Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Stojan Priljeva
  • 18.12.2021. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Donje Selište

Stojan Priljeva: Nitko nas ne poštuje, ne drži do proizvođača jer su preči oni što preprodaju

Samo u jednom desetljeću, prema službenim podacima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, na području Sisačko-moslavačke županije mlijeko je prestalo proizvoditi 1.295 proizvođača. U 2009. bilo je 1.650 mljekara, a deset godina kasnije 335. 

Foto: Goran Gazdek
  • 1.728
  • 341
  • 3

Na području Sisačko-moslavačke županije samo šest govedarskih farmi raspolaže stadom sa više od 100 krava, a najveći broj stočara, njih 1.393 ili 80 posto, broji do deset grla. Sa 60 komada, što muznih krava što rasplodne junadi, farma Stojana Priljeva iz Donjeg Selišta pokraj Gline spada u red srednje velikih. To je gornja granica koju njegov OPG može dosegnuti kako bi uzgoj bio siguran, a proizvod kvalitetan.

Osim Stojana na gospodarstvu rade još supruga Nada zadužena za proizvodnju i prodaju sira i sin Nebojša, odgovoran za posao u štali i na polju.

"Mi smo ovdje starosjedioci, ovo je dom mojih predaka“, pokazuje prema kući i gospodarskim zgradama naglašavajući kako je njegova misija nastaviti tradiciju obitelji koja je uvijek živjela od mljekarstva. 

"Imam obavezu prema svome. Uvijek smo imali od 8 do 10 krava, a bilo je tu konja i drugog blaga, dovoljno za pristojan život. Do rata proizvodili smo isključivo mlijeko, a kako je to propadalo, postupno smo se preorijentirali i na sir da bi mogli preživjeti“, kaže Stojan.

Proizvođača mlijeka sve manje

Smatra da se stočarstvom uspješno ne može baviti netko tko ne voli taj posao. Da bi to mogao raditi, krave, kaže, moraš nositi u srcu. Velika ljubav je potrebna i ne gledati stalno na materijalno. "Rodio se u štali; kad sam napunio četiri godine dobio sam zadaću da čuvam krave, sa sedam sam ih počeo musti…, a još malo pa ću 65. Ne moram vam ništa više reći, to mi je u krvi“, govori Priljeva.

Sa 60 komada, što muznih krava što rasplodne junadi, farma Stojana Priljeva spada u red srednje velikih

Danas obrađuje nešto više od pedeset hektara što vlastite, što zemlje u najmu tako da svu hranu za stoku proizvede sam. Svaki drugi dan Vindiji isporuči 400 do 500 litara mlijeka, a ostalo preradi u svježi sir, vrhnje i malo slanog sira.

Ako mlijeko uđe u prvi razred za njega može dobiti od 2,20 do 2,40 kune, tek toliko da ga ne prolije. Gotove proizvode plasira u Glini na placu ili kod kuće, i ne uspije napraviti onoliko koliko se traži jer za to nemaju vremena. Napominje da su kupci pretežito stariji ljudi koji znaju prepoznati kvalitetu banijskog sira pa mu se uvijek vraćaju, ali ga brine što će biti danas-sutra kad oni nestanu, kad ih više ne bude, jer mladi imaju naviku kupovanja u trgovačkim centrima.  

Samo u jednom desetljeću, prema službenim podacima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, na području Sisačko-moslavačke županije mlijeko je prestalo proizvoditi 1.295 proizvođača. U 2009. godini bilo je 1.650 mljekara, a deset godina kasnije 335. Trend odustajanja od proizvodnje se nastavlja i dalje, a pogotovo je teško ove godine zbog potresa, korone, klimatskih nepogoda i vrtoglavog rasta cijena repromaterijala.

"Proljeće je bilo loše, teško se sijalo, kukuruz smo kasno obrali. Ako cijene repromaterijala nastave rasti ne znam hoćemo na godinu išta sijati. A ako ne sijemo i ne proizvedemo hranu, nemamo s čime hraniti krave. Ovo je ubijanje, prisiljavanje da napustimo proizvodnju“, razočaran je Priljeva.

Divljač uništava sve pred sobom 

Ipak, najveći problem u stočarskoj proizvodnji na Baniji je, tvrdi Stojan, divljač koja uništava ljetinu i traži velika ulaganja u zaštitu. Kako bi sačuvao urod jednu stranu oranice osigurao je armaturnom mrežom sa stupcima u što je uložio četiri tisuće eura. Smatra da se problem može riješiti organiziranim izlovom kada bi bilo malo volje.

"Nije problem raditi zemlju, nego je sačuvati. Evo, susjed nije uspio pobrati ni jedan jedini klip, divljač je pobrstila deset rali. Ovo se područje pretvara u pustinju. Sad već ima divljači koje ovdje nikada nije bilo – vuka, čagalja, jelena lopatara i bijele divlje svinje. Rješenje je izlov i još da ostane svima, ali to nekome nije u interesu", razmišlja Stojan.

Veliki problem stvara im divljač koja pohara usjeve namijenjene hranidbi stoke 

Ima li Banija budućnosti, može li ovdašnja poljoprivredna proizvodnja biti održiva i poduzima li država dovoljno da ju zaštiti i pomogne poljoprivrednicima, pitam svog sugovornika. "Da Vam kažem iskreno?“, pita. "Naravno“. "Nula bodova. Poljoprivreda ne može ovisiti o entuzijazmu pojedinaca već mora biti u strateškim dokumentima države, a toga, kaže, ima samo u praznim pričama i možda u nekim planovima kojima se maše uz prigodne govore. Sve je manje proizvođača pravog domaćeg proizvoda. Na papiru, priča nam, ima OPG-ova koliko hoćete, ali većinom su to preprodavači, nisu pravi proizvođači.

"Pravih je jako malo, nitko nas ne poštuje, nitko do nas ne drži jer su preči oni što preprodaju nego mi koji proizvodimo. Pa pogledajte, sve je napušteno, prazno, pusto. Kad prestanemo i mi raditi sve će se pretvoriti u šumu", zabirnut je naš sugovornik koji naglašava da nema konkretnih mjera za razvoj stočarstva, ostvarivanje samodostatnosti i veće konkurentnosti, a o pogodovanju uvoznicima i "da ne priča". Što će biti u budućnosti ne znam, a ne mogu ni zamisliti“, zaključuje. 

*Tekst je financiran sredstvima Agencije za elektroničke medije u okviru javnog natječaja za poticanje kvalitetnog novinarstva


Tagovi

OPG Stojan Priljeva Mliječne krave Uzgoj goveda Prerada Banovina


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]