Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 15.02.2018. 12:00

Stočni grašak - bogat izvor bjelančevina i aminokiselina

Ovisno o tome koji dio biljke se koristi, stočni grašak se dijeli na krmni i proteinski grašak. Krmni se odlikuje bujnom nadzemnom biomasom i koristi se cijela biljka, dok se proteinski grašak uzgaja radi zrelog zrna bogatog proteinima i aminokiselinama.

  • 1.790
  • 57
  • 0

Stočni grašak pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Kako tvrdi diplomirana inženjerka poljoprivrede Ljiljana Vuksanović, on se uspješno uzgaja kao ozimi i proljetni usjev za dobivanje zrna bogatog proteinima. Prednost njegovog uzgoja u odnosu na soju je to što ranije sazrijeva i daje sigurniji prinos zrna u sušnim godinama. 

 

Krmni grašak - koristi se cijela biljka

 

Ovisno o tome koji dio biljke se koristi, stočni grašak se dijeli na krmni i proteinski grašak. Krmni se odlikuje bujnom nadzemnom biomasom. On se kosi u fazi punog cvjetanja i stvaranja prvih mahuna, a za hranidbu stoke se koristi cijeli nadzemni dio biljke. Krmni grašak se uzgaja kao čist usjev ili u smjesi sa strnim žitima.

 

Zrelo zrno bogato proteinima

 

Proteinski grašak se uzgaja radi zrelog zrna bogatog proteinima ili kao čist usjev. Zbog potpuno drugačije građe biljke, on ne zahtijeva potporni usjev, poput strnih žita. Sadržaj sirovih proteina proteinskog graška najveći je u fazi pupanja i iznosi oko 25%. Ipak, košenje u toj fazi razvoja nije preporučljivo, jer je prinos krme mali, a prava ravnoteža između prinosa krme i sadržaja proteina krme ostvaruje se u fazi punog cvjetanja i stvaranja prvih mahuna.

 

Krmni grašak važan izvor aminokiselina

 

Kada je riječ o prinosima, Ljiljana Vuksanović ističe da ozime sorte krmnog graška mogu dati preko 45 tona zelene krme po hektaru, dok jare sorte daju prinose oko 40 t/ha. Na kraju treba dodati i to da je krmni grašak također bogat aminokiselinama neophodnim za rast i razvoj domaćih životinja, a posebno je prisutan lizin.

 

Foto: Dennis Hancock / Flickr


Povezane biljne vrste

Stočni grašak

Stočni grašak

Sinonim: krmni grašak | Engleski naziv: Field peas, fudder peas | Latinski naziv: Pisum sativum ssp. arvense L.

Stočni grašak pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Korijen mu naraste do 1 m u dubinu i dobro je razgranat. Jednogodišnja je zeljasta biljka, mekane puzave stabljike zbog čega... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Stočni grašak Stočna hrana Proteini Proteinski grašak Stočarstvo Krmno bilje Soja Suša Krmni grašak Agroklub Mahunarke Fabaceae


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić