Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 10.01.2023. 16:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Spašavanje peradarskog sektora: Traže posebne natječaje i smanjenje izvoza kukuruza

Situacija je alarmantna, a u proteklih pet godina nije bilo natječaja za peradare kroz program Ruralnog razvoja, čulo se na sastanku Odbora za peradarstvo HPK s ministricom poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/roibu
  • 834
  • 91
  • 0

Ogroman problem uzgajivačima peradi su visoki ulazni troškovi energije i hrane te postoji potreba za dodatnim mjerama u okviru dobrobiti životinja kao i otvaranje natječaja u sklopu operacije 4.1.1. namijenjene isključivo ovom sektoru, istaknuto je na sastanku Odbora za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković. 

Kako je rekao predsjednik Odbora Dražen Čurila, cijena hrane narasla je čak 40 posto, a veliki problem im je i nedostatak poljoprivrednog zemljišta s kojim raspolažu.

"Zatražili smo veću kontrolu i smanjenje izvoza kukuruza u cilju zaštite nacionalnih interesa. Kombinacija rasta ograničenja cijena i visokih ulaznih troškova narušava stanje u sektoru, a ogroman je problem i nekontroliran uvoz koji je između ostalog uzrokovan ukidanjem kvota s Ukrajinom“, naglasio je. 

Ogromni računi za plin 

Pojedini proizvođači, istaknuto je, dobili su ogromne račune za grijanje na plin. Cijela situacija je rezultirala stagnacijom proizvodnje peradarskog mesa i jaja što se održava i na stanje na tržištu. Među ostalim, upozorili su i na problem postavljanja solarnih panela, jer projekti traju predugo od ishodovanja same dozvole do implementacije, što same proizvođače odbija od ulaganja te se u konačnici ne prijavljuju na natječaje. Zatraženo je stoga da se pronađu modeli kojima bi se proces pojednostavio te uklonile brojne administrativne barijere. 

Krah tova peradi zbog energenata: Cijena plina po turnusu s 30 skočila na 300 tisuća kuna!

U proteklih pet godina nije bilo natječaja za peradare kroz program Ruralnog razvoja (osim za konverziju kaveza u alternativne sustave kod nesilica), te su zamolili da se raspiše posebni, kako bi povećali konkurentnost u cijelom lancu ove proizvodnje, od valionica do prerade. Podsjetili su kako su se morali natjecati s ostalim sektorima koji su bili valorizirani s većim brojem bodova te je puno proizvođača peradi ostalo ispod crte za dodjelu sredstava i te investicije su ostale nerealizirane.

"Peradarska proizvodnja započinje u valionicama koje je potrebno osuvremeniti. One su zapravo reprodukcijski centri i veoma je bitno kakvi jednodnevni pilići iz njih izlaze. Vrhunske rezultate možemo postići samo s najkvalitetnijim pilićima, a oni se mogu proizvesti samo s najsuvremenijom tehnologijom. Potrebno je investirati i u proizvodne objekte“, rekao je Dražen Čurila. 

Predsjednik Odbora za peradarstvo, Dražen Čurila (Foto: HPK)

Ministrici je izneseno i da je kod raspisivanja natječaja potrebno voditi računa da se uvrste sve vrste peradi poput rasplodnih nesilica, purana i slično, a kako se zbog manjka radne snage okreću sve većoj automatizaciji i nabavi strojeva, važno je da se raspiše poseban natječaj i za nabavu mehanizacije. 

Newcastleska bolest 

Naglasili su i kako se naređena mjera protiv Newcastleske bolesti peradi i dalje ne financira, što uzrokuje velike probleme proizvođačima te je potrebna pomoć barem u dijelu veterinarskih usluga odnosno vremenskog smanjenja naplate sa sat vremena na pola sata.

Peradari na mukama: Ili državi nije stalo do nas ili je nekome u interesu da se farme zatvore

Zaključno, kada je riječ o dobrobit životinja Odbor za peradarstvo smatra kako bi u njih trebalo uvrstiti pilenke te druge vrste peradi poput patki, a najavljeno je i održavanje dodatnih konzultacija s nadležnima. 

"Sve kako bi se uskladili zahtjevi i razmotrile mogućnosti koje su na raspolaganju da se spomenuto ispuni te konačno pomogne sektoru da se ne nastavi urušavati pod pritiskom svih novonastalih problema u proteklih nekoliko godina", naglašavaju iz HPK. 


Tagovi

Uzgoj peradi Krah sektora Natječaj Dražen Čurila


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.