Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz svinjetine
  • 08.05.2020. 13:40

Slobodan izvoz kao rješenje za domaće stočare?

Još su krajem 2019. godine nadležni u Makedoniji odredili datum 31. mart kao rok do kada Bosna i Hercegovina mora ukinuti vakcinaciju svinja protiv obične kuge.

Foto: Depositphotos/liudmilachernetska@gmail.com
  • 182
  • 24
  • 0

Uskoro će se naša svinjetina naći na tržištu Sjeverne Makedonije, a što će domaćim stočarima pomoći u izvjesnoj mjeri da lakše prevaziđu posljedice koje je izazvala pandemija korona virusa. 

Još su krajem 2019. godine nadležni u Makedoniji odredili datum 31. mart kao rok do kada Bosna i Hercegovina mora ukinuti vakcinaciju svinja protiv obične kuge. Do ovog datuma našim proizvođačima bilo je dozvoljeno da izvoze svinjsko meso na njihovo tržište. 

Izvoz junetine u Tursku ponovo upitan?

Ipak, obavezno vakcinisanje ukinula je samo Republika Srpska ove godine, 01. januara dok FBiH to nije učinila još uvijek. Iz tog razloga je i izvoz svinjetine stopiran početkom aprila ove godine. Za ovu situaciju, rješenje je pokušao naći ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, kada je četvrtom mjesecu, nakon što je izvoz iz naše zemlje stao, imao sastanak sa nadležnima iz resornih ministarstva RS i Brčko distrikta. Tom prilikom je utvrđeno da Kancelarija za veterinu BiH izvrši kontrolu i nakon toga izvjesti makedonske vlasti o tome, kako bi izvoz bio ponovo odobren.  

Otvoreno tržište kao spasonosno rješenje

Iz ove ustanove kažu da su ispoštovali sva pravila i odradili svoj dio posla pa je u skladu s tim ponovo dozvoljen izvoz uzgajivačima iz RS, kao i onima iz Brčkog jer je i u ovom distriktu ukinuta vakcinacija svinja protiv kuge od 1. maja. 

"Makedonske vlasti su obaviještene o tome da je u RS i Brčko distriktu ukinuta vakcinacija svinja pa su shodno tome oni odobrili izvoz u njihovu zemlju. Očekujemo da će u nekom predstojećem periodu i federalno Ministarstvo poljoprivrede predložiti Vladi FBiH ukidanje vakcinacije. Plan je da i o tome obavijestimo Makedoniju. Obustava izvoza svinjskog mesa trajala je nekih 15ak dana", izjavio je za Glas SrpskeLjubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH. 

Ni kilogram svinjetine nije izvezen iz BiH u 2018. - zato uvoz cvjeta

Iz Udruženja uzgajivača svinja u RS ocjenjuju da će slobodan izvoz svinjetine u ovu zemlju olakšati našim proizvođačima da brže prevaziđu posljedice krize izazvane pandemijom, kao i da imaju što manje šteta. 

"BiH je veliki uvoznik svinjetine i sve što uspijemo izvesti je uspjeh jer se na taj način oslobađamo tržišnih viškova. Ove godine posebno smo imali problem zbog epidemije, usljed koje je potražnja za ovom vrstom mesa za Vaskrs, 1. maj, Đurđevdan, a evo i za Markovdan, drastično smanjena, tako da u ovom momentu imamo ogroman višak. Otvoreno tržište Sjeverne Makedonije moglo bi biti spasonosno rješenje",  naveo je Mišo Maljčić predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS. 

Ko na svijetu najviše izvozi svinjetinu?

Dodaje da pored Makedonije, važnu izvoznu destinaciju predstavlja i Crna Gora. "Veoma je važno i crnogorsko tržište ove godine jer smo tamo plasirali dio tržišnih viškova i tako izbjegli katastrofalan scenario", zaključuje Maljačić. 

Nakon što je izvoz odobren, uzgajivači se nadaju da će Košarac odobriti i pregovore o uvođenju kvota, s obzirom da je naše tržište sada potpuno otovreno za uvoz svinjskog mesa.


Tagovi

Domaći stočari Izvoz svinjetine Ukinuta vakcinacija Staša Košarac Dozvoljen izvoz Ljubomir Kalaba Mišo Maljačić Izvozno tržište Uvođenje kvota


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.