Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 18.03.2018. 16:30

Sirovi rezanci šećerne repe odlični u hranidbi krava

Sirovi rezanci šećerne repe mogu odlično poslužiti kao stočna hrana i to kao tipično ugljikohidratno hranjivo, s malo proteina i mineralnih elemenata. Oni se lako siliraju, zato što sadrže puno šećera, pa ih je potrebno samo sistematski poslagati u silose i blago sabiti.

Foto: Flickr / Jan Visser
  • 709
  • 34
  • 0

Sirovi rezanci šećerne repe mogu odlično poslužiti kao stočna hrana i to kao tipično ugljikohidratno hranivo, s malo proteina i mineralnih elemenata. Premda sadrže puno vode, siliranje je najbolji način za njihovo duže lagerovanje i iskorištavanje.

Kako tvrdi diplomirani inženjer stočarstva Dragan Gunjak, sirovi rezanci šećerne repe se lako siliraju zato što sadrže puno šećera, pa ih je potrebno samo sistematski poslagati u silose i blago sabiti. Na taj način fermentacija i kiseljenje kraće traju, a rezanci dobivaju ugodan okus, te ih krave i ostala goveda vrlo rado jedu.

Siliranjem se najbolje čuvaju hranjive tvari

Siliranje rezanaca šećerne repe zbog mnogih prednosti dobiva sve više pristalica, ali je glavna prednost ta što se takvim načinom konzerviranja stočne hrane najmanje gube hranjive tvari. Dnevna količina silaže za krave je oko 5kg na 100kg tjelesne mase. Međutim, hranidba krava silažom kao jedinim kabastim hranjivom u obroku, zbog velike kiselosti, nije preporučiva, pa se obavezno mora dodati i određena količina sijena, kako ne bi došlo do kiselosti sadržaja buraga i poremećaja u probavi. Zato se dnevna količina silaže i ograničava na 20-30kg po grlu.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Stočarstvo Stočna hrana Krave Dragan Gunjak Silaža


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]