Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žito
  • 05.02.2016. 13:25

Siguran otkup za svinjogojce - Žito treba fajferice

Osječko Žito najavilo je kako kreće u otkup crnih slavonskiih svinja za proizvodnju premium proizvoda, a prema prvim procjenama - za to bi mogli otkupiti najmanje 10 tisuća tovljenika godišnje.

Foto: OPG Petrović
  • 2.245
  • 235
  • 0

Osječko Žito Marka Pipunića najavilo je kako kreće u otkup crnih slavonskih svinja za proizvodnju premium proizvoda. U pogonu koji bi se trebao otvoriti sredinom travnja na Ovčari kraj Čepina, kapacitet proizvodnje pršuta premium kvalitete i onoga s oznakom eko proizvoda kretao bi se oko 150.000 komada, ali i 3.000 tona trajnih kobasica i salama te 2.200 tona suhomesnatog komadnog mesa poput suhe vratine - buđole, suhog karea - pečenice, suhe slanine, odnosno pancete u prirodnom obliku, kao i rolan te suhe govedine, sve također premium kvalitete.

Prema prvim Žitovim procjenama, godišnje bi za to mogli otkupiti najmanje 10 tisuća komada tovljenika.

Što su uzgajivači crne slavonske svinje dogovorili sa Žitom?

Za pregovarački stol oko uvjeta otkupa sa Žitom sjeli su i predstavnici Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema Fajferica koja okuplja preko 70 registriranih uzgajivača u Hrvatskoj. Krajnji im je cilj preregistracija u proizvođačku organizaciju, za što je potreban minimalni promet od 4.000 komada svinja kroz Udrugu, što je definirano Pravilnikom o priznavanju proizvođačkih organizacija.

Prema podacima s kojima raspolažu iz prošle godine, u selekcijskom uzgoju u Hrvatskoj ima oko 1.100 krmača i kada bi se u funkciju stavili svi prasci koje one proizvedu, navedene količine bi se mogle dosegnuti. Od sredine ove godine nekolicina većih uzgajivača, članova ove udruge, ugovorila je već isporuku 300 tovljenika u određenim vremenskim intervalima do kraja godine.

Klasični ekstenzivni uzgoj fajferice

U Udruzi Fajferica za pregovaračkim stolom uvjetovali su pak, budući su jedina uzgojna organizacija ove pasmine u Hrvatskoj, da na sebe preuzmu organizaciju tova. No, oko toga se još pregovara.

"Dogovorili smo se da idemo na klasični ekstenzivni uzgoj, znači uzgoj na otvorenom, pašnjacima, livadama i određenih kategorija svinje, tovljenika teških oko 150 kilograma i starih 18 mjeseci, ali je to moguće korigirati. Uzgoj crne slavonske svinje sam po sebi je ekološki jer tu nema neke industrije i aditiva u prehrani, ali nije u sustavu ekološke proizvodnje", objašnjava Dominik Knežević, predsjednik Udruge Fajferica.

Pretpostavlja kako će se težina tovljenika korigirati zbog težine sirovog buta potrebnog za proizvodnju pršuta kao glavnog proizvoda.

O cijenama otkupa se još pregovara

"O cijenama pregovaramo, još ništa konkretno nije dogovoreno. Ona bi trebala biti veća od konvencionalnog uzgoja tovljenika upravo zbog produženog tova. Mislim kako će cijena biti presuda za ovaj posao u cijeloj priči. Stoga je naša ideja da se formiraju razredi, dva ili tri, koja će ovisiti o mesnoj jedinici čime će se stimulirati i same uzgajivače da kroz ishranu dobiju što bolju svinju", ističe Knežević koji voli reći kako je crna slavonska svinja fantastična pasmina jer ju se može tjerati u dva smjera, u mast, i u meso.

Interes među uzgajivačima postoji, a svoje konačno mišljenje o čitavom poslu trebali bi reći na godišnjoj skupštini ove udruge koja će se održati za oko mjesec dana. Predstavnici Fajferice do tada bi se trebali još nekoliko puta naći za pregovaračkim stolom s predstavnicima Žita. Ako takav model zaživi, bio bi prvi u Hrvatskoj u svinjogojskom sektoru kojega bi mogle slijediti i druge udruge.

Foto: OPG Petrović


Tagovi

Fajferica Crna Slavonska Svinja Otkup Žito Pogon Tovljenik Krmača Prase But Pršut Kobasica Udruga Hrvatska


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)