Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brojleri
  • 17.02.2019. 07:30

Što je najvažnije za pravilan tov pilića?

Princip "sve unutra-sve van", optimalna temperatura, dobro provjetravanje jer ne treba nikada zaboraviti da pilići spadaju u ptice kojima je zrak potrebniji nego nekoj drugoj vrsti životinja, tek su dio onoga na što treba paziti.

Foto: Flickr / U.S. Department of Agriculture
  • 30.209
  • 407
  • 0

Za uspješan tov pilića neophodno je poštivanje stečenih stručnih iskustva ranijih uzgajivača, ali i znanstvenih saznanja mnogih istraživačkih radova iz sektora tehnologije. Kako objašnjava diplomirana inženjerka stočarstva Gordana Vujaklija, zdravi i produktivni roditelji, zaštićeni od bolesti, prenose na svoje potomstvo (piliće) sve one osobine koje su važne za učinkovit tov. To se prije svega odnosi na brzinu rasta, dobro iskorištavanje hrane, otpornost na pojedine bolesti, željeni oblik tijela...

Princip "sve unutra - sve van"

Roditelji koji su zaštićeni od bolesti prenose preko žumanjaka jaja za nasad na piliće antitijela protiv uzročnika pojedinih bolesti koja su stvorena tijekom zaštite roditeljskih jata. U jedan objekt treba naseliti samo jednu generaciju tovnih pilića istog porijekla i to uz poštivanje principa "sve unutra - sve van". U slučaju eventualnog oboljenja tovnih pilića, završetkom tovnog ciklusa, izgnojavanjem, čišćenjem, pranjem i dezinfekcijom sanira se nastali problem, ako je poštivan princip "sve unutra - van". U suprotnom, bolest prelazi s jedne na drugu uzrasnu grupu tovnih pilića.

Osim znatno većih šteta zbog bolesti, u ovom slučaju je potreban mnogo duži period da se oboljenje potpuno iskorijeni. Radi efikasnog tova, pored zdravih i vitalnih tovnih pilića, uzgajivač treba osigurati funkcionalan objekt, čistu i nekontaminiranu prostirku, optimalnu temperaturu i vlažnost zraka, umjerenu gustoću naseljenosti pilića, dovoljan hranidbeni i prostor za pojenje i odgovarajući režim osvjetljavanja.

Prije naseljavanja pilića priprema se objekt za njihovo držanje

Prije naseljavanja pilića proizvodni objekt se mora pravovremeno pripremiti. Unutrašnjost objekta i širi prostor oko njega, kao i putna mreža se prvo moraju mehanički očistiti, oprati aparatom pod pritiskom i dezinficirati nekim efikasnim dezinficijensom. Zatim se u objekt unosi šuška i rasprostire, u debljini 8-10 centimetara i to po čitavoj površini poda objekta. Nakon toga se unosi oprema za hranjenje i napajanje i ravnomjerno raspoređuje po objektu. Poslije toga se objekt poprijeko pregrađuje plastičnom zavjesom do 1/3 ili 1/4 dužine. U dio pregrađenog objekta, u koji se naseljavaju jednodnevni pilići, unosi se i raspoređuje oprema za hranidbu i napajanje pilića u prvim danima života.

Ovisno od načina zagrijavanja, ispod tijela za grijanje (umjetnih kvočki) formiraju se krugovi, promjera 3 do 4 m, pomoću lesonitnih pregrada, visine 40 cm. Ako se objekt grije termogenima i kaloriferima, lesonitnim pregradama se zaoble samo kutovi korištenog dijela objekta ili se na neki drugi način pilići zaštite od propuha i ograniče na prostor u kojem su raspoređene hranilice i pojilice.

Najmanje 96 sati prije useljavanja pilića, objekt s prostirkom i opremom za hranjenje i napajanje se hermetički zatvara i ponovo dezinficira parama formaldehida. Dezinfekcija traje najmanje 24 sata. Potom se objekt otvara, provjetrava i zagrijava na željenu temperaturu radi prijema jednodnevnih tovnih pilića. Ako je sustav za napajanje pilića bez kapaljki, u prvim danima po naseljavanju pilića, koriste se male staklene ili plastične pojilice. Dok su pilići sasvim mali, za hranjenje se koriste obične plastične posude, promjera 60-80 cm, ali se mogu koristiti i nove neupotrebljene kutije za jaja ili obrezane kartonske kutije u kojima su pilići dopremljeni.

Obavezno provjetravanje objekta

Provjetravanje objekta je uvjet za dobar rast pilića ili njihovo zaostajanje u rastu, odnosno ili dobro ili loše zdravstveno stanje. Pri dobro riješenom provjetravanju, moguće je da, i pored veće gustoće naseljenosti, prostirka bude suha i rastresita, zrak čist (bez amonijaka i drugih plinova), a zdravstveno stanje i prirast dobri. Rastom pilića, povećava se potreba za zrakom i ona je najveća na kraju tova, kada su pilići najteži. Ne treba nikada zaboraviti da pilići spadaju u ptice kojima je zrak potrebniji nego nekoj drugoj vrsti životinja.

Zašto kokoši kljucaju i jedu jaja?

Trajanje tova je različito i ovisi od naših potreba. Ako se želi sitniji brojler (manje tjelesne mase), vrijeme tova je kraće. Međutim, ako se pilići tove na ispustu (pašnjaku), tov traje puno duže. Kod nas je najčešći industrijski tov pilića koji traje oko 42 dana. U tom vremenu pilići mogu dostići tjelesnu masu od 1,8-2,1 kilograma uz utrošak hrane od 1,8 do 2 kg za 1 kg prirasta žive mjere. Postignute tjelesne mase tovnih pilića na ispustu i njihov utrošak hrane ovise od načina hranidbe i držanja pilića i kreću se u širokim granicama. Obično tov pilića na ispustu traje dvostruko duže od industrijskog tova, odnosno oko 12 tjedana.


Tagovi

Pilići Brojleri Tov Gordana Vujaklija Savjeti Objekat za držanje Ishrana Pojenje Industrijski tov Tov na ispustu


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]