Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lički škripavac
  • 28.09.2019. 16:30
  • Ličko-senjska, Gospić

Sir škripavac treći je proizvod iz Like na putu ka EU zaštiti. Proizvođači: To je odlična vijest!

Lički sir škripavac othranio je generacije Ličana. Sada je sve više prepoznat kao vrhunska delicija. Prava nagrada onima koji promoviraju lički sir škripavac stigla je u vidu rješenja o dodjeli prijelazne nacionalne zaštite za oznaku zemljopisnog porijekla

Foto: Milan Tomašević
  • 1.125
  • 584
  • 0

Dva su lička proizvoda dobila europsku zaštitu, krumpir i janjetina ovce pramenke. Na dobrom putu je i Lički škripavac. Naime, nakon provedenog postupka provjere dostavljene Specifikacije za proizvod Lički škripavac i postupka provjere kvalitete i posebnih značajki proizvoda oblikovanih utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika specifičnih za određeno zemljopisno područje, Ministarstvo poljoprivrede za proizvod Lički škripavac izdalo rješenje o dodjeli prijelazne nacionalne zaštite za oznaku zemljopisnog podrijetla.

To je put kojim se kreće prema zaštiti nekog proizvoda i na EU razini. Inicijativa za zaštitu Ličkog škripavca zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla pokrenuta je u jesen 2017. godine zajedničkim trudom i zalaganjem LAG-a LIKA i Udruge malih sirara Ličko-senjske županije "Lički škripavac“. 

Lički škripavac

Nakon što je Ministarstvo odobrilo prijelaznu oznaku za ovaj visokokvalitetni proizvod koji ima uporište u tradiciji ličkog kraja, Udruga malih sirara Ličko-senjske županije "Lički škripavac“ i LAG LIKA, kao potporna institucija, ubrzano pripremaju potrebnu dokumentaciju za podnošenje prijave za zaštitu ovoga proizvoda na europskoj razini. 

Lički škripavac dobio prijelaznu nacionalnu zaštitu!

Mladi sirar iz Kalinovače pored Gospića Nikola Kolačević smatra da je to odlična vijest. "Moći ćemo se lakše probijati na tržište, nitko neće moći svoj sir prodavati lažno pod imenom lički škripavac i to nam donosi samo dobro".

Marina Miškulin potpuno odobrava tu novost i kaže da lički škripavac ima šanse. "Treba samo upirati i raditi", kaže Marina. Na gospićkoj "placi" petkom nailazimo na skupinu starijih prodavačica i proizvođačica sira. I njima je drago da lički škripavac dobiva zaštitu porijekla. 

I proizvođači na gospićkoj "placi" zadovoljni su zaštitom omiljena sira 

Naravno, ostaje uvijek ona činjenica koja u ovoj situaciji možda ne ide na ruku. Lička su sela pusta ljudi nema, nema ni stoke. No možda će baš ova oznaka i potencijalna i sada sasvim moguća europska zaštita ponukati Ličane, pa i one koji sada u Lici ne žive, da se intenzivnije krenu baviti uzgojem stoke i proizvodnjom ličkog škripavca.

Marina Miškulin dnevno proizvede 14 sireva te skutu i basu, no planovi su daleko veći

Da je proizvodnja Ličkog škripavca ukorijenjena u Lici vidljivo je iz samog vezanja naziva ovog sira za regiju Lika, prepoznatljivost proizvoda i izvan šireg područja Like kao i uključenost ovog sira u svakodnevnu uporabu kako u domaćinstvima tako i u ugostiteljskim objektima na području Like. Tržište za ovakvu vrstu visokokvalitetnih proizvoda postoji, a zaštita ovog proizvoda dat će dodatni obol podizanju proizvodnje na jednu višu razinu, cjenovnog isticanja ovog proizvoda i brendiranju Like kao područja s ponudom kvalitetne hrane.


Tagovi

Lički škripavac Zaštita proizvoda Sir Marina Miškulin Nikola Kolačević


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]