Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mesa
  • 07.07.2020. 11:30

Stočari na koljenima: bikovi prerastaju, izvoz u Tursku još blokiran

Zbog prisutnih viškova u oba entiteta, a koji se odnose na primarnu proizvodnju, neophodno je za ovu godinu povećati kvotu sa 3.000 tona na 5.000 tona. To bi značilo da akumulirane viškove možemo prodati Turskoj, čime bismo obezbijedili veću robnu razmjenu, kao i otkup domaće proizvodnje, rekao je ministar Košarac

Foto: JumpStory
  • 426
  • 109
  • 0

Kako je pandemija koronavirusa zasutavila sve procese izvoza mesa u Tursku, dolazi do kolapsa u stočarskoj proizvodnji u Republici Srpskoj. Naime, stočari ističu da im je veliki broj bikova prerastao, a da se juneće meso prodaje za 3,5 KM žive vage, što je, kažu, ispod svake cijene.

"Od prvog momenta u Tursku nije išlo zato što su oni koji su izvozili uzimali iz Poljske, a ovdje kupovali malo, a sad ne kupuju ništa domaće", rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS za Nezavisne. Dodao je kako ima dosta junećeg mesa za otkup, a da je otkupljeno samo ono što je finansiralo resorno ministarstvo. Kao najveći problem istaknuo je uvozno-prerađivački lobi sa kojim naši stočari nemaju nikakve šanse.

Neophodno je za ovu godinu povećati kvotu sa 3.000 tona na 5.000 tona?

Na osnovu čega procijeniti je li goveđe meso kvalitetno?

"Zbog prisutnih viškova u oba entiteta, a koji se odnose na primarnu proizvodnju, neophodno je za ovu godinu povećati kvotu sa 3.000 tona na 5.000 tona od ukupno odobrenih 8.000 tona. To bi značilo da akumulirane viškove možemo prodati Turskoj, čime bismo obezbijedili veću robnu razmjenu, kao i otkup domaće proizvodnje. Insistiraću na tome da sa turskom kompanijom, koja je ovlaštena za izvoz mesa u Tursku, definišemo da se u ovaj posao uključi značajno veći broj sertifikovanih kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH, što do sada, nažalost, nije bio slučaj. O ovim temama nedavno sam razgovarao sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocem i upoznao sam ga sa stavovima", izjavio je je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Traže dozvolu za klanje na pašnjacima - zbog dobrobiti životinja i kvalitetnijeg mesa

Dodao je da će istrajati na tome da, kada epidemiološki uslovi dozvole, zajedno sa nadležnim entitetskim ministrima, direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH, ambasadorom Turske u BiH te predstavnicima kompanije "Tareks" i svim sertifikovanim klaničkim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH definišu primarni otkup domaće proizvodnje putem klaničkih firmi koje imaju sertifikate za izvoz mesa u Tursku.

"Želim da ispravim nepravdu učinjenu prema kompanijama iz Republike Srpske i jasno se zalažem za ravnopravan tretman svih sertifikovanih kompanija iz oba entiteta. To je moje opredjeljenje od kojeg neću odustati", rekao je Košarac.


Tagovi

Izvoz mesa Turska Koronavirus Domaći stočari Uzgoj junadi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.