Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma Pa-vita
  • 26.11.2019. 13:30
  • Zagrebačka, Rugvica

Smart tehnologija u stajama: Ventilatori štite od toplinskog šoka, krave daju više mlijeka

Na mliječnoj farmi Pa-vita Kristijana Pandeka predstavljen je rad horizontalnih velikih četirimetarskih ventilatora proizvođača Coolibri. "U samo godinu dana smo opravdali investiciju od 12.000 eura u ventilatore jer se uloženo vratilo kroz zdravlje životinja i više kvalitetnijeg mlijeka", ističe Pandek.

Foto: Marinko Petković
  • 825
  • 48
  • 0

Prezentacija rada horizontalnih velikih četirimetarskih ventilatora talijanskog proizvođača Coolibri, održana je na mliječnoj farmi Pa-vita Kristijana Pandeka u Rugvici kod Zagreba gdje su u primjeni posljednjih godinu dana. 

"Radi se o novoj tehnologiji koja štedi 30 posto energije više od klasičnog ventilatora. Zahvaljujući smart tehnologiji, koja se putem kontrolne ploče nadzire preko interneta iz Italije, moguće je svaki ventilator u staji, a farma Pa-vita ih za 150 krava ima četiri, posebno regulirati", objasnio je vlasnik Coolibria Claudio Bonora i dodao da ventilatori stvaraju snažan protok zraka uz stalnu cirkulaciju, te stalno kontroliraju kvalitetu mikro klimata korištenjem THI bio-climatic parometara i automatski uključuju ventilatore. 

Eliminiraju visoku vlagu, smanjuju stres, kao i CO2 i maglu

Osim toga, ventilatori tvrtke Coolibri, kaže Bonora, smanjuju prašinu i koncentraciju zagađenog zraka, preveniraju plućne bolesti kod životinja, a pomažu u kontroli bolesti kao što su mastitis. Također, održava ležište suhim i prevenira prerano starenje građevine, objekta i staje. Ventilatori uklanjaju amonijak, limitiraju štetnu emisiju CO2, koji je glavni uzročnik stakleničkog efekta te prekidaju nakupljanje vrućine i patnju životinja uslijed toplinskog stresa, a odbijaju insekte, parazite i tjeraju ptice iz staje koje mogu biti prijenosnici bakterija i bolesti.

Željko Pomper, Darko Grgat, Kristijan Pandek, Claudio Bonora i Anđelko Kiseljak u velikoj staji sa 150 krava 

Bonora ističe da krave odnosno telad na farmi, zahvaljujući ovim ventilatorima ne moraju imati istu temperaturu u staji, što je važno zbog mlijeka koje daju, ali i plodnosti krava. Dakle, nema pada u proizvodnji mlijeka zbog promjene klimatskih uvjeta u staji, ističe Bonora. Po zimi se ventilatori, osim za već navedeno, mogu koristiti i za uklanjanje magle.

Tvrka Coolibri počela je s radom 2015. godine u mjestu Brescia, a ventilatore, osim u Hrvatsku, izvoze i u Njemačku, Rusiju, Finsku, Grčku, Bugarsku, Izrael i Južnu Koreju. Tvrtka ima 25 zaposlenih, a surađuje s tvrtkom koja već 25  godina radi solarne panele, odnosno elektroniku za farme.

Pa-vita: Povratak investicije u ventilatore za godinu dana

Vlasnik farme Pa-vita Kristijan Pandek istaknuo je da su ventilatori jako doprinijeli proizvodnji mlijeka jer su smanjili stres kod krava, posebno u ljetnim mjesecima. Naime, Pendekova farma ima otvoreni tip staje, s vanjskom klimom, te zidove od tzv. zavjesa, ali po ljeti kad su bile visoke temperature, sparine, kad vani nije bilo vjetra, krave su doživljavale temperaturni šok.

ads
Telad na farmi Pa-vita u Rugvici

"U samo godinu dana smo opravdali investiciju od 12.000 eura u ventilatore jer se uloženo vratilo kroz zdravlje životinja, koje onda daju i više kvalitetnijeg mlijeka, ali i ugodniji boravak sedam zaposlenih na farmi", ističe Pandek.

I lokalni mljekari Darko Grgat iz Lužana i Anđelko Kiseljak, iz Straže Krapinske iz Zagorja, namjeravaju uskoro investirati u kupnju ovih ventilatora. Grgat, iako planira smanjiti broj krava na 15 do 20 te, iako mu je staja na povoljnom mjestu, na bregu, što znači da ima dovoljno zraka, namjerava na godinu kupiti jedan manji ventilator. Kažu i da staja nije hotel, ali mliječne krave moraju imati osiguran prostor kako bi se u njemu osjećale ugodno i imale dovoljno prostora, najprije za život, a potom i za davanje mlijeka.

S druge strane, Kiseljak ide u gradnju nove staje, za ukupno 30-ak krava i 15 teladi pa želi u startu imati bolje uvjete, a onda i prinose za svoje životinje. To znači staju bez potpornih stupova koji znaju biti smetnja kod ugradnje ventilatora, a koji su na farmi Pa-vita promjera četiri metra. 

Godišnje ova farma isporuči više od milijun litara mlijeka, odnosno dnevni prosjek je 27 litara po kravi.

Nema gubitaka u proizvodnji mlijeka, ali ni propuha

Predstavnik tvrtke Coolibri Željko Pomper kaže da se u praksi pokazalo da kod naših proizvođača mlijeka po ljeti dolazi do pada u proizvodnji mlijeka od tri do pet litara na dan po kravi pa se lako može izračunati koliki su to gubici na farmama već na dnevnoj razini.

Praksa propuha, odnosno vjetra (vertikalni ventilatori) i mokrih leđa trajno narušavaju zdravlje svakog sisavca i treba je što prije zaboraviti (bubrezi, neplodnost, prehlade...). Dakle, za samo jednu sezonu se investicija može isplatiti. K tome, ovi ventilatori ne rade propuh u staji, kao vertikalni ventilatori, što je važno ako je životinja vlažna te se brže osuši. Osim toga, u staji nema vlage, a jedan ventilator pokriva njenih 12 metara širine, ali i dužine.

Parametri rada ventilatora mogu se resetirati putem interneta

Praksa je montaže horizontalnih ventilatora, kaže, u stajama u razvijenim zemljama učestala, a kod nas su zasad montirane u tri staje, osim u Rugvici, po jedna u Negoslavcima i u Istri.

Pomper ističe da se parametri u radu ventilatora, kad bi radili neujednačeno nakon nestanka električne energije, mogu resetirati iz Italije preko Interneta, bez ikakvog problema. Kontrolna soba, odnosno mala plava kutija je smještena na zidu, pored računala, u objektu gdje se nalazi i izmuzište na farmi Pa-vita.

Više fotografija pogledajte u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Coolibri Pa-vita Farma krava Mliječne krave Ventilacija Kristijan Pandek Smanjenje vlage Smanjenje stresa


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]