Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kavezno držanje nesilica
  • 21.05.2017. 09:00

Spriječite stres kod peradi u kavezima

Učinite ljepšim život peradi u kavezima i pobrinimo se za adekvatne uvjete držanja, opremu i zdravlje peradi.

  • 2.526
  • 193
  • 0

Za proizvodnju jaja odgovarajuće veličine i težine potrebno je dobro poznavati tehnologiju proizvodnje, te kokošima osigurati dobre uvjete smještaj, hranu i vodu.

Oprema koja se danas koristi za kavezno držanje nesilica u intenzivnoj peradarskoj proizvodnji kod većih aglomeracija djelomično je ili potpuno automatizirana, a u tehnološku se, stoga, ubrajaju: baterije za držanje nesilica s ugrađenim sustavima za hranjenje, napajanje, skupljanje jaja i izgnojavanje, te sustav za provjetravanje i rasvjetu.

Kavezne baterije za držanje nesilica = vrlo malo prostora po životinji

Nastavljajući u tom ritmu, nužno je reći nekoliko riječi o svakoj ponaosob, te ćemo se, pri tom, ponajprije osvrnuti na kavezne baterije za držanje nesilica. Kavezno držanje peradi znači smještaj peradi u žičanim kavezima, s vrlo malo prostora po životinji. Perad je smještena na žičani pod, bez kontakta s vlastitim izmetom bez posebnih uređaja za sjedenje ili nesenje jaja.

Govoreći o najučestalijem sustavu, neophodno je napomenuti da se u današnje vrijeme najviše koristi baterijski sustav, pri čemu se baterije najčešće sastoje iz tri o četiri kaveza koji su postavljeni jedan do drugoga, a povezani istim okvirima.

Raspodjela hrane u hranidbene žljebove u kolicima ili lancem

Uzmemo li, sada, u obzir sustav za hranjenje, doći ćemo do činjenice koja kazuje da se perad hrani iz žljebastih hranilica koje su smještene s vanjske strane svakog reda kaveza, gdje je raspodjela hrane u hranidbene žljebove u kolicima ili lancem, ovisno o tipu kaveza. Na svakim kolicima, koja se nalaze sa svake baterije nalazi se po šest usipnih koševa.

Ista klize po galvaniziranim tračnicama duž baterija, što osigurava brzu distribuciju hrane do svih životinja. Razina hrane u hranidbenom žlijebu lako se i jednostavno regulira zasunom ili graničnikom koji se nalazi na svakom košu. Vrijeme hranjenja određuje se preklopnim satnim mehanizmom.

Plastične čašice sprječavaju rasipanje vode po traci za skupljanje izmetina

Govorimo li o sustavu za napajanje, tada ističemo da se za napajanje peradi koristi automatski tzv. "nippl" sustav koji se sastoji od četvrtaste plastične (PVC) cijevi smještene duž gornjeg dijela svakog reda kaveza u koju su učvršćeni nipli, kojih je, u svakom kavezu po dva. Ispod njih nalaze se plastične čašice koje sprječavaju rasipanje vode po traci za skupljanje izmetina. Pritisak vode kontrolira se putem regulatora pritiska ili vodokotlića koji se nalaze na početku svakog reda.

Odstranjivanje peradarskog gnoja iz objekta

Osvrnemo li se na sustav za izgnojavanje, bitno je naglasiti da izmetine iz svake etaže padaju kroz žičani pod na horizontalnu polipropilensku traku ispod svakog reda kaveza. Traka kliže na specijalnim nosačima i bočno je zaštićena pregradama koje onemogućavaju ispadanje gnoja u hranidbene žljebove. Na kraju svake etaže možemo vidjeti noževe od inoxa za čišćenje traka. Također je, stoga, neophodno istaknuti da svaki red baterija ima svoj pogon za izgnojavanje te da se pokretanjem trake izmetine iznose na kraj baterije gdje padaju u poprečni kanal. U tom kanalu nalazi se druga kružna traka za odstranjivanje peradarskog gnoja iz objekta. Pomoću drugog kosog transportera s kružnom trakom ("žirafom") gnoj se utovaruje direktno u transportno vozilo.

Jaja sjede na plastičnim nosačima

Uzmemo li u obzir sustav za skupljanje jaja, tada primjećujemo da se sa svake strane kaveznih baterija nalaze košarice za skupljanje jaja, a na čijem je dnu polipropilenska traka za automatsko skupljanje jaja. Tom trakom jaja se dovode na elevator koji se nalazi na početku svake kavezne baterije. Elevatorom, u kojem jaja "sjede" na plastičnim nosačima, prenose se na poprečni transporter kojim se jaja dopremaju direktno na sortir mašinu u prijemnoj prostoriji sortirnice.

Zdravlje peradi kao osnovni preduvjet njezine rentabilnosti i ekonomičnosti

S obzirom na to da smo objasnili prethodno rečeno, na samome bi se kraju osvrnuli na izbjegavanje mogućih rizika, kao i ona preventivne mjere. U tom smislu, napominjemo da sve specijalizirane stočarske proizvodnje zahtijevaju veću higijenu nastambi u svim fazama proizvodnje. Samo tako moguće je očuvati zdravlje peradi kao osnovni preduvjet njezine rentabilnosti i ekonomičnosti.

Nagla promjena hrane, klimatskih uvjeta i biološke ravnoteže izazivaju stres kod peradi

Svjesni smo, stoga, činjenice koja kazuje da gotovo svaki mikroorganizam u industrijskoj proizvodnji može izazvati bolest ako dođe do stresnih situacija. Primjerice, nagle promjene hrane, klimatskih uvjeta i biološke ravnoteže izazivaju stres kod peradi koji najčešće ostaje nevidljiv oku. U tom smislu, nužno je vršiti preventivne mjere u užem i širem smislu. Govorimo li o onim u širem smislu, tada govorimo o dobroj genetskoj osnovi peradi, optimalnom smještaju i hranidbi, te primjeni suvremenih tehnologija, dok mjere u užem smislu obuhvaćaju zaštitna cjepiva, dijagnostičke postupke i sanitarne mjere.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Intenzivan uzgoj Zdravlje peradi Sortir mašina


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.