Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Godišnja skupština proizvođača mleka
  • 13.02.2017. 15:15

Sređivanje stanja u Upravama

Bugarski: "Napredak smo uspeli da napravimo u Upravi za zemljište, Upravi za agrarna plaćanja i u Upravi za veterinu".

Foto: Đorđe Simović
  • 2.737
  • 510
  • 0

Pre četiri meseca tokom intervjua na njenoj farmi u Kuli, predsednica Centralne asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Sanja Bugarski nam je ultimativno rekla „Ili ćemo stvari početi da popravljamo ili ja više neću biti savetnica ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića“. Oročila je tu svoju odluku do Nove godine. Nova je prošla, a Sanja je u ministarstvu, iz čega može da se zaključi da stvari za farmere koji se bave mlečnim govedarstvom - idu na bolje. U susret sutrašnjem skupu na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu nazvanom "Dan proizvođača mleka" bolji povod za razgovor nismo mogli da dobijemo.

Vidljiv napredak u Upravama

Kako ste zadovoljni svojim učinkom na mestu savetnika ministra?

Upravo to će biti prezentovano u drugom delu savetovanja. Dakle, šta smo učinili u protekla tri i po meseca. Mislim da se prvi put dešava da je neko ko je na čelu asocijacije i savetnik ministra. Ministar ima ogromno razumevanje za naše probleme. U proteklih par meseci radila sam na tome da sve ono što nam otežava proizvodnju relaksiramo, da javašluk administracije svedemo na najmanju moguću meru. Napredak smo uspeli da napravimo u Upravi za zemljište, Upravi za agrarna plaćanja i u Upravi za veterinu. Verujem da će farmeri biti zadovoljni učinjenim s obzirom na činjenicu da godinama u tim upravama nije rađeno prema potrebama farmera. Olakšice su kako administrativne tako i vremenske. Mislim da će farmerima ovaj skup biti od velike koristi.

Rast cena u Evropi kod nas će se odraziti u drugom kvartalu

Prelevmani su ukinuti, kakvo je stanje na tržištu mleka?

Za sada nema značajnijih poremećaja na tržištu. Znamo da prerađivači nemaju dovoljno mleka za preradu, ali i ne nameravaju da podignu otkupnu cenu sirovine. Oni ne shvataju da ako cena bude povoljnija i mi ćemo povećati proizvodnju. Cena u Evropi je počela da raste u septembru. Na nas će se to odraziti tek u drugom kvartalu ove godine.

Ono što zabrinjava je podatak koji smo dobili pre nekoliko dana da je u najbližem okruženju, u Hrvatskoj, za dve godine zatvoreno 2.000 farmi, iako su ispunile sve standarde. Farme se zatvaraju i u Austriji, Nemačkoj i Holandiji. Mi sada sa maksimalnom cenom od 36 dinara (bez premije od sedam dinara) jedva preživljavamo. Manji farmeri dobijaju skromnih 25-26 dinara i oni su u natežoj situaciji.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Sanja Bugarski Mleko Mlekari Farmeri Uprave


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."