Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Koka-jaja
  • 19.10.2015. 15:25

Sortirnice i pakirnice nisu u funkciji uzgoja!

Vlasnik OPG-a Koka-jaja Branimir Strizirep iz Koprivna, Dugopolje, tvrdi kako su sortirnice i pakirnice jaja više u funkciji trgovine. Uvjeren je kako prosječna obitelj s farmom od 500 do 600 koka nesilica može zaraditi solidnu plaću i dobro živjeti. Osim što je naručio jajomat, poručuje kako će širiti svoju farmu u svom selu.

  • 2.553
  • 232
  • 0

Uzgajatelji koka hrvatica u slobodnom uzgoju diljem Hrvatske tvrde kako im je, dok su registrirali svoje OPG-ove, bilo obećano da će dnevno najmanje po 50 kokošjih jaja moći prodavati na kućnom pragu, i to bez ikakve dozvole pečaćenja.

Zakon se u međuvremenu promijenio te je propisao kako svi moraju imati odgovarajuće sortirnice i pakirnice kokošjih jaja. Tako je, dakle, uzgajateljima koka hrvatica i proizvođačima kokošjih eko jaja posebnim dokumentima, dozvolom, pečatom uvjetovana sortirnica i pakirnica. Računaju kako ih ta dodatna investicija u sklopu OPG-ova košta najmanje oko 200.000 kuna.

Sortirnice i pakirnice u funkciji trgovine, umjesto uzgoja koka hrvatica?

"Nama je na početku bilo rečeno kako ćemo na kućnom pragu dnevno moći prodavati najmanje 50 kokošjih jaja, i to bez dozvole, pečata, pisanja računa. Ali odmah zatim smo naišli na barijeru u prodaji kokošjih jaja na tržištu, kamo ih treba slati na temelju papira koji se dobije obiteljskom sortirnicom i pakirnicom jaja koka hrvatica.

Branimirova djeca uživaju na farmi koka hrvatica

Samo dobivanjem potvrde s odgovarajućeg pečata uzgajatelji koka hrvatica i proizvođača jaja, među kojima je i moj OPG, baš kao i OPG-ovi Ivana Totića u Vrlici i Željka Tomasa u Imotskom, mogu dokazati kako imaju sortirnicu i pakirnicu te samo tako dobiti izlaz na tržište. Naše je mišljenje kako su ti sadržaji nepotrebni, tim više što nisu u funkciji uzgoja koka hrvatica i proizvodnje jaja, nego u funkciji trgovine.

S opremom bi mogle pomoći županije

U te sadržaje ne bismo trebali trošiti tolika sredstva i kad bismo ih i imali na raspolaganju. Uvjereni smo kako se kokošja jaja za tržište mogu i ručno pakirati. Ako moramo imati te objekte, u njihovu izgradnju i opremu sredstva bi mogli uložiti županije, gradovi, općine u vidu donacija. Neka nam pomognu da imamo tu dozvolu i pečat kako bismo svojim proizvodima mogli izaći na tržište", predlaže Branimir Strizirep, vlasnik OPG-a Koka-jaja za uzgoj koka hrvatica i proizvodnje eko jaja, u Koprivnu, Općina Dugopolje.

Branimir i njegova supruga vode OPG Koka-jaja koji se vodi na njegovoj majci Mirjani Strizirep. Kaže kako mu je i otac desna ruka, a rado im pomažu i djeca. Bavi se isključivo slobodnim uzgojem koka hrvatica te proizvodnjom eko jaja, kokošjeg mesa. Reče kako tu ima 330 koka nesilica, a ukupno ih je oko 600, dok je dnevna proizvodnja jaja od 120 do 170. Nada se kako će uskoro na kućnom pragu moći prodavati i do 300 kokošjih jaja.

Na farmi OPG-a Strizirep ukupno 600 koka nesilica od kojih 330 koka hrvatica

Branimir Strizirep s kokama hrvaticama

"Naš sadašnji projekt o slobodnom uzgoju koka hrvatica i proizvodnji kokošjih jaja temeljimo na našoj dugoj tradiciji jer su moji preci oduvijek bili prepoznatljivi po tome. Živjeli su od jaja i kokošjeg mesa, baš kao i od domaćeg kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka i sira, odnosno janjaca, kozlića, pršuta i pancete. Danas smo se bazirali samo na uzgoj koka i primarnu proizvodnju kokošjih eko jaja, te uz proizvodnju nešto povrća i voća.

