Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikotoksini
  • 16.03.2023. 12:00

Strategije u suzbijanju mikotoksina - od polja do farme

Svaka metoda i pristup ublažavanju štetnih efekata mikotoksina mora prevenirati, uništiti, ukloniti ili detoksificirati mikotoksine u kontaminiranoj hrani i pri tome biti neškodljiva, pojašnjava doktor veterinarske medicine Dejan Perić.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 93
  • 22
  • 0

"I provođenjem agrotehničkih mjera vrši se prevencija od mikotoksina", kaže nam Dejan Perić, asistent na Veterinarskom fakultetu u Beogradu.

Kao jedan od primarnih negativnih efekata mikotoksina izdvaja pad imuniteta. U literaturi se navodi i kancerogeno djelovanje, ali kod kratkoživućih životinja proizvođače to i ne zanima puno. "Prvenstveno je to konzumacija hrane koja može biti narušena djelovanjem mikotoksina i prateći efekti koji utječu na prirast", napomenuo je.

Svaka metoda i/ili pristup ublažavanju štetnih efekata mikotoksina mora prevenirati, uništiti, ukloniti ili detoksificirati mikotoksine u kontaminiranoj hrani i pri tome biti neškodljiva. "U taj lanac nisu uključeni samo agronomi, farmeri i veterinari nego svi koji imaju kontakta s njima", pojasnio je.

U skladištu što prije reagirati

Za stvaranje mikotoksina plijesnima treba vlaga, a problem je što takve uvjete ne možemo ograničiti. "Oni su prisutni u žitaricama gdje dolazi do stvaranja njihovih metabolita", upozorio je.

Međutim, napominje da se prevencija može dogoditi već u polju, ali poljoprivrednici ne mogu utjecati na neke nepovoljne uvjete kao što su česte padavine, temperature neuobičajene za sezonu ili mehanička oštećenja biljaka.

Plijesan na kukuruzu (Foto: Depositphotos/Aspergilus)

"Pri izboru sjemena također treba obratiti pažnju na tolerantne sorte prema mikotoksinima", ističe Perić ponovivši da agrotehničke mjere povoljno djeluju na njihovu manju pojavu. Tu su još insekticidi i fungicid kako bi se smanjilo oštećenje biljaka.

"Kod prevencije u skladištu treba odmah reagirati", ističe on rekavši pogotovo ako su žitarice sumnjivog porijekla ili su proizvedene u godini koja ima potencijalne uvjete za njihovo stvaranje. A takva je u posljednje vrijeme gotovo svaka.

"Dakle, vrijeme između skladištenja i potencijalne primjene odabranih tretmana treba biti što kraće s obzirom na vrlo kratko vrijeme potrebno za sintezu mikotoksina što je nekada između dva do tri dana", upozorava.

Plijesni kiseline mogu okrenuti u svoju korist

U fizičkim metodama sve se svodi na vlažnost. "U razgovoru sa starijim kolegama doznajemo da se u bivšoj državi ni jedna žitarica nije mogla zaprimati ako ima iznad 13 posto vlage", dodaje rekavši da se s vremenom ta granica pomicala što je dovelo do problema.

Od hemijskih metoda je to primjena propionske i sorbinske kiselina. "Tu treba biti oprezan jer ih neke plijesni mogu upotrijebiti za svoj vlastiti metabolizam", upozorava dodavši da njihova upotreba kvari okus žitarica što može biti problem pri konzumaciji na farmi.

Većina mikotoksina je relativno termostabilna tako da temperaturni režimi koji se uobičajeno koriste u industriji hrane samo djelimično dovode do njihovog razaranja. "Primjerice aflatoksin može preživjeti na temperaturi od – 250°C", navodi naš sagovornik rekavši da stoga termički tretmani nisu baš djelotvorni.

"Rastom temperature i pokušajima da toplinom ograničimo mikotoksine možemo uništiti proteine", pojasnio je istaknuvši da su oni bitni za obrok životinja.

Adsorbensi su posljednja strategija

U nutritivnom pristupu ublažavanja njihovih učinaka važna je korekcija recepture. "Oni pored toga što ostvaruju djelovanje u organizmu životinja nešto rade i u smjesama", dodaje Perić. Kaže ako imamo smjesu opterećenu njima možemo povećati jedan do dva posto udio proteina, također i vlakna kao i fenolne tvari, aspartam, klorofilin i eterična ulja.

"Toksične efekte inhibira selen. Tu su još i vitamini E, C, A te sintetski antioksidansi", pojašnjava ovaj stručnjak.

Prema njegovim riječima, posljednja strategija su adsorbensi odnosno tvari koje se ne resorbiraju iz crijeva, a imaju sposobnost fizičkog vezivanja određenih hemijskih tvari čime sprječavaju njihovu resorpciju.

"Prva generacija adsorbenata je bila dobro rješenje u tom trenutku jer je to bilo novo i ljudi se nisu bavili prevencijama, ali sama učinkovitost je bila ograničena", pojasnio je. Kasnije su se, zaključuje, dodavale organske i biološke komponente kojima se došlo do povećanja adsorbenske površine i danas su ta sredstva visoko učinkovita.


Tagovi

Mikotoksini Strategija Suzbijanje Prevencija Dejan Perić Farma


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]