Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarna energija
  • 12.06.2021. 18:00

Solarne ograde za pašnjake postaju trend u poljoprivredi - višestruko su korisne

Solarni paneli, ujedno ograde su sve traženije. Kada je u pitanju stočarstvo, brojne su prednosti od njihova postavljanja. Na solarni pogon se hladi i mlijeko u Africi.

Foto: Facebook/Jana Solar
  • 286
  • 389
  • 0

Sve veći trend u poljoprivrednoj proizvodnji postaju solarni paneli, pogotovo kada je u pitanju stočarstvo. Naime, ograde koje sprječavaju stoku da pobjegne i uz to proizvode električnu energiju već su pronašle svoje mjesto na farmama zapadne Europe.

Dok je električnim pastirima za rad potrebna struja, ove ju ograde proizvode i tako štede resurse. Taj način je kombinacija konstrukcije ograde i solarnih panela koji moraju biti montirani okomito ili pod kutem, a mogu se prilagoditi bilo kojoj vrsti terena, piše agrarheute.

Također, produktivnost zemljišta mogla bi se znatno povećati kombiniranjem ispaše ovaca i proizvodnje sunčeve energije na istom zemljištu, pokazalo je istraživanje znanstvenika Oregonskog državnog sveučilišta. Kako prenosi ScienceDaily, kod solarnih panela pozitivno je što daje vrijednost u smislu proizvodnje energije, ali pridonose i dobrobiti životinja. Stvaraju im hlad, a one piju manje vode.

Slobodan uzgoj kokoši u Austriji (Foto: Facebook/ISSOlaB)

Ovakvi projekti u SAD-u su povećani za 48 posto tijekom proteklog desetljeća, a očekuje se da će se trenutni kapacitet udvostručiti tijekom sljedećih pet godina. Istraživanja su potvrdila i da biljke koje vole hlad mogu imati bolje prinose u kombinaciji sa solarnim pločama.

Hlađenje mlijeka

Stočari iz afričkih zemalja često nemaju priključke za struju i mogu tržiti samo mali dio mlijeka zbog nedostatka rashladnih uređaja. Iz tog razloga ne mogu u potpunosti iskoristiti potencijal svojih farmi. Kako bi im olakšali, znanstvenici s njemačkog Sveučilišta Hohenheim razvili su sustav za hlađenje na solarni pogon koji je pogodan za farmere s malim brojem krava.

On proizvodi blokove leda pomoću solarne energije. Teški su oko dva kilograma i dolaze do sredine posude za mlijeko. Kako se ne bi miješali s ovom namirnicom, smješteni su u dodatan spremnik, održavajući nisku temperaturu.

"Ovakvim sustavom se mlijeko može hladiti 12 sati i spriječiti razmnožavanje klica", pojašnjava doktorand na spomenutom sveučilištu, Victor Torres Toledo.

Solarne ploče u poljoprivredi? Učinkovite u uzgoju kokoši i povrća

Već ga primjenjuju farmeri u Keniji i to od listopada 2016. godine. Znanstvenici su najavili da će uskoro razviti strojeve za mužnju i čišćenje na solarni pogon. No, oni su još uvijek u procesu izrade.


Tagovi

Solarne ograde Solarni paneli Trend Stočarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]