Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana goveda
  • 04.12.2022. 07:30

Silaža industrijske konoplje štetiti zdravlju i produktivnosti krava?

U silaži je otkrivena relativno visoka koncentracija kanabinoida što je rezultiralo promjenama u ponašanju životinja i negativnom utjecaju na njihovo zdravlje

Foto: Ranka Vojnović
  • 161
  • 71
  • 0

Proizvodnja industrijske konoplje doživljava pravu renesansu. Ova svestrana biljna kultura može se prerađivati u različite proizvode. Cijenjena je zbog dobivanja vlakana iznimne čvrstoće, ulja i proteina iz sjemenki, ali i drugih proizvoda. Također, biljka se može koristiti i kao silaža u ishrani mliječnih krava. 

U tragovima sadrži psihoaktivnu supstancu THC što u ovom slučaju, čini se, predstavlja problem. 

Pospane krave

Istraživački tim predvođen njemačkim Federalnim institutom za procjenu rizika BfR ispitao je posljedice ishrane mliječnih krava silažom od konoplje, piše Agrarheute. U studiji su navedeni podaci koji ukazuju na oprez. Uslijed konzumacije ovakve vrste hrane, krave daju manje mlijeka.

Naime, u njoj je otkrivena relativno visoka koncentracija kanabinoida što je rezultiralo promjenama u ponašanju životinja i negativnom utjecaju na njihovo zdravlje. Kao posljedica pojavilo se usporeno disanje i rad srca. Krave su postale pospane, nestabilne, manje su jele i samim tim manje davale mlijeka.

"Naša studija pokazuje da čak i mali dodatak silaže od konoplje dnevnom obroku za mliječne krave znači da se kanabinoidi mogu otkriti u mlijeku", kaže dr Robert Pieper, stručnjak za ishranu BfR-a.

Kanabinoidi u mlijeku

Studija je započela još 2016. godine, kada su željeli istražiti tragove za koje su sumnjali da su kanabinoidi sadržani u kravljem mlijeku. Ukazano je i da ljudi koji ga  konzumiraju mogu unijeti u svoj organizam doze THC-a veće od maksimalno dozvoljenih. Rad ukazuje da dolazi do prijenosa kanabinoida s krava na mlijeko.

Eksperiment je uključivao dvije faze hranjenja, sa zelenom biljkom konoplje, koja ima nizak sadržaj navedenih materija i silažom. Nisu zabilježeni nikakvi efekti u prvom slučaju, dok je u drugom evidentiran značajan učinak.


Tagovi

Ishrana krava Mliječne krave Konoplja Silaža od konoplje THC Ishrana goveda Kanabinoidi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.