Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište mlijeka
  • 18.06.2022. 15:00

Smanjuje se svjetska proizvodnja mlijeka?

Ponuda mlijeka i mliječnih proizvoda nije velika, a svjetska inflacijska kriza slabi kupovnu moć i potražnju. Hoće li to dovesti i do pada cijena?

Foto: Depositphoto/branex
  • 485
  • 113
  • 0

Skoro da nema dana u kojem nije poskupila neka vrsta hrane. S druge strane, očekivanja analitičara Rabobanke pokazuju da će svjetske cijene mlijeka umjereno pasti u drugoj polovini 2022. godine. U svom najnovijem kvartalnom izvješću navode da su globalne cijene mliječnih proizvoda dostigle vrhunac u prvoj polovici 2022. godine, piše Agrarheute.

Smanjuje se proizvodnja, a rastu troškovi

Ponuda mlijeka i mliječnih proizvoda nije velika, a svjetska inflacijska kriza slabi kupovnu moć i potražnju. Uz to je Kina ograničila uvoz što je imalo negativan utjecaj na kompletnu trgovinu ovim proizvodima. Onaj dodatni ima i pad produktivnosti u EU, SAD, Novom Zelandu, Australiji, Brazilu, Argentini i Urugvaju.

Očekivanja su da će se produktivnost nakon pada od 1,9 posto u prvom kvartalu 2022., smanjiti i u drugom, za 1,1 posto.

Navode da je ovakva situacija povezana s povećanim troškovima i vremenskim prilikama, a teško je očekivati brz oporavak u ovom sektoru. Najveći otisak su imale visoke cijene soje i kukuruza, kao i vremenski ekstremi u Oceaniji i Južnoj Americi.

Manji je i broj mliječnih goveda, kao i profitabilnost ove grane poljoprivrede. Predviđa se da će u narednom kvartalu rekordno visoki troškovi hrane i vremenski problemi i dalje negativno uticati na zaradu farmera u regijama sedam velikih proizvođača.

Izazovna su vremena pred stoačrima (Foto: Depositphoto/Deerphoto)

I stada na Novom Zelandu i Europi vjerojatno će se nastaviti smanjivati zbog predloženih propisa te ekoloških ograničenja. 

Lov na mlijeko

Kada je u pitanju mljekarstvo, Australija je vodeća država. Događanja na tom tržištu imaju velike posljedice na svjetske cijene. Nova sezona počinje 1. srpnja, a s njom i, kako kažu, lov na mlijeko. Prerađivači su nudili veće iznose, izvještava Australian Rural and Regional News.

"U travnju 2022. godine, nacionalna proizvodnja mlijeka smanjena je za 3,4 posto na 7,3 milijarde litara. Rabobank očekuje da će se ona vratiti na marginalni rast u 2022/23. godini", rekao je viši analitičar za mljekarstvo Michael Harvey. Istaknuo je da i dalje zaostaju u odnosu na prošlu godinu te da je to karakteristično za sve regije.

Kada je riječ o cijenama na jugu Australije, ona bi u sezoni 2022/23 mogla biti 8,40 AUD/kgMS (5,60 eura za kg suhe krutine mlijeka, op.a.). Službeno objavljene cijene se kreću između 8,25 AUD/kgMS i 8,90 AUD/kgMS. Ovo će sigurno imati pozitivan efekt na stočare koji se suočavaju s visokim troškovima domaće hrane za životinje kao i dodataka za njih.

No, nedostaje im radne snage pa će prihodi ondje biti manji nego što bi se očekivalo.  

Harvey je dodao da postoje svijetle točke koje prate ovaj sektor. Sezonski uvjeti su ondje naklonjeni ovoj proizvodnji, rastu pašnjačke površine, a dovoljno je i vode za navodnjavanje. Prihodi od mlijeka su i dalje visoki, podržani stabilnim tržištem govedine.


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja mlijeka Cijene mlijeka Ponuda Potražnja Australija Inflacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]