Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paraziti peradi
  • 20.08.2015. 18:45

Simptomi i liječenje singamoze peradi

Ukoliko primjetite da mlada perad slabo jede i teško diše, najverojatnije boluje od singamoze. Pravovremeno kontaktirajte veterinara, jer lijek postoji. U slučaju da perad ne liječite, uginut će.

Foto: depositphotos.com, photography
  • 17.845
  • 94
  • 0

Singamoza je bolest koju uzrokoju valjkasti crvi (Syngamus trachea) i (Syngamus bronchialis), koji se kao paraziti nalaze u dušniku i bronhima peradi, pogotovo kod kokoši, fazana, gusaka, pataka i purana. Pojavljuju se, ukoliko perad pojede jajašca u kojima je razvijena invazivna ličinka. Razvoj traje od 7 do 14 dana, a invazija može nastupiti i proždiranjem gujavica te nekih suhozemnih puževa i člankonožaca.

Paraziti u stražnjem dijelu dušnika

"Najčešće obole mlade životinje u dobi od 4 do 8 tjedana. Redovito oboli veći broj, a nerijetko i sve životinje iste gojidbe. Prvi znaci bolesti javljaju se već 14 dana nakon invazije. Pilići ispruže vrat, teško dišu, često imaju otvoren kljun, piskutaju, kišu, tresu glavom, a iz nosa im se cijedi gust iscjedak. Apetit im je slab, javljaju se anemija i mršavost te ugibaju od iznemoglosti ili ugušenja. Kod jake invazije zapažaju se znakovi bronhitisa i upale pluća", ističe Miljenko Horvat, a prenose Međimurske novine, te dodaje kako se sigurna dijagnoza može postaviti nalazom karakterističnih jajašaca u stolici peradi ili parazita u stražnjem dijelu dušnika.

Efikasno liječenje

Ukoliko pravovremeno primjetite neki od navedenih simptoma, obratite se veterinaru, jer se perad može izliječiti. "Vrlo efikasan antihelmintik je thiabendazol u dozi od 0.3 grama po kilogramu tjelesne težine, apliciran jednokratno u hrani. Preparat uništava sve parazite, uključujući i ličinke četvrtoga stupnja u plućima. Thiabendazol se može davati i u hrani kao 0,2% mješavina 2 do 3 tjedna, što je naročito efikasno za profilaksu.

Izvor invazije

No prije svega treba onemogućiti unošenje invazivnih jajašaca u organizam peradi, ali i voditi računa o fakultativnim posrednicima koji također mogu biti izvor invazije. U prve mjere treba uključiti sprečavanje pristupa, u prvome redu pilićima, divljih ptica kao što su fazani, golubovi, jarebice, vrapci ili vrane, a koji mogu poslužiti kao nositelji parazita odnosno svojim ih izmetom mogu unijeti u dvorišta te na taj način ugroziti domaću perad", zaključuje veterinar Miljenko Horvat.

Drugim riječima, piliće treba držati, ako je ikako moguće, odvojeno od odraslih, jer odrasla perad, naročito purani, mogu biti nosioci parazita i prenijeti bolest na podmladak. Također, trebalo bi izbjegavati vlažne ispuste koji pogoduju razvoju gujavica i perad puštati na suhe i pješčane ispuste u kojima se gujavice ne zadržavaju. S vremena na vrijeme takve ispuste je dobro i prekopati.

Foto: depositphotos.com, photography33


Tagovi

Singamoza Valjkasti crvi Dušnik peradi Syngamus trachea Thiabendazol Syngamus bronchialis Kokoši Antihelmintik Fazani Guske Patke Purani Invazivne ličinke Suhozemni puževi Člankonošci Gust iscjedak Teško disanje Otvoren kljun Anemija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]