Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 27.05.2022. 18:00

Složili se EU ministri: Uvodi se cjepivo protiv ptičje gripe?

Bit će neophodno usuglasiti mjere s međunarodnom trgovinom. Velika Britanija, SAD i Saudijska Arabija odbijaju kupovati od zemalja koje prakticiraju cijepljenje

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 271
  • 53
  • 0

Kako bi se obuzdao virus ptičje gripe, koji pogađa perad i divlje ptice, životinje su do sada ili uništavane ili držane u karanteni. Radi se o mjerama koje su izuzetno skupe za industriju i javne vlasti. Trenutno je pogođeno 36 europskih zemalja. Francuska je od prosinca uništila 16 milijuna peradi, a Italija od siječnja 18 milijuna.

Euractiv navodi da su se ministri poljoprivrede EU složili da implementiraju strategiju cijepljenja protiv ptičje gripe.

Masovni odstrjel nije prihvatljiv

Luis Planas, španjolski ministar poljoprivrede, je istaknuo da je masovni odstrjel sve manje prihvaćen od strane javnosti.

Širenje ove bolesti predstavlja rizik za javno zdravlje, jer se radi o virusu koji predstavlja potencijalnu zoonozu, bolest za ljude. Francusko predsjedništvo Vijeća EU se zajedno s ministrima EU složilo da je neophodno razviti cjepivo kao sredstvo prevencije.

Potrebne su daljnje mjere biološke sigurnosti (Foto: L.Bencarić)

"Oduševljen sam postignutom jednoglasnošću oko ideje da se kompletira naš arsenal za borbu protiv ove epizootike, razmatranjem upotrebe cijepljenja uz neophodne mjere biološke sigurnosti koje već poznajemo", objasnio je novoimenovani francuski ministar poljoprivrede i prehrambene suverenosti Marc Fesneau.

Što s međunarodnom trgovinom?

Bit će neophodno usuglasiti mjere s međunarodnom trgovinom. Velika Britanija, SAD i Saudijska Arabija odbijaju kupovati od zemalja koje prakticiraju cijepljenje zbog straha od uvoza virusa na svoj teritorij.

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir je izjavio da se kolektivni pristup mora koristiti kako bi se objedinile tehničke odredbe i efikasnost.

Mjera je složena kada uzmemo u obzir da je zahvaćeno više vrsta peradi i brojne varijante virusa koji izaziva bolest i još uvijek je u fazi ispitivanja u EU. Trenutno Francuska testira primjenu dva tretmana na patkama, a Nizozemska i Italija na kokošima nesilicama i puranima.


Tagovi

Ptičja gripa Virus Perad Masovni odstrel Cijepljenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.