Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 02.09.2019. 16:30

Svinjske farme ne zapošljavaju lovce i ne dopuštaju donošenje suhomesnatih proizvoda

Afrička svinjska kuga može dovesti u pitanje svinjogojstvo jedne zemlje, a u RH to je godišnja proizvodnja od 1,1 milijuna svinja, u vrijednosti od oko milijardu kuna. Propast te proizvodnje povukla bi za sobom mesnu, prerađivačku industriju, refleksije na gospodarstvo.

Foto: Pixabay/rygudguy
  • 683
  • 42
  • 0

Svinjogojci u Hrvatskoj, na samom istoku Slavonije ozbiljno su shvatili opasnost od afričke svinjske kuge (ASK) koja je prije nešto više od dva tjedna potvrđena u Srbiji, u tri sela u okolici Mladenovca, a već je i lani stigla u Mađarsku, kod divljih svinja koje ondje obitavaju i predstavljaju glavne vektore širenja zaraze.  

Potvrđena afrička svinjska kuga u Srbiji

Antun Golubović iz Đurića, na samom jugu Vukovarsko-srijemske županije kaže kako nije pitanje hoće li se ASK pojaviti, nego kada, piše Glas Slavonije. "Spremam se na sajam u Gudovcu i pitam se hoće li do tada", kaže ovaj svinjogojac. 

Obavezno tuširanje i presvlačenje 

Afrička svinjska kuga može dovesti u pitanje svinjogojstvo jedne zemlje, a u RH to je godišnja proizvodnja od 1,1 milijuna svinja, u vrijednosti od oko milijardu kuna. Propast te proizvodnje povukla bi za sobom mesnu, prerađivačku industriju, refleksije na gospodarstvo. Sve biosigurnosne mjere na farmi u Punitovcima provodi i Goran Jančo.

"Dezobarijera, što se redovito prazni, čisti i kontrolira, žičana ograda oko farme, zaposlenici ne smiju biti lovci, ići u lov. Zabranjeno je i donošenje suhomesnatih proizvoda svinjskog podrijetla na farmu, vodi se evidencija ulaska i izlaska, obavezno je tuširanje i presvlačenje jer odjeća i obuća koje su na farmi moraju tu i ostati, dezinficiraju se vozila. Naši zaposlenici koji rade sa svinjama kod kuće nemaju uzgoj svinja", pojašnjava Goran Jančo čija farma broji 226 krmača s godišnjom produkcijom do 6.000 svinja. 

"Ove mjere provodimo kao preventivu i zbog niza ostalih bolesti koje nisu tako medijski eksponirane ni ekonomski štetne kao ASK, no, uđu li na farmu, godinama se boriš s tim i lošim rezultatima, pa se mjera permanentno pridržavamo", kaže Jančo.

Nova provjera farmi svinja

Ovlaštene veterinarske organizacije u veljači su obavilje provjeru 50.000 farmi svinja, a koliko ih je u Jedinstvenom registru domaćih životinja. Provjeravale su se biosigurnosne mjere vezane uz prevenciju, rano otkrivanje i sprječavanje širenja ASK koja već pet godina hara Europom 

Ante Strmotić, direktor Veterinarske stanice Đakovo kaže da je s 4. kolovoza završila provedba kategorizacije gospodarstva na kojima se drže svinje prema biosigurnosti. "Nakon navedenog roka bit će još jedan krug obilazaka farmi, i to onih koje zbog nekih tehničkih razloga u prvom krugu nisu posjećene i onih koje su u međuvremenu tek otvorene, da se otkloni svaka sumnja na terenu", kaže Strmotić.

RH kao članica EU-a primjenjuje pravila i propise kojima se regulira uvoz u EU živih životinja, svježeg mesa i proizvoda od mesa u skladu s rizikom i zdravstvenim statusom treće zemlje. 

"Svaki ozbiljan farmer pridržava se mjera, oni koji ne - nisu ozbiljni svinjogojci", kaže Jančo. 

Odstrel divljih svinja

Jedna od mjera na terenu je i odstrel divljih svinja, prema Naredbi o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, do 50 %, a koji je počeo krajem 2018., a traje i dalje. 

"Divlje su svinje rasprostranjene podjednako, možda manje u Baranji, zbog žice na granici s Mađarskom", kaže predsjednik Lovačkog saveza OBŽ-a Zlatko Stolnik. U lovnoj godini 2018./2019., od stupanja na snagu Naredbe do travnja 2019., odstrijeljeno je više od 28.580 divljih svinja. 

Lovci – prva linija obrane od afričke svinjske kuge

U Ministarstvu poljoprivrede podsjećaju da neprovođenje mjera u slučaju pojave ASK za posljedicu ima gubitak prava na naknadu štete. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Antun Golubović Farma svinja Mjere sigurnosti Zaraza Srbija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]