Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pritisak na farmerima
  • 17.03.2023. 12:00

Smrznutu piletinu, prodaju kao svježu: Lani uvezli 11,5 miliona kilograma

Proizvođači jaja nemaju problema s uvozom, ali imaju s visokim cijenama ulaznih sirovina, zbog čega je evidnetno poskupljenje jaja na bh. tržištu

Foto: Depositphotos/fransz
  • 254
  • 49
  • 0

Problematika prekomjernog uvoza pilećeg mesa u Bosnu i Hercegovinu i dalje opterećuje jedan od najperspektivnijih poljoprivrednih resora. Samo lani je u našu zemlju uvezeno 11,5 miliona kilograma piletine.

Poseban problem je što se ona uvezena kao "meso za preradu" zloupotrebljava, odnosno odmrzava i prodaje pod svježe pileće meso, upozorili su bh. peradari.

"Time se znatno narušava ravnoteža na tržištu putem nelojalne konkurencije. Ponovo apelujem na inspekcijske organe da pojačaju kontrole i adekvatno sankcionišu prekršioce", rekao je Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH.

Brojni izazovi

On je dodao kako je najveći pritisak na farmerima koji su zbog ovakve situacije i smanjenje domaće proizvodnje primorani gasiti svoje farme. Dodatni izazovi s kojima se susreće sektor i koji ga znatno opterećuju, kako je naveo, su i neravnomjerna poticajna politika entiteta i kantona te nedovoljno razvijena svijest potrošača o kupovini domaćih proizvoda.

Prema riječima Saše Boškovića, direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH, s Turskom su potpisani sporazumi o uvozu i otvorene granice, a domaći proizvođači su zaštićeni tako što je dozvoljen uvoz samo smrznutog pilećeg mesa namijenjenog preradi.

Izvoz jaja na tržište EU bi omogućio rast proizvodnje (Foto:  Depositphotos/Tzido)

On je istakao kako se sprovode rigorozne mjere prilikom izdavanja uvoznih dozvola, no problem nastaje kada se takva odluka zloupotrebljava.

Poskupljenje jaja

Proizvođači jaja nemaju problema s uvozom, ali imaju s poskupljenjem ulaznih sirovina. "Prodajna cijena konzumnih jaja niža je nego drugim zemljama iz okruženja, je zbog opšteg poskupljenja ulaznih sirovina evidentno poskupljenje jaja na tržištu BiH", rekao je Predrag Miličić, direktor preduzeća "Agreks" iz Donjeg Žabara te naglasio značaj dobijanja dozvole za izvoz konzumnih i rasplodnih jaja na tržište EU što bi omogućilo dodatni rast preduzeća koja se bave ovom proizvodnjom.

O izazovima s kojima se suočava ovaj sektor govorit će se na Prvom međunarodnom kongresu živinarstva/peradarstva BiH, koji će biti održan od 10. do 12. maja ove godine u Banjoj Luci. Prema najavama, događaj će okupiti međunarodno priznate stručnjake iz ove oblasti. Do sada je prijavljeno više od 20 predavača a do kraja mjeseca očekuju se prijave još značajnog broja njih iz zemalja regije.

Prijavite se za učešće na Međunarodnom kongresu peradarstva BiH

"Kongres je značajan posebno iz razloga što će na jednom mjestu okupiti akademsku zajednicu i proizvođače iz BiH i regije kako bi se razgovaralo o temama od interesa za sektor", naglasio je prof. dr. Rodoljub Trkulja, predsjednik Naučnog odbora Kongresa, koji je sačinjen od 14 eminentnih imena koja su svoju naučnu karijeru izgradila na temama srodnim peradarskom sektoru. Za zamjenika predsjednika Naučnog odbora izabran je prof. dr. Nihad Fejzić.

Ovo tijelo će, s akademskog i naučnog aspekta, činiti krucijalnu kariku u lancu organizacije Kongresa, kojeg će otvoriti Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Živinarstvo Piletina Proizvodnja jaja Međunarodni kongres Edin Jabandžić Saša Bošković Predrag Miličić Rodoljub Trkulja Nihad Fejzić Staša Košarac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]