Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Briga o teladi
  • 14.02.2020. 12:00

Što je sve teladi potrebno osigurati u prva 24 sata života

Briga o podmlatku određuje krave u proizvodnji, odnosno, ulaganje u osiguranje dobrih uvjeta za telad, kasnije se vraća kroz isplatu u proizvodnji mlijeka.

Foto: Depositphotos/olandsfokus
  • 999
  • 56
  • 0

Nakon teljenja, za telad odmah nastupa kritično razdoblje, u kojem je potrebno osigurati nekoliko osnovnih elemenata kako ne bi došlo do obolijevanja ili uginuća. Najveća prijetnja je mogućnost pojave infekcije jer njihov aktivni imunitet u prvim satima života je minimalan. Od potrebnih antitijela, oni imaju samo 10% i skoro da su i bez obrambenog mehanizma. Telad nemaju razvijen imunološki sustav, koji se tek postepeno razvija do petog tjedna starosti.

Bez reagiranja farmera i osiguravanja optimalnih uvjeta u prva 24 sata života nema kasnije ni rentabilne proizvodnje. Briga o podmlatku određuje krave u proizvodnji, odnosno ulaganje u osiguranje odgovarajuće sredine za podmladak, kasnije se vraća kroz isplatu u proizvodnji mlijeka. Za dobro zdravlje, pravilan uzgoj i rentabilnu proizvodnju u prva 24 sata života teletu je potrebno osigurati čist, suh prostor za smještaj i prvo hranivo - kolostrum.

Osigurajte suh i čist prostor

Prostor za teljenje i onaj nakon teljenja za smještaj teladi predstavlja prvi rizični faktor. Okruženje u kojem se nalazi feces u kombinaciji sa steljom, slamom, urinom, prljavi podovi i zidovi potencijalno su rizični faktori da tele bez obrambenog imunološkog sustava dobije infekciju koja može u najgorem slučaju izazvati i smrt. Dok je krava prije teljenja još uvijek u fazi suhostaja, nekoliko dana prije teljenja, potrebno je osigurati po mogućnosti izdvojen čist, suh prostor sa slamom, zaštićen od propuha.

Najbolje bi bilo odmah tele prebaciti u boks sa suhom slamom dubokom oko 30 cm. U idealnim uvjetima, ako to prostor dozvoljava, optimalno je ograditi tzv. prostor za teljenje do 10m2 sa suhom čistom steljom/slamom. Tijekom uzgoja i u narednim danima prostor je potrebno održavati čistim i suhim, spriječiti svaku mogućnost pojave vlage. To se može provjeriti jednostavno, potrebno je da farmer klekne jednim koljenom na pod setelje/slame i težinom tijela se osloni na to koljeno kako bi provjerio pojavu vlage. U slučaju da je ima, potrebno je "nabaciti novi sloj slame".

Nema zamjene za kolostrum

Nema alternative u prva 24 sata života teladi za prvu hranu koju treba dobiti, a to je prvo pomuženo mlijeko nakon teljenja - kolostrum. Preživljavanje i obolijevanje teladi određuje količina i vrijeme davanja kolostruma. Djeluje trostruko u prvim satima života i to kao: hranivo, bioaktivna tvar i imunološka "bomba". Sadrži potrebna antitijela i imunoglobuline koji prepoznaju i razaraju mikrobe koji ulaze u krvotok, štiti membrane organa (crijeva, pluća i dr.) protiv infekcije i predstavlja pasivni imunitet, koji štiti tele dok samo ne razvije svoj vlastiti obrambeni imunološki sistem. Pravilo je kada je riječ o količini kolostruma, da se odmah nakon teljenja 15ak minuta kasnije počne s davanjem i to do četiri litre u prva dva sata i još po dvije litre u narednih 12 sati života teleta ili četiri litre odjednom.

Tablica 1: Period napajanja teleta kolostrumom

Vrijeme prvog napajanja teleta kolostrumom nakon teljenja

% pojave uginuća

% sadržaj imunoglobulina u kolostrumu

do 2 sata nakon teljenja

3%

20%

2 - 6 sati nakon teljenja

5,2%

18%

7 - 12 sati nakon teljenja

10%

12%

13 - 24 sata nakon teljenja

13,2%

9%

25 - 48 sati nakon teljenja

20%

3%

Niže temperature mogu biti pogubne

Jedan od prvih "šokova" koje telad preživljava je promjena temperature. Njena regulacija i podešavanje one optimalne u rodilištu (boks za teljenje) je izuzetno važno, kako bi se što više ublažio stres. U majčinoj maternici prije teljenja temperatura je u prosjeku 38 - 39 °C, tako da je potrebno osigurati optimalnu, bez velikih oscilacija. Često se događa da telad nakon teljenja dolaze na temperature niže i do 25 °C što može biti pogubno za njih. Radi preventive odmah nakon što se oteli dok je još uz majku koja ga oliže, poželjno je čistom i suhom krpom (ručnikom) posušiti tele i spriječiti bilo kakvu pojavu propuha u prostoru gdje se ono nalazi.


Tagovi

Telad Pojava infekcije Rentabilna proizvodnja Faza suhostaja Kolostrum Optimalni uvjeti


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]