Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vuk u Golubiću
  • 08.06.2020. 10:30
  • Zadarska, Golubić

Šestogodišnji Andrija prepoznao ugriz vuka na vratu usmrćenih koza

Kod utvrđivanja koji je predator usmrtio svoju žrtvu, najbolji pokazatelj su upravo ugrizi, kaže mr. sc. Ana Grgas ovlaštena vještakinja za procjenu šteta od zaštićenih predatora koja je u posljednjem slučaju imala sjajnog "asistenta".

Foto: mr. sc. Ana Grgas
  • 1.402
  • 198
  • 0

Kod šteta na domaćim životinjama nije lako utvrditi koja divlja zvijer je počinitelj: vuk, mješanac vuka i psa tzv. vukopas ili čagalj. “Točno se može utvrditi očevidom i razudbom, ali pod uvjetom da dobro znaš na koji način koja zvijer usmrćuje svoj plijen”, kaže mr.sc. Ana Grgas, ovlaštena vještakinja Ministarstva zaštite okoliša za procjenu šteta od zaštićenih predatora - vukova i vučjih svoti na području Zadarske županije i dijela Like. Iako iskusna, nerijetko se i sama nađe u dvojbama. “Rado poslušam i mišljenja vlasnika stada i pastira, a u posljednjem štetnom događaju “asistirao” mi je i šestogodišnji dječak”, otkriva Ana.

Dotrčao s livade

Njezina pripovijest je zanimljiva, a sve se odvijalo kao na filmu od trenutka kad je na poziv Vladimira Dragičevića zbog šteta na kozama stigla u Golubić, točnije u Buljevac, jedan od pet zaseoka tog živopisnom selu u srcu dalmatinske Bukovice. Zatrubila je nekoliko puta da je ne bi iznenadio oštri pas. U tom trenutku s livade pune krava i malih teladi prema njoj je dotrčao dječak. “Ja sam, Andrija, sin Dragane i Vladimira Dragičevića”, predstavio se i  ljupko pozdravio. “Kao da smo stari znanci”, veli Ana Grgas.

Sjajni, mali "asistent" Andrija 

Dok su hodali prema kući Dragičevićevih, Andrija joj je  ispričao cijelu priču o šteti koja im se rano tog jutra dogodila. Vuk je usmrtio dvije, a jedna koza je nestala. Žalostan jer su stradale koze, njegove prijateljice koje čuva sa sestrom Ninom. Čuva dok se ne napasu, a onda se, kaže, igra sa jarićima. Zašto je izabrao koze, a ne krave, kojih je na livadi više od četrdesetak?

“Ma volim ja i krave, njihove male teliće , odogavara Andrija pa upita Anu: Hoćeš doći vidjeti kako ja s njima na livadi ležim?".Hoću, naravno, obeća mu Ana, samo da prije odradim ono zašto sam došla”. U trenutku je odjurio vičući: “Mama, mama došla je teta, ona zbog vuka!

To je bio veliki, odrasli  vuk

Dok je radila razudbu (vanjski pregled i obdukciju usmrćene koze, op. a.), Ani su se oko nogu motali kućni ljubimci Dragičevićevih, mali psi, mačke  i mačići dok je Andrija tužno, ali i s velikim zanimanjem pratio svaki pokret vještakinje. Primijetio je da Ana mjeri razmak ugriza očnjaka na vratu.

“To je bio veliki vuk”?!, istodobno je upitao i ustvrdio Andrija. “Da, velik i odrasli, a po čemu si to zaključio”?

“Pa, po ugrizu”, odgovorio je dječak i odmah pojasnio: Evo, vidiš ovaj moj prst u zavoju. To me ugrizla koza kada sam joj stavio u usta, ali nije naša, od susjeda je i ne voli se igrati k'o naše. Vidio sam da je puno manji razmak nego to od vuka", reče Andrija.

Vrlo dobro zapažanje za šestogodišnjaka pa ga je Ana pohvalila. A on ponosan i zadovoljan unatoč tome što je prošao sa prstom i što je još uvijek na antibioticima.

Ugrizi vuka, vukopsa ili čaglja

Ovlaštena vještakinja je još dodatno pojasnila da su kod utvrđivanja koji je predator usmrtio svoju žrtvu, najbolji pokazatelji upravo ugrizi. Način, raspored i udaljenost između tragova ugriza. Vuk ubija svoj plijen jednim jakim ugrizom u vrat. Toliko jakim da ponekad iščupa cijeli dušnik. Dok pas, ili mješanac vuka i psa, ostavlja iza sebe veliki broj ugriza po cijelom tijelu svoje žrtve.

