Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Glotz
  • 07.01.2017. 07:30

Slavonci osvojili tržište u Istri

Obitelj Gloz trenutno drži oko 220 ovaca i koza, planiraju proširiti stado do 500 grla tih životinja, 90% sireva prodaju u Istri, jariće i janjiće također bez problema plasiraju na jadransko tržište, a velika želja im je izgraditi kušaonicu sireva te suhomesnatih proizvoda od jaretine!

  • 10.372
  • 1.525
  • 0

Kada su svi u obitelji zaljubljeni u posao, kada složno rade koliko tko može, kada vjeruju u to što rade i od čega žive, najčešće ni rezultati ne izostaju. Upravo takva je novogradiška obitelj Zvonka Glotza koja se od 2005. godine bavi uzgojem ovaca i koza, a nekoliko godina kasnije počeli su proizvoditi kozje sireve.

"Koze i ovce zavolio sam još kao dječak, to je nešto što jako volim raditi i zbog toga smo se u obitelji opredijelili za ovaj prilično težak posao, ali radimo ga s puno ljubavi i uspješno. Bez ljubavi tu nema opstanka, jer to je posao koji zahtijeva angažman 365 dana u godini", kaže Zvonko.

Dodaje da uz njega velik dio posla obavi supruga Lidija, a kada god mogu pomažu im i djeca studenti - sin Gabriel (24) koji završava postiplomski studij kemije u Grazu i kći Elizabeta (19), studentica prve godine veterine u Zagrebu.

OPG Glotz

Obitelj Glotz ima farmu s oko 220 rasplodnih ovaca i koza na kraju Gređana, sela na području Općine Stara Gradiška, 25 kilometara udaljenu od Nove Gradiške do koje svakodnevno odlaze i po nekoliko puta. Osobito u vrijeme mužnje koza i ovaca što iziskuje i gubitak vremena, a poprilično je i skupo, ali kada se nešto voli i kada to daje rezultate ništa nje teško.

Ovan awassi poboljšat će mlječnost stada

"U Gređanima gdje nam je farma imamo zakupljeno 33 hektara pašnjaka i uvjete za daljnje širenje. Naš cilj je povećanje stada na 200 ovaca i 300 koza, a za to nam treba još pašnjačkih površina, pa se nadamo da ćemo na natječajima za državnu zemlju to i ostvariti zbog našeg programa razvoja stočarstva i finalizacije proizvodnje", nada se Zvonko.

Na pitanje mogu li koze i ovce zajedno, naš sugovornik kaže da su to srodne životinje i da se zapravo nadopunjuju. Od koza drže križance sa jarčevima sanske koze, a od ovaca travničku pramenku, vrlo otpornu pasminu, koja se pokazala odličnom za posavske terene gdje ju uzgajaju. Prije osam mjeseci uvezli su iz Mađarske ovna pasmine awassi.

Zvonko Glotz

"To je autohtona izraelska pasmina i ona slovi kao najmliječnija pasmina ovaca na svijetu, pa križanjem sa pramenkom želimo povećati mliječnost našeg stada. Osim odlične mliječnosti važna karakteristika pasmine awassi jest njezina otpornost i prilagodljivost - od pustinjskih krajeva gdje živi tisućama godina do ovih naših nizinskih predjela koji obiluju vlagom. A to nam je jako bitno da osim mliječne dobijemo i izdržljivu ovcu sa dobrim prirastom, dobrim radmanom, da zaokružimo na neki način tu proizvodnju", kaže Zvonko.

Glavninu sireva prodaju u Istri

Od Zvonkove supruge Lidije doznajemo da im je za sada glavna proizvodnja mlijeka koje prerađuju u sireve, a uz to i prodaja jaradi i janjadi.

"Moj dio posla je mužnja ovaca i koza te proizvodnja i prodaja sira. Proizvodimo ga već 8-9 godina, a prošle godine uredili smo i opremili suvremenu mini-siranu sa zrionicom, pa nam je sada puno lakše proizvoditi još kvalitetnije sireve.

Za sada su to polutvrdi koziji sir, koziji sir sa začinima: sa tartufima, zelenim maslinama, ljutom paprikom, dimljeni i kuhani kozji sir i sir u pčelinjem vosku. Ove godine krećemo i sa proizvodnjom tvrdog i polutvrdog ovčjeg sira sira, a razmišljamo i o nekoj kombinaciji sa začinskim i ljekovitim biljem, možda medvjeđim lukom, koprivom, mentom", kaže Lidija.

