Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državna stočarska izložba
  • 06.09.2021. 15:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Svinja Gara prvakinja u kategoriji rasplodnih krmača pasmine crna slavonska

Njezin otac također je bio prvi na natjecanju na Državnoj stočarskoj izložbi prije par godina, kaže vlasnik Nedjeljko Žigić kojemu je ovo peta godina za redom da odnosi prvo mjesto u nekoj od kategorija autohtonih pasmina svinja.

Foto: Lucija Bencarić
  • 633
  • 234
  • 0

Svinja Gara vlasnika Nedjeljka Žigića osvojila je prvo mjesto u kategoriji rasplodnih krmača pasmine crna slavonska na 28. Državnoj stočarskoj izložbi, održanoj u sklopu Međunarodnog jesenskog bjelovarskog sajma. 

"Mlada je krmača, stara oko dvije godine i dobro se prasi. Njezin otac također je bio prvi na ovom natjecanju prije par godina“, kaže nam pobjednik, inače predsjednik Udruge uzgajatelja crne slavonske svinje Gorjani, najstarije od aktivnih uzgajivača ove autohtone životinje. 

Peta je ovo godina za redom da odnosi prvo mjesto u nekoj od kategorija autohtonih pasmina svinja, s čime se, kaže, jako ponosi. 

Trenutno ima deset krmača, nešto tovljenika i prasadi, a većinom prodaje odojke i po narudžbi nazimice. Prošla godina, ističe, bila mu je najbolje u životu što se tiče prodaje. 

"Sve što je proizvedeno, otkupljeno je, a da sam imao još 70 posto i to bi prodali, možda i više“, zadovoljno kaže sugovornik te dodaje kako je popunjena narudžba i za idućih godinu dana.

Pet puta osvojio prvo mjesto za autohtone pasmine

Posebnu pozornost stavlja na genetiku i tov svinja, a glavni mu je cilj posvetiti se očuvanju ove ugrožene pasmine, od koje brojni slavonski, ali i ostali proizvođači sve više odustaju. 

"Gledajte, ako nemate plan brzo ćete propasti. Prvo što ubije čovjeka je prokletstvo, a onda lakomost. Nemate viziju, uzgojni plan, nemate ni budućnost“, zaključuje ovaj izlagač.

Drugo mjesto na izložbi u ovoj kategoriji pripalo je Ivici Mlinaru, a treće Branku Dulikraviću iz Velikih Sesveta.


Fotoprilog


Tagovi

Crna slavonska svinja Nedjeljko Žigić 28. Državna stočarska izložba Udruga uzgajatelja crne slavonske svinje Gorjani Ivica Mlinar Branko Dulikravić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.