Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Niže cijene
  • 10.05.2022. 09:00

Stigao jeftiniji kukuruz iz Srbije - kada i za koliko će pojeftiniti piletina?

Odobreni izvoz iz Srbije će dovesti do stabilizacije prilika kada je u pitanju snabdijevanje bh. tržišta žitaricama

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 410
  • 100
  • 0

Prošle sedmice stigle su prve isporuke žitarica iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Kako je kukuruz iz susjedne zemlje dosta jeftiniji, iz udruženja koja okupljaju peradare, najavljuju da će uskoro pasti i cijene pilećeg mesa.

Reduciranjem odluke o zabrani izvoza, Srbija je spasila bh. peradarski sektor, budući da su im, kako kažu, zalihe bile već pri kraju.

"Cijena tone kukuruza u Bosni i Hercegovini je 710 KM + PDV, a onaj uvezeni iz Srbije je oko 630 KM + PDV, tako da je to neka razlika od oko 12 posto. Procjenjujem da bi i cijena piletine trebala početi padati ovih dana", kazao nam je Edin Jabandžić, potpredsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH.

Pojeftinjenje ove sedmice

S obzirom na učešće kukuruza u ishrani peradi, piletina bi mogla biti jeftinija za 10 posto. Niže cijene, prema riječima Jabandžića, očekuju se do kraja ove sedmice. On navodi kako se u javnosti stvorio ambijent da su u pitanju bili ekstra profiti, a situacija u stvarnosti je dosta gora.

"BiH bi do kraja maja ostala bez žitarica. Nije pitanje cijene, nego fizički nije bilo robe“, pojašnjava.

Stabilizacija proizvodnje

Odobreni izvoz iz Srbije će dovesti do stabilizacije prilika kada je u pitanju snabdijevanje bh. tržišta žitaricama, ističe Pero Nikić, predsjednik Udruženja peradara FBiH. To je, napominje, garant izvjesnije budućnosti proizvodnje, barem u ovom trenutku.

"Važno je da smo osigurali stabilno snabdijevanje i riješili pat poziciju u kojoj smo se našli, odnosno situaciju potpune neizvjesnosti hoćemo li imati dovoljno sirovina za proizvodnju. U odnosu na raniji period cijene su i dalje visoke, ali će doći do njihove stabilizacije", kaže Nikić.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Do poremećaja cijena na globalnom tržištu došlo je uslijed ruske invazije na Ukrajinu. Prema posljednjem izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu, FAO indeks cijena žitarica u aprilu je u prosjeku bio manji za 0,4 posto u odnosu na rekordno visok nivo postignut u martu. Međunarodne cijene krupnozrnih žitarica su pale za 1,8 posto u aprilu. Cijena kukuruza je smanjena za 3 posto, jer su sezonske zalihe iz tekućih žetvi u Argentini i Brazilu pomogle u smanjenju pritiska na tržištima.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Peradarstvo Piletina Udruženje peradara Koordinacioni odbor živinara Edin Jabandžić Pero Nikić Kukuruz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]