Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed stočara
  • 02.07.2015. 12:20

Što rade bikovi ispred Ministarstva poljoprivrede?

Na zelenoj površini istočno od Ministarstva poljoprivrede u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara od 7 sati ujutro nalazi peteročlana obitelj s pet bikova, a na terenu se nalazi policija i komunalni redari.

Foto: Vedran Višnjić
  • 1.582
  • 637
  • 0

Peteročlana obitelj iz Đurđanaca pored Đakova oko 7 sati u četvrtak ujutro počela je s prosvjedom ispred Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu. Sa sobom su doveli pet bikova i ne namjeravaju prekinuti prosvjed.

Prosvjeduju zbog neriješenog pitanja zemljišta, a ukupno imaju 800 grla stoke, za što im je potrebna velika površina poljoprivrednog zemljišta, na kojem bi se bavili ratarstvom i osigurali hranu za svoje životinje. Zoran, Goran i Saša Markić prosvjeduju zbog oduzimanja poljoprivrednog zemljišta na natječaju Agencije za poljoprivredno zemljište.

Agencija za zemljište im uzela zemlju

Braća Markić iz slavonskog mjesta Đurđanaca imaju oko 800 goveda, no na natječaju, ne da nisu dobili nove površine, već im je oduzet i dio dosadašnjih.

Rekli su da je spor nastao još 2011. godine kada su ostali bez 120 ha poljoprivrednog zemljišta koje su dotad imali u koncesiji. Dobili su, tvrde, u zamjenu zemljište koje su nazvali planinama i šikarom, kao i nešto područja sklonog poplavama. Lokalne vlasti u Đakovu optužuju da su zemljište dodijelile čovjeku koji tad svojih krava uopće nije imao i za kojega tvrde da im je otvoreno rekao da je na prošlim izborima platio kampanju gradonačelniku.

Iz Agencije za poljoprivredno zemljište rekli su pak da problem nastaje u tome što nije Agencija ta koja može provoditi kriminalističku istragu na osnovu tvrdnji Markića. Ravnateljica agencije Blaženka Mičević ističe da je sporno samo 37 ha, zatim da su Markići odbili 184 ha pašnjaka koje su im ponudili i da imaju upisanih već 622 ha. Ravnateljica Mičević posebno ističe da je lokalno tužiteljstvo to koje potvrđuje odluke lokalnih vlasti o dodjeli koncesije, pa je shodno tome ono prava adresa.

Malverzacije oko državne zemlje

"Nismo više mogli izdržati ovakvu nepravdu i jutros smo u dva ujutro odlučili krenuti u Zagreb sa svojim bikovima i spremni smo ostati ovdje dok se naš problem ne riješi. Mi smo, kao veliki proizvođači, izgubili zemlju, iako je imamo u zakupu već 20 godina, a dijelom smo i suvlasnici te državne zemlje. No, ono što nas boli je da je ta zemlja dodijeljena bivšem direktoru propale Đakovštine Hrvoju Ciganoviću koji nema ni jedno grlo stoke. Zar je to moguće?!", pita se Saša Markić, a prenosi Jutarnji list.

Njegov brat Zoran dodaje kako su malverzacije sa zemljištem prijavili i USKOK-u 2010. godine te su naveli kako je bivši član Agencije za poljoprivredno zemljište, Luka Duvnjak također dobio zemljište koje mu ne bi trebalo pripadati po uvjetima natječaja.

Iz očaja su pet svojih bikova danas dovezli na ispašu ispred Ministarstva poljoprivrede.

"Što se tiče prosvjeda, crikusa koji se radi, to kod mene neće proći. To nisu jedini slučajevi na području Đakovštine kojima je potrebna zemlja. Policija će postupiti po zakonu, sankcije za ponašanje koje nije dozvoljeno snosit će vlasnici stoke. Pritisci na taj način nije nešto što prolazi u Ministarstvu poljoprivrede", izjavio je s terena Jakovina.

"Prosvjedujemo protiv zemljišne politike i ostat ćemo sve dok se naši problemi ne riješe", poručuju braća Markić.

Foto: Vedran Višnjić


Tagovi

Zoran Goran i Saša Marković Đurđanci Đakovo Bikovi Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredne površine Zagreb Hrvoje Ciganović USKOK Luka Duvnjak Stipe Marić Tihomir Jakovina Blaženka Mičević Agencija za poljoprivredno zemljište


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]