Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jarenje
  • 20.02.2023. 09:00

Što ako koza ne izbaci posteljicu poslije jarenja?

Ovakve pojave su najčešće kod multiporoda, kada ima više plodova koza izgubi puno minerala i vitamin za njihov razvoj.

Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
  • 1.360
  • 62
  • 0

Ako je jarenje proteklo normalno, koza u roku dva-tri sata nakon, treba izbaciti posteljicu. No, ukoliko do toga ne dođe, najvažnije je pratiti njeno stanje.

Kako pojašnjava doktor veterinarske medicine Vladimir Daković, ovakve pojave su najčešće kod multiporoda, kada ima više plodova koza izgubi puno minerala i vitamin za njihov razvoj.

"U biti, veterinar ne može mnogo pomoći, ali bi trebao što je više moguće izvući posteljicu. U maternicu se potom ubacuje obleta, koja se inače daje i kravama kod ovakvih slučajeva. Ona stvara plin i tako odljepljuje maternicu koja će vremenom ili istrunuti pa će je koza izbaciti, ili će je parcijalno izbacivati", kaže Daković.

Redovno mjeriti temperaturu (Foto: Depositphotos/martijnmulder)

Život koze u ovakvim situacijama ne bi trebao biti ugrožen, no izuzeci uvijek postoje, stoga je potrebno redovno mjeriti temperaturu te ako dođe do promjena općeg stanja, poput odbijanja hrane, zvati veterinara i pristupiti liječenju.

Reprodukcija koza i njihova hranidba u razdoblju mliječnosti

"Kod ovaca i koza postoji bolest koja se zove graviditetna toksikemija. Ona se manifestira slično kao ketoza kod krava, ali drugačije se liječi i javlja se kod jedinki koje nose dva ili više plodova. Upravo zbog gubitka kalcija i fosfora koje su potrošile kod izgradnje tih plodova", dodaje veterinar.

Ukoliko temperatura raste, u tom slučaju će biti potrebni antibiotici. No, u manjim slučajevima dolazi do upalnih procesa i infekcije, ali svakako treba biti na oprezu.


Tagovi

Jarenje Koza Gravidnost Posteljica Vladimir Daković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.