Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 24.12.2018. 13:30

Što dodati stočnoj hrani u zimskim obrocima preživača?

Petrokemija uz svoju tradicionalnu ponudu mineralnih gnojiva u prodaji ima i dodatke stočnoj hrani. Dodaci stočnoj hrani imaju pozitivan učinak na zdravstveno stanje životinja u uzgoju te kvalitativno i kvantitativno povećanje proizvodnje.

Foto: Bigstockphoto/format35
  • 1.065
  • 52
  • 0

Petrokemija uz svoju tradicionalnu ponudu mineralnih gnojiva u prodaji ima i dodatke stočnoj hrani. Dodaci stočnoj hrani imaju pozitivan učinak na zdravstveno stanje životinja u uzgoju te kvalitativno i kvantitativno povećanje proizvodnje.

U hranidbi svih životinja pa tako i preživača vodi se briga da hranidbeni obroci budu dobro sastavljeni i uravnoteženi, a to znači da obrok sadrži dovoljnu količinu kvalitetnih ugljikohidrata i proteina s dodanim potrebnim mineralima i vitaminima kao i odgovarajućom količinom voluminozne hrane. Najčešće korišteni dodaci stočnoj hrani iz palete proizvoda Petrokemije su Benural S, Fosfonal i Fosfonal forte. Daju se životinjama dobro izmiješani sa suhom hranom u kojoj prevladavaju žitarice.

Hranjiva vrijednost BENURALA S

BENURAL S sadrži ureu koja je homogenizirana i fizički vezana sa sumporom i benalom. Urea se fiziološki preko amonijaka prevodi u proteine buragovih mikroorganizama i tako zamjenjuje biološki vrijedne prave proteine u stočnoj hrani. Sumpor daje građu za sintezu nekih esencijalnih aminokiselina (metionina i cistina). Benal osigurava stabilnost uree i postupno oslobađanje amonijaka u probavnom traktu preživača te veže neke plinove i toksične tvari. Neproteinski dušik u obliku BENURALA S dodaje se u hranu preživačima (najčešće junadi) jer za preživače ima proteinsku vrijednost i može zamijeniti dio pravih proteina hrane. Međutim, povoljan učinak u hrani preživača ima samo ako se dodaje u količinama i na način da ga mogu iskoristiti mikroorganizmi buraga za svoju sintezu i reprodukciju.

Primjena BENURALA S:

Način davanja

BENURAL S

U potpunoj krmnoj smjesi za tov junadi (težina 200-500 kg)

1,0-2,0 %

U dopunskoj krmnoj smjesi za tov junadi

6,0-8,0 %

Važnost minerala u hranidbi životinja

Osim organskih sastojaka, hrana za preživače mora sadržavati i određenu količinu minerala. Minerali od najveće važnosti su kalcij i fosfor naročito za mlade životinje te krave u reprodukciji i laktaciji. Kalcij i fosfor najviše se ugrađuju u kosti i zube iako imaju čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam životinje. Pravilna opskrba kalcijem i fosforom od velikog je gospodarskog značenja, posebice u intenzivnom držanju i proizvodnji. Nedostatak fosfora može neposredno umanjiti iskorištavanje hrane, pogodovati nastajanju probavnih poremećaja i pogoršati opskrbu organizma proteinima i energijom. To znači da može neposredno utjecati na priraste tjelesne težine i proizvodnju mlijeka. Organizam dobiva potrebne količine kalcija i fosfora hranom i zato je njena kvaliteta od presudne važnosti. U zimskim mjesecima je nestašica fosfora izraženija stoga je potrebno u hranidbi preživača svakodnevno dodavati dovoljno minerala i u svim razdobljima održavati dobru snabdjevenost i zalihu minerala u organizmu. To se može postići dodavanjem mineralnih dodataka poput FOSFONALA ili FOSFONAL FORTE.

FOSFONAL FORTE se od FOSFONALA razlikuje po tome što sadrži veći postotak fosfora i dušika te manji postotak benala.

Primjena FOSFONALA i FOSFONALA FORTE:

Način davanja

FOSFONAL

FOSFONAL FORTE

U potpunoj krmnoj smjesi za sve vrste životinja

1-2 %

1-1,7 %

U dopunskoj krmnoj smjesa za sve vrste životinja

4,5-5,5 %

4,5-5,0 %

U pojedinačnom dnevnom obroku za ovce

5-10 g/dan

4-8 g/dan

U pojedinačnom dnevnom obroku za telad

10-15 g/dan

8-12 g/dan

U pojedinačnom dnevnom obroku za junad

20-50 g/dan

16-41 g/dan

U pojedinačnom dnevnom obroku za krave

50-100 g/dan

41-82 g/dan


Tagovi

BENURAL S FOSFONAL FORTE Petrokemija Dodatak stočnoj hrani Zimska hranidba stoke


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr