Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga svinjogojaca
  • 14.02.2014. 18:35

Svinjogojstvo oplemenjeno preradom

Svinojgojci su razmjenili iskustva s jednim od naprednijih svinjogojaca u Sloveniji, koji je svoju proizvodnju oplemenio završnom preradom u trajne i polutrajne proizvode

  • 761
  • 83
  • 0

Udruga svinjogojaca predvođena predsjednikom Marijanom Lučićem i Željkom Kucijenićem iz Savjetodavne službe posjetila je svinjogojsku farmu i preradu Kmetiju Pribožič u Brežicama u Sloveniji te veliki poljoprivredni sajam Fieragricola u Veroni. Autobus pun svinjogojaca iz cijele Brodsko-posavske županije uputio se na dva dana dugačak put. Pribožič gospodarstvo nalazi se u Posavini, Dečnem selu kod Brežica. Odlična pozicija. U neposrednoj blizini Zagreba i Ljubljane čini im kvalitetan kontakt s tržištem dvaju velikih gradova.

"Naša farma ima šest članova. Glava obitelji, otac, majka, dva sina i ja. Svi zajedno činimo homogenu obitelj koja relativno dobro podnosi probleme u kmetijstvu i proizvodnji svinja", ističe Mihael Pribožič koji je dva sata neumorno razgovarao s našim svinjogojcima i upoznavao ih s tehnologijom svoje prerade, a i s iskustvima rada u okruženju Europske unije. "Posjedujemo 15ha zemljišta i dodatnih 48ha koje smo iznajmili. Osnovne kulture su namijenjene proizvodnji hrane za svinje", kaže Pribožič.

Na farmi je i pogon za preradu mesa smješten uz samu kuću, gdje se meso prerađuje na domaći i tradicionalni način. Uz samu preradu je i prostor za prodaju isključivo domaćih proizvoda. Pogon napravljen prema svim pravilima koja zahtijevaju slovenski zakoni. Ispred objekta je i nadstrešnica koja služi za služenje i prihvat gostiju. "U pogonu se proizvode i svježi i suhi proizvodi. Mesni kolutovi, pljeskavice, pečeno meso, kotleti, pivske kobasice i polutrajni izdelki", kako kaže Pribožič.

Salama, Salamini, suhe klobase, slanina, suhi vrat, kao i tlačenica, krvavice, jeternice, ali i svinjska mast, čvarci odnosno ocvirci - kako kažu u Sloveniji, su udarni proizvodi koji izlaze iz ovoga pogona, a naše svinjogojce je najviše zanimao način sušenja i čuvanja. Svinjogojska udruga Brodsko-posavske županije i Poljoprivredna savjetodavna služba, nakon toga organizirala je i posjet Veroni i Padovi. Naravno, cilj je bio nadaleko poznati sajam u Veroni. Taj sajam je i svojevrsna prezentacija dostignuća u talijanskom stočarstvu koje je sudionike ove svojevrsne ekskurzije najviše zanimala. Osim sajma, svinjogojci su organizirano posjetili staru gradsku jezgru Verone, pa i kuću u kojoj se ubio najpoznatiji ljubavni par na svijetu, Romeo i Julija. Svi zajedno su posjetili i svetište Svetoga Antuna Padovanskog i samu crkvu gdje se čuvaju zemaljski ostaci ovoga sveca.


Fotoprilog


Tagovi

Svinje Kmetija Pribožič Verona Padova Udruga svinjogojaca Mihael Pribožič Fieragricola Pogon za preradu mesa Sušenje mesa Marijan Lučić Željko Kucijenić Brežice


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]