Na ovu ideju sam došao nakon što sam poslije Domovinskog rata otišao u Njemačku gdje sam vidio kako se uzgajaju kokoši, proizvode kokošja jaja. Zapravo, u toj zemlji sam se upoznao kako se klasificiraju i pakiraju kokošja jaja za tržište. Što se tiče sortirnice i pakirnice, i to sam riješio uz potpis jednog gospodina iz Kaštela putem kooperacijskog ugovora. Pomažu nam i naša Braniteljska zadruga i Javna ustanova Rera SDŽ, koja stoji iza tog projekta. Na našoj farmi, čiji ćemo kapacitet širiti, također se legu i pilići u inkubatoru, a i hrane za koke ima u dostatnim količinama zahvaljujući urednoj i redovitoj nabavi preko diskonta Đakovačkih mlinova", ističe Branimir Strizirep, kojeg u stopu prate i pozorno slušaju njegova kći i sin.

Dodaje kako njegov projekt nije baziran na poticanju ni s koje strane. Kaže kako ga je prijavio EU samo jednu godinu glede poticaja, koji se daje za matična jata koka nesilica. Ali na Branimirovoj farmi trenutačno imaju samo dva matična jata pa poticaj koji mu godišnje donosi tek nekih 600 kuna. Inače, svako jato čini 10 koka i jedan pijetao. Procjenjuje kako koke hrvatice imaju zlatnu budućnost, bar za njegovu farmi u sastavu OPG-a Koka-jaja kojima dovodi pijetlove iz Varaždina, i to samo one koji osvajaju prvenstva, te prve i šampionske nagrade na izložbama, dok koke nesilice nabavlja iz Slavonije.

Širenje kapaciteta farme koka hrvatica i kupnja jajomata

"Zato imamo odlične koke u slobodnu uzgoju, čak i iznad svih očekivanja. Bitno je što smo koke hrvatice zaštitili žičanom mrežom od naleta orlova, štetnika. Radimo još na jednom projektu, a riječ je o zaštiti kokošjih eko jaja i mesa. Ali su nam rekli kako odjedanput ne možemo zaštititi dvije stvari, jaja i meso te da to moramo učiniti odvojeno. Zato smo se više orijentirali na zaštitu kokošjih jaja jer je to naš temeljni proizvod na razini regije.

Koke hrvatice

Znači, naše proizvode želimo zaštititi na razini Dalmacije kao što su zaštićeni, primjerice drniški pršut i paški sir. Na farmi postoji tekuća voda iz vodovoda s izvora rijeke Rude, struja, a do koje su uređeni prilazni putovi. Na zavidnoj razini je i naša suradnja sa stručnim službama. Imamo i Udrugu koka hrvatica na razini SDŽ, a ujedno smo i članovi Braniteljske zadruge. Uskoro ćemo kupiti i jajomat, kapaciteta od oko 600 kokošjih jaja. Iako je skup, taj nam je aparat potreban, za čiju nabavku imamo papire od resornog ministarstva. Postavit ćemo ga u neki trgovački centar ili malo veću prodavaonicu", zaključio je Branimir Strizirep.

Poručuje kako je u takve projekte korisno ulagati kako bi se potaknule obitelji na oplemenjivanje poljoprivrede, proizvodnju zdrave hrane te popravak demografske slike. Uvjeren je kako bi obitelj s farmom od 500 do 600 koka nesilica mogla zaraditi solidnu plaću. Podsjeća kako je prodajna cijena jednog kokošjih eko jaja iz njegove farme 2,00 kune priželjkujući kako će ona biti i viša kada se zaštiti taj njegov eko proizvod.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Koka-jaja Obitelj Strizirep Ivan Totić Željko Tomas Sortirnice Pakirnice Kućni prag Dozvoza pečaćenja Mirjana Strizirep Mlijeko Sir Povrće Slobodni uzgoj Inkubator Đakovački mlinovi Rera Braniteljska zadruga Klasifikacija Pakiranje