 Sestra Nina i brat Andrija

Zbog tupih i jakih kutnjaka, kao i smrtnog otimanja nastaju velike, jako krvareće i rastrgane rane na vratu, leđima i tijelu. Ispod kože se nalaze jaka potkožna krvarenja i ozljede tkiva”, pojašnjava Ana, a Andrija sluša i upija. Saznao je da je udaljenost vučjih očnjaka od 35 do 40 milimetara, kod čaglja 25-30 mm, lisice 19-28 mm, a kod medvjeda razmak između očnjaka iznosi i do 80 mm. Lisica ima šiljaste kutnjake iza kojih ostaje puno malih dubokih rupa.

“Ozljede izgledaju kao pogodak sačmom”, slikovito je pojasnila Ana, a na Andrijino pitanje zašto vuk najprije pojede vime, što je uradio i u ovom slučaju, iskusna vještakinja Ana je odgovorila: “Jer vime je bogato vitaminima i mineralima”.

Sa stijene na stijenu kao Modrić

Kad je obavila posao, napravila zapisnik i fotografirala dokumente jer OPG Dragičević nije u sustavu odnosno nema ga u dokumentaciji jer je ovo prvi štetni događaj na njihovom blagu, Andrija ju je povukao za torbu: “Hajde, 'oćeš vidjeti gdje ja čuvam koze?” Ana je kimnula i uz osmijeh odgovorila: “Pa, valjda na livadi s kravama.“   

“O ne”, važno odgovara i povede Anu iza kuće. Krševiti predio, sivilo kamenjara između čijih procjepa stabalca i raslinje u velikom kontrastu s livadama  ispred. Andrija i Nina se veru po oblim stijenama u korak za kozama. Kao Luka Modrić dok je skačući sa stijene na stijenu kao dječačić čuvao ovce i koze u podgorju Velebita, prkoseći buri i opasnim divljim zvijerima. Zaton Obrovački, selo u kojem je proslavljeni nogometaš rođen, udaljen je od Golubića niti 10-ak kilometara zračne linije.

Tri vrste sira, basa i domaći kruh

Na povratku - iznenađenje za Anu. Prije nego što je sačinila zapisnik o štetama, Andrijina i Ninina majka Dragana poslužila im je tri vrste sira, od kravljeg mlijeka jer koze trenutno doje pomladak. “Tu je zdjela base, blago kiselkasta, baš onakva kakvu obožavam jer većina ih je kisela pa kuhani kravlji i dimljeni kravlji sir. Sve odiše prirodom koja okružuje gospodarstvo", opisala je svoja zapažanja Ana Grgas u Plodovima zemlje i mora Zadarskog lista.  

Dragana Veselinović - tri vrste sira, basa i domaći kruh svaki dan

Tu je i domaći kruh. Vrijedna domaćica Dragana peče ga svaki dan. Ona je po struci frizerka, ali “nužda zakon mijenja” pa je rado prihvatila nove izazove. “Sirenje mi dobro ide, vidim to prije svega po reakciji moje obitelji, prijatelja i njihovih prijatelja i po narudžbama koje svakodnevno dobivam, a base ne mogu napraviti kolika je potražnja”, kaže Dragana.

Cijela obitelj je sjedinjena s blagom i okolišem, spojili su ljubav, razonodu i dobit i to je razvidno na svakom koraku.

Treća usmrćena koza bređa - nosila dvojke!

Ana je s gospodarstva otišla, a da nije dočekala domaćina, Vladimira Dragičevića - zvanog Crni koji je od ranog jutra sa susjedom Dragoslavom bio u potrazi za još jednom kozom koja je nestala u štetnom događaju. Znala je, kaže, da će morati ponoviti vještačenje, naravno u slučaju da ju pronađu. I, našli su je negdje među stijenama, a očevid je pokazao: usmrćena kao i prethodne dvije. Od vuka. Samo, ova je bila bređa, razudba je pokazala da je nosila dvojke.

Dvojke! E, sad možete misliti kako je reagirao dječak Andrija kad je to čuo. Sigurno je pustio suzu i otišao iza kuće da tugu podijeli sa svojim prijateljima, kozama i jarićima s kojima je svakodnevno. U igri, radosti i tuzi.  


Fotoprilog


Tagovi

Dječak Andrija Vuk Koze Golubić Mr.sc. Ana Grgas


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.