Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta jaja
  • 08.12.2019. 16:30

Stara koka - kvalitetnija jaja?

Istraživački tim s poljoprivrednih fakulteta iz Istočnog Sarajeva te Banja Luke u susjednoj BiH, utvrdio je da su jaja starijih kokoši nesilica kvalitetnija nego ona koja snesu mlađe jedinke.

Foto: Pixabay/e2grafikwerkstatt
  • 884
  • 72
  • 0

Poznata narodna izreka kaže 'stara koka, dobra juha', a sada bi mogla dobiti i još jednu dimenziju koja uključuje i jaja

Istraživački tim s poljoprivrednih fakulteta iz Istočnog Sarajeva te Banja Luke iz susjedne BiH, utvrdio je da su jaja starijih kokoši nesilica kvalitetnija nego ona koja snesu mlađe jedinke. Kako piše Telegraf.rs, znanstvenici su u tri tretmana na po 30 slučajno odabranih uzoraka na jednoj privatnoj farmi ispitivali jaja za tri razdoblja starosti nesilica. Prvi je period do 20 tjedana što je početak nosivosti, do 28 tjedana što je maksimum proizvodnje i do 48 tjedana, kad je sredina proizvodnog ciklusa.

Masa jajeta najveća kod najstarijih kokoši

Istraživanje je provedeno na hibridima Isa Brown francuskog porijekla. Radi se o nesilicama koje dostižu dva kilograma. 

Parametar koji je prvi dokaz kvalitete je masa jajeta. Najteža jaja, s prosjekom od 57,71 gram, su došla od najstarijih kokoši starih 48 tjedana. Mlađe kokoši stare 28 tjedana (oko pola godine) dale su jaja prosječne težine od 54,89 grama, a masa jaja najmlađih kokoški prilično odstupa od mase prva dva. Naime, prosječna masa jaja najmlađih kokoši je 39,52 grama. 

Za žuti žumanjak: Obogatite hranidbu peradi češnjakom, nevenom i Gospinom travom

Drugi od parametara je dužina jajeta. U najstarijih je to 52,46 milimetara, u srednjih 51,10 te najmlađih 46,56 mm. Slično je i kod širine (40,36, zatim 40,10 pa 35,90) te čistoće jajeta (4,30, odnosno 3,80 i 2,80). 

Kada je riječ o indeksu oblika jajeta najbolje vrijednosti imaju srednje koke, pa mlade, a na kraju najstarije. Isti je redoslijed kod boje ljuske. Mlade nesilice imaju najbolju vrijednost kada je u pitanju boja žumanjka, nakon njih idu srednje pa najstarije. 

Indeks oblika jajeta izračunat je kao širina u postotcima dužine, boja ljuske bazirana je na subjektivnoj ocjeni, a žumanjka pomoću jedne od najprihvaćenijih subjektivnih metoda Roche Color Fan.


Tagovi

Kvaliteta jaja Stare kokoške Masa jajeta Indeks oblika Istraživanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]