količina nego i oblik minerala te uviđati da organski minerali imaju važnu ulogu. Mislim da se također smanjuje razlika u cijeni; anorganski su minerali još uvijek jeftiniji, no cijena im raste. 

Što s viškovima minerala?

Životinje u mnogim dijelovima svijeta dobivaju previše mikrominerala, poput bakra, mangana i cinka, kako bi se izbjegla njihova slabija probavljivost. Viškovi završe u stajskom gnojivu, a količine ovih mikrominerala toliko su visoke da je zapravo protuzakonito iznositi gnojivo na polja i gnojiti krmu ili žitarice. Što se onda događa s tim stajskim gnojivom? Jesmo li zaglavili s njim?

Pa, ako ga ne možemo iznositi na polja, nešto s njim moramo činiti, a vjerojatno i činimo. Znam da se pojavljuju neke nove tehnologije - neke nove startup tvrtke pokušavaju očistiti tlo od teških metala uz pomoć rješenja koja se temelje na mikrobima. To bi mogao biti način na koji bismo mogli izvršiti remedijaciju kontaminiranih laguna. Druge bi mogućnosti mogle biti tehnologije uklanjanja teških metala. Riječ je o tehnologijama uklanjanja minerala koje su skupe, Tome, postupkom kelacije na temelju spojeva etilen-di-amino-tertra-octene kiseline (EDTA). No nešto se mora poduzeti, pa smatram da su organski minerali bez sumnje jedno od rješenja problema. Možete dodavati manje minerala, što znači manje odlaganja u okoliš i manje kontaminacije laguna. Nastojanja da se smanji onečišćenja okoliša svakako će se temeljiti i bez sumnje riješiti povećanjem uporabe organskih minerala u sljedećih par godina, objasnio je Richard.

U nekim se zemljama zakonskim odredbama nastoji pronaći rješenje. Brojne su zemlje već donijele zakone koji ograničavaju korištenja mikrominerala jer je preintenzivno korištenje dovelo do onečišćenja. Smatrate li da će se trend zakonskog reguliranja ove problematike nastaviti?

Mislim da se to nadovezuje na moj raniji komentar o regulativi vezanoj za cink i uporabu cinka u stočnoj hrani, kao i na očekivanu zabranu korištenja cinkova oksida kao profilakse u EU. Mislim da će se nadležna tijela detaljnije pozabaviti ovom problematikom i da će početi donositi odluke o tome hoće li promovirati organske minerale kao jedan od načina da se smanji onečišćenje. Nije zadaća nadležnih tijela da promoviraju određeni brend, no smatram da će ako razmotre organske minerale kao moguće rješenje problema, morat će početi promicati uporabu organskih minerala kao način da možete dodavati manje minerala bez negativnog učinka na performanse i s puno manjim utjecajem na okoliš, rekao je Richard.

Smatram da budućnost ovisi o tome gdje ste trenutačno u svijetu. Ne vjerujem da SAD razmatra novu regulativu o cinku, manganu ili bakru. Naše se regulativa o mikromineralima odnosi jedino na selen i na mineral kojeg danas još nismo spomenuli, a to je jod. Ako koristite jod u EDDI obliku, postoje ograničenja koliko smijete staviti u hranu. Osim toga, jedina regulativa koju imamo odnosi se na selen, tako da danas možemo davati koliko god cinka želimo bilo kojoj životinji u SAD-u bez ikakvih problema, izjavio je Roger.

Anorganski su minerali još uvijek jeftiniji, no cijena im raste

Razvija li se tržište organskih minerala?

Svjedoci smo iznimno velikog rasta, i na globalnoj i na regionalnoj razini. U Sjevernoj Americi ljudi počinju shvaćati da se ne mogu uspoređivati kruške i jabuke i da nije bitna samo količina nego i oblik minerala te uviđati da organski minerali imaju važnu ulogu. Mislim da se također smanjuje razlika u cijeni; anorganski su minerali još uvijek jeftiniji, no cijena im raste. Ne znam igra li cijena još uvijek onoliko veliku ulogu kao što je imala nekad iz praktične perspektive farme.