Iako ponešto prodaju na kućnom pragu, na sajmovima i u Zagrebu, 90% sireva prodaju u Istri gdje su kupci prepoznali njihovu kvalitetu, i gdje ostvaruju dobru cijenu.

"Za sada prodamo sve što proizvedemo, mogli bi sigurno i više na sajmovima, pa i kod kuće u Novoj Gradiški, zato i planiramo širiti stado, povećati mliječnost koza i ovaca, ali i proširiti paletu proizvoda", zadovoljna je Lidija onim što su do sada postigli u proizvodnji i na tržištu. Kaže, puno je posla ali kada se sve dobro organizira, rezultati donose nekakvo zadovoljstvo i odmor.

Životni san izgradnja kušaonice

Njezin suprug Zvonko dodaje da nemaju problema ni sa plasmanom janjića i jarića, imaju kupca iz Dalmacije i prodaju ih po dobroj cijeni.

"Životni san mi je izgraditi kušaonicu sireva i suhomesnatih proizvoda od jaretine i ovčetine: kobasica, kulenova i drugog. Preko puta obitekljske kuće i sirane u Novoj Gradiški imamo gradilište od nekih 4.500 četvornih metara i tu nam je cilj napraviti preradu ovčjih i kozjih proizvoda i kušaonicu sireva što sigurno ima dobru perspektivu", uvjeren je Zvonko.

U tome očekuje i veliku pomoć od sina Gabriela, budućeg magistra kemije, ali i od kćeri Elizabete, buduće veterinarke koja svaki slobodan trenutak provodi na farmi.

U "tvornici sira"

"Od malena sam okružena životinjama koje volim, kada god imam vremena sa tatom radim puno na farmi. I kad sam bila mala uvijek sam išla s njim jer me to zanimalo, zato sam se i odučila za studij veterine. U tom poslu se vidim u budućnosti. Drago mi je što nam je taj obiteljski posao dobro krenuo, što smo složni u tome i što to svi volimo", kaže Elizabeta, ponosna i na četiri kuje pasmine kavkaski ovčar,opasne i vjerne čuvarice njihova stada, inače jako privržene svojim gazdama i u trenucima opuštanja jako mazne životinje.

Suradnja sa Savjetodavnom službom

"Šansu vidimo u što većoj finalizaciji proizvodnje, pa se planiramo kandidirati na natječaj za mjeru 4.2. Programa ruralnog razvoja. U kontaktu smo sa jednom konzultanskom tvrtkom oko projekta kušaonice za koji želimo ostvariti sredstva europskih fondova. Članovi smo slavonskobrodskog klastera Slavonska košarica i LAG-a Zapadna Slavonija, surađujemo i sa jednom turističkom agencijom iz Zagreba koja bi nam mogla dovesti grupe turista, a oživotvorenje naših ideja uvelike ovisi i o potpori lokalne zajendice", kaže Zvonko.

OPG Glotz

Za sada veliku potporu imaju u Savjetodavnoj službi. "Gotovo svakodnevno smo u kontaktu od uzgoja do priprema projekata. OPG Glotz ima jasno zacrtane ciljeve koje postupno ostvaruju, sa tendencijom da zaokruže i finaliziraju proizvodnju u čemu će vjerujem uspjeti", kaže dipl. ing. agr. Juraj Ostoić, savjetnik za stočarstvo u novogradiškoj Savjetodavnoj službi.

I dipl. ing. agr. Višnja Krapljan, viša stručna savjetnica u Savjetodavnoj službi Sisačko-moslavačke županije, stručnjakinja za sirarstvo, koja također pomaže stručnim savjetima i prati njihov razvoj, vrlo pohvalno se izrazila o napretku ovog OPG-a.

Puni radnog elana, energije, želje za širenje i unapređenje svog gospodarstva članovi obitelj Glotz vjeruju u svoje planove i projekte koji već sada daju solidne rezultate.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Zvonka Glotza Lidija Gabriel Elizabeta Gređana Stara Gradiška Koze Ovce Awassi Pramenku Kozji sir Slavonska košarica LAG zapadna Slavonija Istri Kušaonice Juraj Ostoić Višnja Krapljan.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?