Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 10.09.2022. 18:00

Srušen mit o kravama: Emisije metana koje proizvode su precijenjene?

Svjetsko klimatsko izvješće donijelo je novi pogled na emisije stakleničkih plinova. Djelovanje metana je precijenjeno, zaključuju

Foto: Depositphoto/Corepics
  • 2.144
  • 409
  • 0

Klimatske promjene i emisije metana su teme koje zaokupljaju pažnju znanstevnika i javnosti. Svjetsko klimatsko izvješće u svom novom izdanju donijelo je zaključak da su emisije metana precijenjene tri do četiri puta.

Izvještaj je srušio mit o kravama kao najvećim zagađivačima, jer je utjecaj metana kojega proizvodi stoka na globalno zagrijavanje u odnosu na ugljični dioksid znatno manji nego što se ranije pretpostavljalo, piše Agrarheute

Novi standard

Do sada se Potencijal globalnog zagrijavanja GWP koristio kao mjerilo po kojem su svi staklenički plinovi povezani s ugljičnim dioksidom. U izvješću se navodi da bi bilo bolje pogledati stvarno mjerljivo povećanje temperature u određenom vremenskom periodu.

To se radi pomoću globalnog potencijala promjene temperature GTP. Kada se pogledaju vrijednosti u periodu od 100 godina, vrijednost metana je 34 prema staroj GWP skali i 11 prema novom GTP-u.

Ipak nisu krive? (Foto: Depositphoto/Mayerberg)

Stado goveda i elektrana na ugljen

Kritičari odavno ističu da je metan precijenjen. On u atmosferi ostaje prisutan u prosjeku 12 godina u odnosu na ugljični dioksid, koji je u njoj više od 1.000 godina. S tim u vezi su i pogrešno procijenjene posljedice. Michelle Cain, britanska znanstvenica, je 2019. godine ukazala na taj problem i usporedila elektranu na ugljen sa stadom goveda.

Naime, elektrana na ugljen akumulira dodatni ugljični dioksid u atmosferi sa svakim sagorijevanjem i tako potiče klimatske promjene. Za to vrijeme poljoprivrednik, koji ne mijenja brojnost svog stada, emitira istu količinu metana koji se razgrađuje. To znači da nema povećanja. U ovom primjeru veliko stado djeluje kao zatvorena elektrana na ugljen čije emisije CO2 ostaju dugo u atmosferi.


Tagovi

Klimatske promjene Metan Metan u atmosferi Poljoprivreda zagađivač Svjetski klimatski izvještaj Staklenički plinovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.