To je vjerojatno jedni razlog zbog kojega ljudi ne koriste organske minerale kao jedini izvor. Razlog je trošak. No kada sagledate rezultate i povrat uloženog, ne radi se o trošku već o ulaganju koje će dovesti do profita. Mislim da se radi o promjeni koja je spora.

Kada je riječ o mikromineralima, 60-70 godina koristili smo anorganske minerale, a u zadnjih 20 godina koristimo organske. Oni su još uvijek relativno novi u odnosu na ono što se događa u industriji dodataka. Ako pogledate neke od dokumenta, npr. smjernice Nacionalnog istraživačkog vijeća (NRC) - tamo se oblik u kojem se javljaju mikrominerali ni ne spominje. Kako je rekao dr. Murphy, brazilska je vlada uvažila da postoje razlike u obliku, a to sada čine i druge zemlje svijeta. No još je uvijek stvar tvornica stočne hrane, nutricionista i konačno farmera ili krajnjih korisnika da donesu odluku "Želim li investirati? Ako želim, koliko?" Danas je riječ o takvim odlukama, pojasnio je Roger.

Učinak multikomponentnih pakiranja

Dok radite na postizanju boljih performansi životinja, istražujete li nove ideje kako bi hranidba bila što učinkovitija? Je li riječ o trajnom procesu?

Da, riječ je o stalnoj evoluciji. Mislim da smo se pomaknuli u zadnjih par godina s pojedinih komponenti više prema dobrobitima višekomponentnih proizvoda. Postoje različite sinergije koje možete dobiti iz različitih proizvoda u jednom pakiranju i različitih načina na koji možete postići sinergije među tim komponentama. Neki od proizvoda iz Alltechove linije Blueprint® postižu ogromna poboljšanja zdravlja i performansi, napominjem da je tu riječ u učinku multikomponentnih pakiranja. O hranidbi ne razmišljamo kao od pojedinim komponentama koje se jedna drugoj nadodaju, već o sinergiji koju možemo dobiti iz višestrukih komponenti. Time ćemo se više baviti u narednim godinama, rekao je Richard.

Ovo je bilo doista zanimljivo. Postavit ću vam jedno pitanje za kraj: u kojem će se smjeru kretati razvoj kada je riječ o mineralima i strategijama nadopune minerala u narednih pet godina?

Ne znam vidim li neke novine, no vidim da će ljudi početi bolje prihvaćati organske minerale nego što to sada čine. Smatram da će industrija ići su smjeru nekog oblika djelomične zamjene, pri čemu će većina suplemenata biti u obliku anorganskih sulfata ili oksida, a pokušat će odrediti količinu organskih suplemenata koje mogu uključiti. Svi žele dobiti sve koristi organskih nadomjestaka, no ne žele platiti punu cijenu. 

Vidim da će ljudi polako napredovati prema donošenju odluke o prelasku s djelomične zamjene na potpunu zamjenu organskim mineralima i shvatiti njihovu moć, da će shvatiti da ne postoji velika potreba za anorganskim mineralima, da se oni koriste više iz tradicionalnih razloga, i da će ih početi izbacivati iz obroka, rekao je Roger.

Raste svijest o korisnosti organskih minerala

Vidite li Vi, dr. Murphy, neke nove trendove u bliskoj budućnosti?

Složio bih se s dr. Scalettijem. Bit ćemo svjedoci povećane svjesnosti o koristima organskih minerala i mogućnosti korištenja smanjenih količina organskih minerala bez negativnog učinka na zdravlje i performanse. To će se, očigledno, povoljno odraziti i na okoliš. Mislim da ćemo vidjeti promjene i u načinu na koji primjenjujemo minerale. Mislim da će se ljudi početi više okretati tehnologiji kao pokretaču poljoprivrede. 

Smatram da ćemo u narednih par godina vidjeti razlike u načinu na koji se isporučuje hrana za životinje, i načinu na koji se ona raspoređuje na farmama. Mislim da ćemo vidjeti i puno više digitalnih tehnologija koje će se odraziti na strategije hranidbe, a to će se, naravno, odraziti na način na koji formalno vršimo hranidbu, zaključio je Richard.


Tagovi

Alltech Jod Cink Minerali Hranidba životinja Mikroelementi Selen


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]