Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 27.12.2022. 07:30

Šuga svinja može izazvati uginuće prasadi

Pojavi šuge svinja pogoduju visoka vlažnost, temperatura od 25ºC, prenatrpani objekti, glodavci i drugi faktori

Foto: Depositphotos/velkol
  • 2.047
  • 128
  • 1

Sarkoptoza ili šuga svinja je česta bolest, ali se na nju ne obraća pažnja. Najopasniji je parazit koji se javlja na koži, a može uzrokovati velike ekonomske gubitke za male i velike farme koje se bave uzgojem svinja.

Pojavljuje se periodično. Može zahvatitii samo jedan dio ili cijelu površinu kože. Izaziva je mali parazit Sarcoptes scabiei var. suis, koji ostaje neprimijećen tijekom rutinskog pregleda. Ima male dimenzije tijela, do 1 mm. Progrize kožu i prodire u nju gdje prave kanale, a ženke polažu do 60 komada jaja tijekom svog života. Cijeli razvojni ciklus ličinkw traje između 12 do 15 dana, a može biti duži. Odrasli izlaze na površinu kako bi se parili, a zatim se vraćaju i prave nove tunele. Žive dva tjedna.

Simptomi su crvenilo, kraste, češanje

Zaraza može biti asimptomatska, naročito kod odraslih divljih svinja. Potrebno je promatrati životinje. Prasad koja se češe izolira u poseban boks. Prvi simptomi se pojavljuju na koži glave. Oko 80 posto parazita javlja se na ušima, posebno na unutrašnjoj strani. Zatim oko očiju i šire se dalje prema vratu, leđima i bočnim stranama tijela. Na površini se javlja crvenilo, zadebljanje, kraste i nabori, a čekinje ispadaju. Životinje se učestalo češu o predmete i zidove, nemirne su. Jaka pojava izaziva smrtnost prasadi, a rastu troškovi veterinarskih usluga jer slabi imunitet i javljaju se druge bolesti.

Oboljele svinje su često agresivne.

Kada se ne provodi liječenje dolazi do smanjene konverzije hrane, slabijeg dnevnog prirasta i mršavljenja. Širenju šuge pogoduje temperatura iznad 25ºC, povećana vlažnost, ali i prisustvo glodavaca koji prenose parazite. Osjetljivost na šugu se povećava ako su uvjeti uzgoja nehigijenski, hranidba nepravilna ili s viškom kalcija, prevelik broj grla u objektu, kao i transport.

Ako smjesu za svinje pravite sami - pazite na omjere

Prisutnost parazita se utvrđuje uzimanjem uzoraka s najmanje 10 posto grla. Sumnjive površine na tijelu svinje se stružu, najbolje s prasadi starijih od šest tjedana i gravidnih krmača. Uzorci se mogu uzimati i na druge načine.

Kada se ne provodi liječenje dolazi do smanjene konverzije hrane (Foto: Depositphotos/ilfede)

Mjere suzbijanja

Kada se utvrde paraziia poduzimaju se mjere suzbijanja. Tretiraju se sve životinje na farmi. Prije primjene lijeka obavlja se pranje sapunicom kako bi koža omekšala, a zatim se namaže prepisani lijek. Ostavi se nekoliko dana. Postupak se ponavlja. Preventivno se nerasti tretiraju najmanje dva puta tijekom godine, na proljeće i pred zimu. Krmače prije svakog prašenja. Prasad prije ulaska u tov, kao i nazimice, prije odvajanja za rasplod.

Postoje razni preparati, a najčešće su u obliku maziva, preparata za polijevanje i aerosoli za prskanje životinja, injekcija, dodataka hrani. Najlakše se primjenjuju injekcije. One djeluju na svako grlo pojedinačno, ali ne ubijaju jajašca. Zbog toga se primjenjuju dva puta, obično u intervalu od 14 dana.

Mogu se primjenjivati i narodna sredstva, ali uvijek uz nadzor veterinara. Koristi se preparat od češnjaka. Priprema se kada se 100 g bijelog luka sitno nareže i prelije s pola litra ulja gorušice, senfa. Dobro se promiješa, zagrijava dok ne proključa i na laganoj temperaturi kuha još 20 minuta. Poslije hlađenja se procijedi i spremno je za upotrebu. Lovci su nekad preventivno koristili smjesu vrhnja i baruta za mladu prasad divlje svinje koju bi pronašli i uzgajali.


Tagovi

Šuga svinja Sarkoptoza Svinje Sarcoptes scabiei var. suis Parazitska bolest svinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]