Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 24.03.2021. 18:00

Što se događa s njemačkim stočarstvom: Uvode nove poreze, pada potrošnja mesa?

Naše društvo želi bolju brigu o životinjama, kao i naši stočari, ali to i košta, izjavila je tamošnja ministrica poljoprivrede, Julia Klöckner dok istovremeno pada potrošnja mesa, a sve se više govori o prodaji Tönniesa.

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 416
  • 91
  • 0

Njemački poljoprivrednici strahuju da će biti izloženi nelojalnoj konkurenciji, a razlog je novi porez na uzgoj stoke, u okviru promicanja dobrobiti životinja, piše euractiv.  

"Naše društvo želi bolju brigu o životinjama, kao i naši stočari, ali to i košta", izjavila je tamošnja ministrica poljoprivrede, Julia Klöckner. Tim je riječima branila mogućnost restrukturiranja stočarstva u toj zemlji, ističući da ekonomska učinkovitost mora ići ruku pod ruku s većom brigom o stoci.

To je ujedno i prioritet Europske unije, dio je reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), kao i vodeće strategije Od farme do vilice kojom se želi pružiti zdraviji i održiviji prehrambeni sustav. S uvođenjem europske oznake dobrobiti u prosincu se složilo i 27 ministara poljoprivrede država članice EU. No, poticanje standarda ima i svoju cijenu.

Kako ostvariti potporu za Mjeru 14 Dobrobit životinja?

Klöckner razmatra nekoliko prijedloga o tome kako restrukturirati i financirati stočarstvo. U tu je svrhu naručila i istraživanje kojim je pokazano da će im za to trebati 2,9 milijardi eura do 2025. godine te 4,3 milijarde eura do 2030. godine.

Iako će njemačka vlada izdvojiti 300 milijuna eura u postizanju tog cilja, nedostatak planiraju namiriti većim porezom na promet životinjskih proizvoda, dodatnim porezom na dobrobit te kroz EU izravna plaćanja. 

Prijetnja je jeftin uvoz?

Kada je riječ o novom ZPP-u, zakonodavci se nadaju da će 30 posto izravnih plaćanja biti namijenjeno eko-shemama, odnosno potporama farmerima da pređu na zelenije prakse. No, autori studije smatraju da, ako bi one obuhvaćale dobrobit životinja došlo bi do preusmjeravanja ZPP-a prema zaštiti okoliša i klime.

Njemačko je resorno ministarstvo upozorilo da, iako bi željelo da zemlja postane europskim liderom po tom pitanju, primjena strožih standarda za tamošnje poljoprivrednike mora biti opravdana. To znači da bi državna oznaka morala ostati dobrovoljna i ne bi trebala izražavati nikakvu sklonost proizvodima njemačkog podrijetla, kako zbog nje ne bi bili oštećeni oni domaći proizvođači koji ju nemaju. 

Ovo je državno tijelo komentiralo da bi jednostrano podizanje standarda bez potpore domaćem agraru moglo dovesti do uvoza jeftinijih proizvoda. Također se nadaju i da će potrošači biti spremni platiti više za takve proizvode.

Pala potrošnja mesa

Kada je riječ o ovoj europskoj zemlji i trendovima koji se ondje događaju, Savezni centar za poljoprivredu (BZL) objavio je informaciju kako je ondje potrošnja mesa po glavi stanovnika pala na najnižu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća. 

S 57,3 kilograma po stanovniku, konzumacija u 2020. je najniža otkako su se počeli prikupljati podaci 1989. godine te je manja za 750 grama nego u godini ranije. 

Potrošnja svinjetine pala je za 940 grama po stanovniku, što je najsnažniji pad u svim kategorijama ove vrste hrane. Konzumiranje govedine i teletine smanjilo se po 40 grama. Porasla je samo konzumacija peradi, za 180 grama po stanovniku. 

Prema navodima agencije dpa, glavni je razlog svijest građana o utjecaju proizvodnje mesa na okoliš. 

Također, pala je i proizvodnja ove namirnice u toj zemlji. U 2020. godini bilježe oko 8,5 milijuna tona što je oko 1,6 posto manje nego u 2019. godini. Isto je i s uvozom i izvozom, a kao rezultat pandemije. 

Prodaju Tönnies?

Ovaj se tjedan pojavila i informacija kako vlasnici Tönnies Holdinga, najveće klaonice i tvornice za preradu svinjskog mesa koja se navodno željela razvijati na tržištu vegetarijanskih i veganskih proizvoda - planiraju prodati tvrtku. I to za njezinu 50. godišnjicu, piše Bloomberg

Vrijednost ove tvrtke mogla bi biti procijenjena na čak 4 milijarde dolara, a pregovori s potencijalnim ponuditeljima mogli bi započeti u sljedećih nekoliko tjedana. Riječ je, navodno, o američkoj mesnoj industriji Tyson Foods, brazilskoj tvrtki JBS SA i kineskoj WH Group. 


Tagovi

Njemačka Dobrobit životinja Porez Meso Poticaji Trend


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]